Αυτά τα εκπληκτικά πλάσματα έχουν τρομερές δυνατότητες και συμπεριφορές, που σπάνια συναντάμε σε άλλα πλάσματα στον βυθό και γενικά στη φύση.

Τώρα, δε, αποδεικνύουν ότι μπορούν να φτάσουν σε ακόμη μεγαλύτερα βάθη, έχοντας προσαρμοστεί εξαιρετικά στα πιο ακραία περιβάλλοντα του πλανήτη.

Στο πλαίσιο της αποστολής Five Deeps, λοιπόν, όπου γίνεται εξερεύνηση των πέντε μεγάλων ωκεανών του πλανήτη (Ειρηνικός, Ινδικός, Ατλαντικός, Αρκτικός, Νότιος), εξερευνήθηκε η Τάφρος της Ιάβας, στην Ινδονησία.

Οι ερευνητές έστειλαν στον βυθό μια συσκευή, η οποία διαθέτει κάμερα και κατέγραφε τα πάντα, ενώ είχε προσαρμοσμένο πάνω της ένα δόλωμα, με στόχο να προσελκύσει τα όντα της αβύσσου, για να τα βιντεοσκοπήσει.

Αυτό που συνέβη, ωστόσο, μάλλον δεν το περίμεναν οι επιστήμονες...

Ξαφνικά στο πλάνο εμφανίστηκαν δύο χταπόδια. Το ένα χταπόδι εντοπίστηκε να κινείται σε βάθος 5 χλμ. και το άλλο σε βάθος 7 χλμ., όπου είναι και το μεγαλύτερο που έχει εντοπιστεί να κολυμπάει χταπόδι γενικά!

Ο «Ντάμπο»

Πρόκειται για δύο μικρά σε μέγεθος χταπόδια, το ένα με μήκος 43 εκατοστά και το άλλο 35 εκατοστά και ανήκουν σε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος της οικογένειας Grimpoteuthis, που είναι ευρύτερα γνωστή με το όνομα «Ντάμπο», αφού τα χταπόδια θυμίζουν το γνωστό ελεφαντάκι της Disney.