Δευτέρα
04 Νοεμβρίου 2024

Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκαν απολιθωμένα οστά φάλαινας που χρονολογούνται πριν από 41 εκατ. χρόνια

Πλανήτης

Μήκους 2,5 μέτρων και βάρους 187 κιλών εκτιμάται πως ήταν το κήτος του οποίου τα απολιθωμένα οστά ανακαλύφθηκαν σε μια περιοχή της Αιγύπτου που κάποτε καλυπτόταν από τα νερά. Η φάλαινα είχε ζήσει πριν από 41 εκατομμύρια χρόνια, η δε περιοχή στην οποία ανακαλύφθηκαν τα απολιθώματα είναι ευρέως γνωστή ως «Κοιλάδα των Φαλαινών» και περιέχει «ανεκτίμητα» απολιθώματα, σύμφωνα με την UNESCO.

Την ανακάλυψη ανακοίνωσε το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στο Κάιρο (AUC). Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η φάλαινα βαφτίστηκε «Tutcetus Rayanensis» - από το όνομα του φαραώ Τουταγχαμών, τη λέξη cetus (που σημαίνει κήτος στα ελληνικά) και την προστατευόμενη περιοχή Ουάντι ελ Ραγιάν όπου βρέθηκαν τα απολιθωμένα οστά.

«Πρόκειται για τον μικρότερο βασιλόσαυρο (προϊστορικό είδος φάλαινας, το οποίο έχει εξαφανιστεί) που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα και είναι ένα από τα αρχαιότερα δείγματα του συγκεκριμένου είδους στην Αφρική», αναφέρει το AUC σε σχετική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2021, Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι είχαν ανακαλύψει σε κοντινή περιοχή το απολίθωμα ενός αμφίβιου είδους φάλαινας που χρονολογείται πριν από 43 εκατομμύρια χρόνια. Η «Phiomicetus Anubis», που εκτιμάται πως είχε μήκος άνω των τριών μέτρων και ζύγισε περίπου 600 κιλά, παρουσιάστηκε τότε ως η «αρχαιότερη και πιο άγρια φάλαινα (που έζησε) στην Αφρική».

Ακόμη, το 2018 ερευνητές ανακάλυψαν τον αρχαιότερο σκελετό δεινοσαύρου στην Αφρική, ο οποίος εκτιμάται πως έζησε πριν από 75 εκατομμύρια χρόνια.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ισπανία: Συναγερμός στη Βαρκελώνη λόγω πλημμυρών - Χαμός στους δρόμους (Videos)

Συναγερμός έχει σημάνει στην Βαρκελώνη λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων. Οι δρόμοι της Βαρκελώνης έχουν μετατραπεί σε ποτάμια και η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισπανίας έχει ήδη ...

Φόρτωση άρθρων...