Πέμπτη
19 Σεπτεμβρίου 2024

Αλ. Βούτσιτς: Kατηγόρησε την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Σεράγεβο ότι «προκάλεσε την κρίση» στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κατηγόρησε την Τρίτη την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) στο Σεράγεβο ότι «προκάλεσε την κρίση» στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

«Πώς, πού και από πότε γράφεται κάπου ότι η περιουσία του κράτους στις κεντρικές αρχές και όχι στις οντότητες», έγραψε ο Βούτσιτς στον λογαριασμό του στο Instagram.

Με αυτό, αναφέρθηκε στην υπόθεση από τον Μάιο του 2023, όταν οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η περιουσία του κράτους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης μπορούσε να διευθετηθεί με νόμο του κράτους και όχι με νόμο περί οντοτήτων.

O Βούτσιτς ζήτησε από τους Αμερικανούς εταίρους, όπως τους αποκάλεσε, να απαντήσουν πώς «κατέληξαν στο συμπέρασμα και βάσει ποιας πράξης ότι η περιουσία ανήκει στις κεντρικές αρχές και όχι στις οντότητες, όπως γράφει η Συμφωνία του Ντέιτον».

Ο Βούτσιτς πρόσθεσε ότι για αυτό, μεταξύ άλλων, «συμμετείχαν στην πρόκληση της κρίσης στο επικράτεια  της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης».

Η Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στο Σεράγεβο απάντησε την Τρίτη στις ερωτήσεις του προέδρου της Σερβίας, σχετικά με το ζήτημα της κρατικής περιουσίας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, λέγοντας ότι είναι σαφές ότι η κρατική περιουσία ανήκει στο κράτος.

Επίσης η Πρεσβεία των ΗΠΑ απάντησε χωρίς να χάσει χρόνο, λέγοντας ότι δεν χρειάζεται να επανεξεταστεί το καλά τεκμηριωμένο νομικό ιστορικό, ούτε οι δικαστικές αποφάσεις σχετικά με την κρατική περιουσία στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Όπως είπε ο υφυπουργός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ευρώπη και την Ευρασία, Τζέιμς Ο’ Μπράιεν, σε μια ομιλία του τον Φεβρουάριο του 2024:

«Υπάρχει τρόπος να μιλήσουμε για την ιδιοκτησία μιλώντας για αυτήν στα αρμόδια θεσμικά όργανα. Αλλά το σημείο εκκίνησης είναι σαφές: η περιουσία ανήκει στο κράτος», δήλωσε η αμερικανική πρεσβεία στο Σεράγεβο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Λίβανος: Τι δείχνει το εντυπωσιακό εξ αποστάσεως χτύπημα του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ

Αυτό που συνέβη στον Λίβανο με την έκρηξη χιλιάδων βομβητών και ασυρμάτων στα χέρια και στις... τσέπες μελών της Χεζμπολάχ, δεν έχει ιστορικό προηγούμενο και σίγουρα δεν μπορεί να ...

Πρώην πράκτορας της CIA νάρκωνε και βίαζε γυναίκες - Καταδικάστηκε σε 30 χρόνια κάθειρξη

Πρώην πράκτορας της CIA, της κύριας υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, καταδικάστηκε χθες, Τετάρτη, σε κάθειρξη 30 ετών για τη νάρκωση και στη συνέχεια σεξουαλική κακοποίηση πολλών γυν...

Λίβανος: 20 νεκροί και πάνω από 450 τραυματίες στο νέο κύμα εκρήξεων - Σε νέα φάση ο πόλεμος

Τεράστια ανησυχία προκαλεί στη Μέση Ανατολή η «νέα φάση» του πολέμου, έπειτα από τη δεύτερη επίθεση στον Λίβανο με πολύνεκρες εκρήξεις, αυτή τη φορά σε walkie talkie της Χεζμπολάχ,...

Φόρτωση άρθρων...