Συνεχίζει την προέλαση στο Κουρσκ στη Ρωσία ο ουκρανικός στρατός. Για πρώτη φορά εδώ και οκτώ δεκαετίες ξένος στρατός εισβάλει σε ρωσικό έδαφος.
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, συγκάλεσε την Παρασκευή το τακτικό συμβούλιο ασφαλείας για μια ενημέρωση από τον υπουργό Άμυνας, Αντρέι Μπελούσοφ.
Αλλά το κύριο θέμα της συνεδρίασης δεν ήταν η κατάληψη χιλιάδων στρεμμάτων γης και της στρατηγικής σημασίας πόλης Σούντζα από τις ουκρανικές δυνάμεις στην περιφέρεια του Κουρσκ, καθώς ο Πούτιν τόνισε ότι στην ατζέντα ήταν «νέες τεχνικές λύσεις που υιοθετούνται στη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως αποκαλεί τον πόλεμό του στην Ουκρανία.
Το Κρεμλίνο προσπαθεί να υποβαθμίσει την ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ
Τα ρωσικά κρατικά ΜΜΕ αναπαράγουν το αφήγημα του Κρεμλίνου, που προσπαθεί να υποβαθμίσει τη σημασία της εισβολής των Ουκρανών - με βοήθεια από ΝΑΤΟ και Δύση, όπως λέει - εστιάζοντας κυρίως στις προσπάθειες διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στους περίπου 200.0000 Ρώσους που εγκατέλειψαν άρον-άρον τα σπίτια τους, «λες και είναι θύματα πλημμύρας ή κάποιας άλλης φυσικής καταστροφής κι όχι της πρώτης ξένης στρατιωτικής επέμβασης από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», όπως σχολιάζει το Bloomberg.
«Το Κρεμλίνο δεν θέλει να εκπέμψει το μήνυμα ότι ο εχθρός είναι προ των πυλών. Δεν θέλουν να στείλουν μήνυμα για την ισχύ της Ουκρανίας και τη δική τους αδυναμία», λέει η Όλγκα Όλικερ της ΜΚΟ International Crisis Group στις Βρυξέλλες.
Η Ουκρανία συνεχίζει την προέλαση στο Κουρσκ
Η Ουκρανία λέει ότι συνεχίζει να επεκτείνει τις επιχειρήσεις στην περιφέρεια του Κουρσκ κι επιμένει ότι έχει υπό τον έλεγχό της δεκάδες χωριά και κωμοπόλεις.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έστειλε εσπευσμένα ενισχύσεις για να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης, αλλά ανεπιτυχώς μέχρι στιγμής. Οι Αρχές κήρυξαν επίσης κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη γειτονική περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, όπου αυξάνονται οι διασυνοριακές επιθέσεις από τις δυνάμεις του Κιέβου.
Η ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ αιφνιδίασε τους συμμάχους του Κιέβου στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, όπου ορισμένοι φοβόντουσαν ότι αν επέτρεπαν στην Ουκρανία να μεταφέρει τον πόλεμο στη Ρωσία αυτό θα πυροδοτούσε σκληρή απάντηση από το Κρεμλίνο, ενδεχομένως και με πυρηνικά όπλα.
Το Πεντάγωνο είπε ότι «ακόμη προσπαθεί να μάθει περισσότερα» για τους στόχους της Ουκρανίας με την επίθεση στο Κουρσκ μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού ΥΠ ΑΜ Λόιντ Όστιν με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ρουστέμ Ουμέροφ.
Το Κρεμλίνο, από την άλλη, δείχνει απρόθυμο να παραδεχθεί ότι έγινε εισβολή σε ρωσικό έδαφος, λέγοντας ότι ο Πούτιν συζήτησε τη Δευτέρα «τρέχοντα ζητήματα» με κορυφαίους αξιωματούχος για την «κατάσταση» στα σύνορα. «Δεν χρειάζεται να τονίσουμε ότι ο κύριος στόχος για το υπουργείο Άμυνας είναι να εκδιωχθεί ο εχθρός από το έδαφός μας», είπε ο Πούτιν απειλώντας με «ισχυρή απάντηση» την Ουκρανία.
Ανησυχία στη ρωσική κοινή γνώμη και απάθεια
Αλλά μολονότι τα ρωσικά κρατικά Μέσα Ενημέρωσης υποβαθμίζουν την ουκρανική διείσδυση στο Κουρσκ, η ανησυχία εντείνεται μεταξύ των Ρώσων. Σε δημοσκόπηση της εταιρείας FOM με δείγμα 1.500 ατόμων σε 53 ρωσικές περιφέρειες που διεξήχθη από τις 9 έως τις 11 Αυγούστου το 45% δήλωσε ότι συγγενείς και φίλοι τους ανησυχούν – μια αύξηση της τάξης των 12 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα.
