Στην κορύφωσή του βρίσκεται το διπλωματικό παρασκήνιο με επίκεντρο το Κατάρ, όπου εκπρόσωποι της Χαμάς και του Ισραήλ, οι απεσταλμένοι του νυν αλλά και του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή και ο εμίρης του Κατάρ καταβάλλουν την ύστατη προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων και την εκεχειρία στη Γάζα, πριν την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ την επόμενη Δευτέρα.

Ισραηλινές πηγές κάνουν λόγο για πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας ακόμη και αύριο, αν και δεν είναι σαφές αν αυτό αποτελεί μια προσπάθεια του Ισραήλ να δείξει πως ήταν έτοιμο για συμφωνία, την οποία τορπιλίζει η Χαμάς.

Αργά τη Δευτέρα και ο απερχόμενος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι «είμαστε στα πρόθυρα συμφωνίας για την Γάζα».  Τα αραβικά μέσα ενημέρωσης, όπως το Al Arabiya, υποστηριζουν, από την πλευρά τους, ότι η Χαμάς ζητά από το Ισραήλ να παραδώσει το σώμα του Γιαχία Σινουάρ ως μέρος της πρώτης φάσης της συμφωνίας ανταλλαγής ομήρων-κρατουμένων. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει τη Χαμάς με «κόλαση» εάν δεν επιτευχθεί άμεσα συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν το Axios και το ισραηλινό δίκτυο Kaan, η συμφωνία προβλέπει, στην πρώτη φάση, την απελευθέρωση 33 ομήρων, μεταξύ των οποίων γυναίκες -πολίτες και στρατιώτες, παιδιά, άνδρες άνω των 50 ετών και άνδρες κάτω των 50 ετών που είναι τραυματίες ή άρρωστοι. Η Χαμάς δεν έχει δώσει ακόμη πληροφορίες για την κατάσταση αυτών των 33 ομήρων. Σύμφωνα με το Ισραήλ, οι περισσότεροι από τους απαχθέντες στη λίστα των 33 είναι ζωντανοί, αν και εκτιμάται ότι κάποιοι από αυτούς μπορεί να είναι νεκροί.

 

Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, ο ισραηλινός στρατός θα αποσύρεται σταδιακά σε μια ζώνη ασφαλείας στη Γάζα, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ. Όπως επιβεβαίωσε Ισραηλινός αξιωματούχος, οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσύρονται σταδιακά από τον άξονα Νετζαρίμ, στη μέση της Λωρίδας της Γάζας, και από τη διαδρομή Φιλαδέλφεια στα σύνορα με την Αίγυπτο, δύο περιοχές που αποτέλεσαν σημείο διαφωνίας στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις.

Η συμφωνία, σύμφωνα με το Kaan, προβλέπει ότι η απελευθέρωση των αιχμαλώτων θα ξεκινήσει την πρώτη ημέρα της εφαρμογής, ενώ ο τελευταίος όμηρος θα απελευθερωθεί την 42η ημέρα. Το Ισραήλ θα απελευθερώσει 1.300 Παλαιστίνιους, οι οποίοι κρατούνται με κατηγορίες για τρομοκρατία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μίλησε τηλεφωνικά τη Δευτέρα με τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ αλ-Θάνι, με αντικείμενο τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας. Αναμένεται να συνομιλήσει και με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.

Ο εμίρης του Κατάρ συναντήθηκε τη Δευτέρα με αντιπροσωπεία ανώτατων στελεχών της Χαμάς, με επικεφαλής τον διαπραγματευτή Χαλίλ αλ-Χάγια. Επίσης, πραγματοποίησε κοινή συνάντηση με τον σύμβουλο του Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή, Μπρετ ΜακΓκέρκ, και τον απεσταλμένο του πρώην προέδρου Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, για συζητήσεις σχετικά με τη συμφωνία.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι υπάρχει «σημαντική» πίεση στη Χαμάς για να επιτευχθεί συμφωνία, σημειώνοντας ότι είναι πιθανό να ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας. Σημείωσε επίσης ότι υπήρξε επικοινωνία με Ισραηλινούς διαπραγματευτές και τον πρωθυπουργό του Κατάρ.

Σύμφωνα με το Axios, 98 όμηροι βρίσκονται ακόμη στη Γάζα, μεταξύ αυτών επτά Αμερικανοί. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον οι μισοί είναι ζωντανοί, περιλαμβανομένων τριών Αμερικανών. Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που δολοφόνησαν Ισραηλινούς δεν θα απελευθερωθούν στη Δυτική Όχθη. Διευκρίνισε ότι μέλη της Χαμάς που συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου δεν θα απελευθερωθούν στην πρώτη φάση.

Στη 16η ημέρα της πρώτης φάσης της συμφωνίας, θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση, η οποία θα καταλήξει στην πλήρη αποχώρηση των Ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας και την επίτευξη μόνιμης εκεχειρίας.

Ο ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση όλων των ζώντων και νεκρών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς. Η συμφωνία θα περιλαμβάνει επίσης την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, με το Ισραήλ να εργάζεται για να αποτρέψει την κατάληψη της βοήθειας από τη Χαμάς.