Σαββάτο
16 Νοεμβρίου 2024

Υπεροπλία μέσω F-35: H αγορά που θα αλλάξει τις ισορροπίες στο Αιγαίο και ο εκνευρισμός της Άγκυρας

Πολύ σημαντική είναι για την Ελλάδα η πρόθεση αγοράς μαχητικών F-35, καθώς σε συνδυασμό με τα F-16 και τα Rafale θα δημιουργήσουν υπεροπλία και θα αλλάξουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο. Την ίδια ώρα, αυτή η κίνηση της Ελλάδας προκαλεί εκνευρισμό στην Τουρκία.

Η επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Letter of Request) της Ελλάδας προς τις για τα F-35 είναι θέμα λίγων εβδομάδων, με ειλημμένη την απόφαση της Πολεμικής Αεροπορίας να προμηθευτεί σε βάθος χρόνου τα υπερσύγχρονα πέμπτης γενιάς αμερικανικά αεροσκάφη. 

Το «πράσινο φως» να εκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών για την απόκτηση των σύγχρονων μαχητικών δόθηκε στις συζητήσεις μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Τζο Μπάιντεν πίσω από τις κλειστές πόρτες στη δυτική πτέρυγα του Λευκού Οίκου και ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο πλευρών, οι οποίες συζητούσαν επί τουλάχιστον μία ώρα, σύμφωνα με «Τα Νέα». 

Και αμέσως μετά η καλή πορεία των ελληνοαμερικανικών συζητήσεων με συμφωνίες και ευρύτερη συναντί ληψη, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, αποτυπώθηκε στο θερμό κλίμα και στις δηλώσεις που καταγράφηκαν ον κάμερα στην ανατολική πλευρά του Λευκού Οίκου, στην αίθουσα της δεξίωσης. 

Κυβερνητικές πηγές δείχνουν τη συνέχεια των εξοπλιστικών μετά τα γαλλικά Rafale με μια μοίρα F 35, αναμένοντας διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον για 18 με 24 μήνες. 

Η ελληνική Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κινηθεί γρήγορα καθώς άνοιξε το παράθυρο για το πρόγραμμα των F-35, από το οποίο έχει αποκλειστεί η Τουρκία, αλλά ανώτατες πηγές τόνιζαν πως η προμήθεια των αεροσκαφών πέμπτης γενιάς θα μπορούσε ρεαλιστικά και με βάση τον δημοσιονομικό χώρο να ξεκινήσει από το 2028. 

Ακόμα, στο τραπέζι υπάρχει η έγγραφη επίσημη πρόταση της εταιρείας Lockheed Martin για να αγοράσει επενδυτικό μερίδιο στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕAB). Όχι σε πλειοψηφικό, αλλά σε μειοψηφικό ποσοστό, διευκρίνιζαν πηγές. 

Απ' όσα διεμήνυαν αξιωματούχοι των δύο πλευρών έπειτα από το τετ α τετ του Πρωθυπουργού και του Αμερικανού Προέδρου, η εμβάθυνση στην αμυντική συνεργασία είναι στην κορυφή της διμερούς σχέσης ( θα συνεχίσουμε τη μακροχρόνια συνεργασία μας μεταξύ των αμυντικών μας βιομηχανιών, είπε επίσημα ο Μητσοτάκης), χωρίς ωστόσο αυτή να περιορίζεται αποκλειστικά εκεί.

Κατά την αποστροφή του Πρωθυπουργού, η διμερής συνεργασία βρίσκεται στο ιστορικά υψηλότερο επίπεδο που ήταν ποτέ και επεκτείνεται σε πεδία πέραν της άμυνας και της ασφάλειας.

Στη νέα Δομή Δυνάμεων 2021-2031 προβλέπεται η απόκτηση 48 μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς. 

Τα 24 είναι τα Rafale. Ως εκ τούτου τα υπόλοιπα θα είναι τα F-35. Εξάλλου η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας έχουν ξεκαθαρίσει ότι η ένταξη των F 35 στο δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας είναι μονόδρομος. 

Στο πρόγραμμα των F-35 είναι οι ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Ολλανδία, Ιταλία, Νορβηγία, Δανία, Ισραήλ, Φινλανδία, Πολωνία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Αυστραλία. 

Το κόστος τους είναι υψηλό, υπερβαίνει τα 80 εκατομμύρια δολάρια ανά μονάδα (χωρίς τα όπλα) και το κόστος χρήσης είναι 15.000 δολάρια ανά ώρα πτήσης κατά μέσο όρο, ενώ δαπάνες θα απαιτηθούν και για τον εκσυγχρονισμό των αεροπορικών υποδομών. 


Τα σύγχρονα μαχητικά F-35

Η Ελλάδα θέλει να έχει από το 2028 στο οπλο στάσιό της 24 F-35 γιατί σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Τουρκία δεν θα τα έχει αλλά και με την παρουσία των 83 αναβαθμισμένων F-16 από το 2027 και τα 24 Rafale η Πολεμική Αεροπορία θα αποκτήσει σαφή υπεροχή στον αέρα του Αιγαίου έναντι της Τουρκίας. 

Η Ελλάδα θα υπερέχει και αριθμητικά έστω και λίγο αφού θα διαθέτει συνολικά 281 μαχητικά έναντι 273 της Τουρκίας, αν αυτή δεν εξοπλιστεί με νέα. Το F-35 θεωρείται πως θα κυριαρχεί στις χώρες του δυτικού κόσμου τα επόμενα 40 50 χρόνια. 

Το αμερικανικό μαχητικό διαθέτει low signature, όπως τονίζεται στην αεροπορική γλώσσα, δηλαδή πολύ χαμηλή ανιχνευσιμότητα από εχθρικά αεροσκάφη και ραντάρ. 

Αυτό συμβαίνει επειδή τα όπλα του είναι (ενσωματωμένα) στο εσωτερικό, όπως και ο κινητήρας και οι όποιες κεραίες. 

Ακόμα, ο χειριστής έχει σφαιρική επίγνωση (360) της κατάστασης μάχης από τους αισθητήρες που διαθέτει το μαχητικό. Eπίσης, είναι διαλειτουργικά και με άλλα αεροσκάφη όπως τα F 16 ή τα Rafale.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πώς ερμηνεύονται τα θερμά λόγια του Τραμπ για την Ελλάδα και η φράση «κλειδί» που είπε στον Μητσοτάκη

Χθες, ο Μητσοτάκης επικοινώνησε με το νέο Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, για να τον συγχαρεί και να του πει και μερικές καλές... κουβέντες, τόσο για τους Ελληνοαμερικανούς που ...

Γιατί το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο και κινδυνεύει να «ξεφουσκώσει», αν... μιμηθεί τον ΣΥΡΙΖΑ

Τα απίστευτα και όμως... συριζαίικα που βλέπουμε να διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό, η κόπωση του ΠΑΣΟΚ μετά τον αρχικό ενθουσιασμό για το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών...

Φόρτωση άρθρων...