Σε ρυθμό εξεταστικής θα κινηθεί για τους επόμενους δύο μήνες το Κοινοβούλιο έπειτα από την έγκριση που έδωσε το βράδυ της Παρασκευής η Ολομέλεια στη σχετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρά το γεγονός ότι όλο το προηγούμενο διάστημα η Ν.Δ άφηνε να εννοείται ότι ως απάντηση στην άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να τροποποιήσει το κείμενο της πρότασής του θα κατέθετε ξεχωριστή πρόταση τελικά κυριάρχησε η άποψη αυτό να μη γίνει και να συγκροτηθεί μία και μόνη εξεταστική.
Στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης συνετέλεσαν δύο παράγοντες.
Ο πρώτος ήταν ότι το δικαίωμα που παρεσχέθη κατά την πρόσφατη Συνταγματική Αναθεώρηση στην αντιπολίτευση να μπορεί να συγκροτεί εξεταστικές ακόμα και ως μειοψηφία ήταν πρωτοβουλία της Ν.Δ. Έτσι μια πιθανή πρόταση από τη Ν.Δ θα έμοιαζε να αναιρεί και εντέλει να καπελώνει το δικαίωμα για το οποίο η ίδια έδωσε μάχη κατά τη διαδικασία της Αναθεώρησης
Ο δεύτερος λόγος ήταν πως η δεύτερη ανάγνωση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ειδικά στο δεύτερο σκέλος αυτό των εταιρειών δημοσκοπήσεων ο ουδέτερος τρόπος γραφής και η απουσία χρονικού περιορισμού δίνουν στη Βουλή το δικαίωμα για επέκταση της χρονικής περιόδου έρευνας χωρίς να απαιτείται νέα πρόταση.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η Βουλή θα αποφύγει το πρωτοφανές φαινόμενο των δύο εξεταστικών. Η μία εξεταστική η οποία συγκροτείται τώρα όσον αφορά τις εταιρείες δημοσκοπήσεων θα μπορεί να ερευνήσει και την περίοδο προ του 2019.
Η επιτροπή θα κινηθεί με ταχείς ρυθμούς καθώς απόφαση της πλειοψηφίας είναι να μην υπάρξει μια διαδικασία "Μπεν Χουρ". Η προθεσμία που έλαβε η επιτροπή είναι δύο μήνες. Ωστόσο αν συνυπολογιστεί το διάστημα των εορτών των Χριστουγέννων ο πραγματικός χρόνος εργασιών της επιτροπής είναι μόλις ένας μήνας Χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο παράτασης τα μέλη της επιτροπής προετοιμάζονται για fast track διαδικασία με σφιχτές πολλαπλές συνεδριάσεις ανά εβδομάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, η Ν.Δ η οποία θα έχει και την πλειοψηφία στην επιτροπή αναμένεται να προτείνει για τη θέση του προέδρου τον βουλευτή Ρεθύμνου και πρώην υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη, ενώ μεταξύ των μελών αναμένεται να βρεθούν οι Δημήτρης Καιρίδης, Γιάννης Ανδριανός, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Κατερίνα Παπακώστα και Μπάμπης Παπαδημητρίου. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ως σίγουροι εμφανίζονται ο Μάριος Κάτσης και η Νατάσα Γκαρά.
Η συζήτηση της Παρασκευής έδειξε ότι για μία ακόμα φορά η επιτροπή θα μοιάζει να κινείται σε δυο παράλληλους δρόμους. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ θα επικεντρωθεί στη διαχείριση κρατικού χρήματος κατά την περίοδο της πανδημίας.
Ηταν χαρακτηριστική άλλωστε η φράση του πρώην προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για περιστολή δικαιωμάτων στην πανδημία και διακυβέρνηση με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.
Αν κάτι προκάλεσε αίσθηση αυτό ήταν ότι η συγκεκριμένη αναφορά βρήκε θερμή υποστήριξη από τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου
Την ίδια ώρα η Ν.Δ θα επικεντρωθεί στην περίοδο 2015-2019 με στοχευμένες ερωτήσεις για εκείνο το διάστημα ειδικά για το θέμα των εταιρειών δημοσκοπήσεων. Στελέχη της κυβερνώσας παράταξης υποστήριζαν ότι ακόμη και οι μάρτυρες τους οποίους θα καλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα ερωτηθούν για την προγενέστερη του 2019 περίοδο αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κληθούν ως μάρτυρες και πρώην υπουργοί.