H Ρωσία μεταφέρει χιλιάδες στρατιώτες από την Ουκρανία για να υπερασπιστεί το Κουρσκ
Στην ίδια σφυγμομέτρηση το ποσοστό των ερωτηθέντων που εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την ηγεσία της χώρας αυξήθηκε κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες στο 25% το τελευταίο δεκαπενθήμερο, ενώ πάνω από τους μισούς είπαν ότι η ουκρανική εισβολή στην περιφέρεια του Κουρσκ ήταν η σημαντικότερη είδηση.
Ωστόσο, ενώ εντείνεται η ανησυχία για τις εξελίξεις η ρωσική κοινή γνώμη αντιδρά ως επί το πλείστον με απάθεια. Ο Πούτιν θέλει να περιορίσει στο ελάχιστο το επίπεδο της ανησυχίας των Ρώσων, που ήδη δυσφορούν με την αποτυχία της επίτευξης των στόχων που έθεσε ο πρόεδρος της χώρας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Σεργκέι Μάρκοφ, πολιτικό σύμβουλο του περιβάλλοντος του Κρεμλίνου. «Αλλά οι Αρχές έχουν έτοιμο κι ένα εναλλακτικό σχέδιο κι αν η κοινωνία απαιτήσει να γίνουν τα πάντα για την επίτευξη της νίκης τότε θα προχωρήσουμε σε επιστράτευση», πρόσθεσε.
Σχεδόν έξι στους δέκα Ρώσους τάσσονται υπέρ ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία
Αλλά για τον Ντένις Βολκόφ, διευθυντή της εταιρείας δημοσκοπήσεων Levada Center στη Μόσχα η αντίδραση της ρωσικής κοινής γνώμης μάλλον θα παραμείνει σιωπηρή καθώς ο πληθυσμός δεν δείχνει και τόσο πρόθυμος να πάει να πολεμήσει στα μέτωπα της Ουκρανίας.
Το ποσοστό εκείνων που τάσσονται υπέρ των ειρηνευτικών συνομιλιών με το Κίεβο αυξήθηκε στα τέλη Ιουλίου στο 58%, το υψηλότερο ποσοστό από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε χθες ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες απόκρουσης των Ουκρανών υποστηρίζοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν εκατοντάδες οχήματα και δεκάδες τανκς του εχθρού από τις 6 Αυγούστου. Αν και δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές οι ισχυρισμοί αυτοί αποκαλύπτουν, πάντως, το μέγεθος της ουκρανικής επιχείρησης, που έπιασε στον ύπνο τις ρωσικές δυνάμεις.
Το Κέβο λέει ότι αιχμαλώτισε μέχρι τώρα δεκάδες Ρώσους στρατιώτες στην επιχείρηση στο Κουρσκ, που τόνωσε το ηθικό των δυνάμεών του όσο και του ουκρανικού πληθυσμού μετά την αργή, αλλά σταδιακή προέλαση των Ρώσων στο Ντονιέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας.
Ο κίνδυνος για τον Πούτιν
Ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε «ζήτημα ασφάλειας για την Ουκρανία» την διείσδυση στο Κουρσκ και υποσχέθηκε να κάνει «τα επόμενα σημαντικά βήματα» για να διατηρήσει το Κίεβο την πρωτοβουλία.
Για το Κρεμλίνο ο κίνδυνος είναι να αρχίσει να εμφανίζεται ως αδύναμος και ανίκανος να εγγυηθεί την ασφάλεια της Ρωσίας ο Πούτιν όσο περισσότεροι Ρώσοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στο Κουρσκ κι όσο παραμένουν εκεί οι Ουκρανοί. Για τον Βινογκράντοφ ο Ρώσος πρόεδρος «αποφεύγει τις φορτισμένες συναισθηματικά δηλώσεις για να μη χρειαστεί να προβεί σε δραστικές κινήσεις, ειδικά σε περιστάσεις όπου δεν είναι σίγουρος ότι διαθέτει τους αναγκαίους πόρους για να το κάνει. Σε κάθε κρίση προτιμά να κάνει ένα διάλειμμα και να περιμένει».
Αδιέξοδο στη Μέση Ανατολή: H Χαμάς απορρίπτει τους όρους που θέτει το Ισραήλ για εκεχειρία στη Γάζα
H Σμύρνη καίγεται - Πύρινη κόλαση στο Κορδελιό, κάηκαν δεκάδες σπίτια (Videos&Photos)
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις