Πέμπτη
03 Ιουλίου 2024

Ακροδεξιός τυφώνας… γένους θηλυκού στην Ευρώπη

Οι εφτά λόγοι που οδηγούν την Ευρώπη στην αγκαλιά του … τέρατος. Το πολιτικό τοπίο στη Γηραιά Ήπειρο είναι ζοφερό. Ο σεισμός στη Γαλλία και η κυρίαρχη Μελόνι.

Πλανήτης

Τρομάζει την Ευρώπη η μεγάλη άνοδος της ακροδεξιάς στις τελευταίες ευρωεκλογές και προκαλεί αναταράξεις, με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρον να  προκηρύσσει βουλευτικές εκλογές για τις 30 Ιουνίου μετά τη σαρωτική νίκη της Μαρίν Λεπέν.

Την ίδια στιγμή πολιτικό σεισμό προκάλεσε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και στη Γερμανία όπου τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε το ριζοσπαστικό ακροδεξιό κόμμα AfD (Alternative für Deutschland), τερματίζοντας στη δεύτερη θέση, πίσω από τη συντηρητική Χριστιανική Ένωση (CDU), ενώ μεγάλες απώλειες είχαν οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι.

Μια εξέλιξη που προκαλεί τριγμούς στη κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας. Το κλίμα στη Γερμανία, επί της ουσίας το κέντρο λήψεων των αποφάσεων, είναι εξαιρετικά βαρύ και αυτό αποτυπώνεται στον τύπο.  

«Η αγανάκτηση έχει εξελιχθεί σε απελπισία» ήταν ο τίτλος στο σχόλιο της εφημερίδας Die Welt, η οποία σημειώνει: «Τα κόμματα της συγκυβέρνησης αναγκάζονται να υποστούν μία ξεκάθαρη ήττα στις ευρωεκλογές. Το ό,τι οι ψηφοφόροι εξωθούνται στα άκρα του πολιτικού φάσματος δείχνει πόσο δραματική και αρνητική είναι η διάθεση που επικρατεί στη χώρα». Όσο για την άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων, η εφημερίδα του Βερολίνου επισημαίνει ότι «ως γνωστόν, πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο».

Το πολιτικό τοπίο στη Γηραιά Ήπειρο είναι ζοφερό. Το  ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κέρδισε 17 από τις 96 έδρες της χώρας, ενώ και το ακροδεξιό κόμμα Ελευθερία (FPÖ) της Αυστρίας ήταν στην κορυφή των αποτελεσμάτων της χώρας κερδίζοντας έξι από τις 20 έδρες.

Στην Ιταλία, επίσης  η κυριαρχία της Τζόρτζια Μελόνι στην πολιτική της χώρας της συνεχίστηκε. Οι ακροδεξιοί Αδελφοί της Ιταλίας συγκέντρωσαν το 29% των ψήφων, κερδίζοντας το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα της Έλι Σλάιν με σχεδόν πέντε μονάδες διαφορά.

Ωστόσο στο ΕΛΚ έχει ανοίξει η συζήτηση για προσέγγιση της Μελόνι, προκειμένου να αποδυναμωθεί η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων και να αποφευχθούν τα χειρότερα…

Λίγο καλύτερη εικόνα παρουσιάζεται στην Ολλανδία και στο Βέλγιο. Τελικά στην Ολλανδία το ακροδεξιό κόμμα της Ελευθερίας του αντι-ισλαμιστή λαϊκιστή Geert Wilders ήρθε δεύτερο- και στο Βέλγιο, όπου το αυτονομιστικό Vlaams Belang έχασε από την εθνικιστική Νέα Φλαμανδική Συμμαχία.

Στην Ισπανία, το κεντροδεξιό αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Κόμμα (PP) νίκησε τους Σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, αλλά όχι με τη μεγάλη διαφορά που ήλπιζε ο ηγέτης του PP Αλμπέρτο Νούνιες Φεϊχό.

Οι λόγοι της ανόδου 

Όπως εξηγούν στο «lykavitos.gr» ειδικοί αναλυτές για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις η  μεγάλη αύξηση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια έχει πολλές και σύνθετες αιτίες και συνέπειες. Και οι λόγοι είναι πολλοί…

Πρώτον: Πολλοί πολίτες αισθάνονται ότι οι παραδοσιακοί πολιτικοί και τα περισσότερα  κόμματα δεν εκπροσωπούν πλέον τα συμφέροντά τους. Οικονομικές ανισότητες, ανεργία, και έλλειψη ευκαιριών συμβάλλουν στην αύξηση της δυσαρέσκειας.

Δεύτερον: Η μαζική μετανάστευση και οι προσφυγικές ροές έχουν δημιουργήσει φόβους και ανησυχίες σχετικά με την εθνική ασφάλεια, την πολιτιστική ταυτότητα και την οικονομική σταθερότητα. Έτσι, η  ακροδεξιά συχνά εκμεταλλεύεται αυτά τα θέματα για να κερδίσει τη λαϊκή  υποστήριξη.

Τρίτον: Η περιβόητη παγκοσμιοποίηση και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση έχουν προκαλέσει φόβους για την απώλεια της εθνικής ταυτότητας και κουλτούρας. Η Ακροδεξιά προωθεί μια ατζέντα προστασίας της εθνικής κυριαρχίας και των παραδόσεων και  βρίσκει όπως από φάνηκε στις ευρωεκλογές ευήκοα ώτα.

Τέταρτον: Οι οικονομικές κρίσεις και οι πολιτικές λιτότητας έχουν επηρεάσει αρνητικά τις ζωές πολλών Ευρωπαίων, ενισχύοντας την υποστήριξη προς κόμματα που προτείνουν ριζοσπαστικές αλλαγές.

Πέμπτον: Υπάρχει μια αυξανόμενη απογοήτευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις πολιτικές της. Πολλοί πολίτες θεωρούν ότι οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αντικατοπτρίζουν τα συμφέροντα των κρατών-μελών.
Ενώ έχει αποδεχθεί ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών δεν γνωρίζουν πως λαμβάνονται οι αποφάσεις στις Βρυξέλλες για μια σειρά ζητημάτων που τους αφορούν. Αλλά όπως τονίζεται αυτό βαρύνει τις εκάστοτε κυβερνήσεις, που ανασύρουν τα καυτά ευρωπαϊκά ζητήματα, παραμονές των ευρωεκλογών.

Έκτον: Η χρήση των κοινωνικών δικτύων έχει επιτρέψει στην ακροδεξιά να διαδώσει τα μηνύματά της γρήγορα και αποτελεσματικά, προσεγγίζοντας νέους ψηφοφόρους και διοχετεύοντας προπαγάνδα και ψευδείς ειδήσεις.

Έβδομον: Η απομάκρυνση από την παραδοσιακή πολιτική και η απογοήτευση από το πολιτικό σύστημα οδηγούν πολλούς ανθρώπους σε πιο ριζοσπαστικές επιλογές.

Οι συνέπειες από την αλματώδη αύξηση της επιρροής τους

Μια από τις σημαντικότερες επιπτώσεις, είναι η πολιτική αστάθεια η οποία γίνεται άμεσα ορατή στη Γαλλία, μετα την απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν για διάλυση της Βουλής.

Στην προκειμένη περίπτωση η νίκη της Λεπέν έφερε τα πάνω κάτω στο Παρίσι διαταράσσοντας τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις και δημιουργώντας νέα δεδομένα, με άγνωστη κατάληξη. 

Επιπλέον τα ακροδεξιά κόμματα πλέον μπορούν να ασκήσουν πίεση στην εκάστοτε κυβέρνηση και να επηρεάσουν τις πολιτικές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, προωθώντας πιο συντηρητικές και απομονωτικές πολιτικές.

Η άνοδος της ακροδεξιάς μπορεί να αυξήσει τις κοινωνικές εντάσεις και τον διχασμό, καθώς οι πολιτικές τους συχνά περιλαμβάνουν ξενοφοβία και αποκλεισμό. Ένα φαινόμενο που βίωσε και η Ελλάδα την περίοδο της άνθησης της Χρυσής Αυγής η οποία όμως οδηγήθηκε στη φυλακή, ως εγκληματική οργάνωση. 

Άλλη μια σημαντική επίπτωση είναι ότι οι  δημοκρατικοί θεσμοί και οι  αξίες μπορεί να βρεθούν υπό πίεση καθώς οι ακροδεξιές δυνάμεις αυξάνονται, προκαλώντας ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση και αντίδραση από τη μεριά της κοινωνίας των πολιτών και των δημοκρατικών κομμάτων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...