Ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon είπε στους εργαζόμενους ότι μάλλον δεν θα τους βγει σε καλό το να μην επιστρέψουν στο γραφείο τουλάχιστον για τρεις ημέρες την εβδομάδα.
Ο Άντι Τζάσι έκανε τη δήλωση αυτή σε μια εσωτερική συνάντηση αυτόν τον μήνα, όπου εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι ορισμένοι εργαζόμενοι δεν έρχονταν τρεις ημέρες την εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι αυτή είναι πλέον η επίσημη πολιτική της Amazon, σύμφωνα με τον Guardian.
Τα σχόλια, τα οποία ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Insider, έγιναν καθώς μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Google και η Meta του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, επέβαλαν στο προσωπικό να επιστρέψει στα γραφεία τους για το μεγαλύτερο μέρος της εργάσιμης εβδομάδας.
Η εντολή
Η Amazon είχε δώσει εντολή στους εταιρικούς υπαλλήλους της να επιστρέφουν στο γραφείο τρεις φορές την εβδομάδα από τον Μάιο, καταργώντας προηγούμενες πολιτικές που επέτρεπαν σε μεμονωμένες ομάδες να αποφασίζουν εάν οι συνάδελφοι έπρεπε να έρχονται στο γραφείο ή όχι. Μέσω ανακοίνωσης στον ιστότοπο της εταιρείας, ο Τζάσι δήλωσε ότι η ηγετική ομάδα είχε αποφασίσει ότι ήταν καλύτερο για την κουλτούρα της Amazon και ευκολότερο να μαθαίνουν ο ένας από τον άλλον και να συνεργάζονται πιο αποτελεσματικά, όταν βρίσκονταν στο γραφείο μαζί.
Άλλες εταιρείες τεχνολογίας περιορίζουν επίσης την τηλεργασία, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας βιντεοκλήσεων Zoom, ενός από τους μεγάλους ωφελημένους της αλλαγής της εργασιακής κουλτούρας που σχετιζόταν με τα lockdown. Η αμερικανική εταιρεία, η οποία γνώρισε άνοδο της δημοτικότητά της λόγω των κυβερνητικών οδηγιών για εργασία από το σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, είπε στο προσωπικό να έρχεται δύο φορές την εβδομάδα – αν και η πολιτική αυτή ισχύει μόνο για όσους ζουν σε ακτίνα 50 μιλίων από το γραφείο.
Τι ζητούν Google, Meta και Μασκ
Η Google απαιτεί πλέον από τους περισσότερους υπαλλήλους να έρχονται τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα, με ένα στέλεχος της εταιρείας διαδικτυακής αναζήτησης να δηλώνει ότι “δεν υπάρχει απλά κανένα υποκατάστατο της προσωπικής επαφής”.
Η Meta, ιδιοκτήτρια των Facebook και Instagram, φέρεται να έχει πει στους υπαλλήλους που δεν εργάζονται μόνιμα από το σπίτι να βρίσκονται στο γραφείο τρεις ημέρες την εβδομάδα από τον επόμενο μήνα. Σε διαδικτυακό μήνυμα προς τους εργαζόμενους αναγνωρίστηκε ότι το να έρχεσαι σημαίνει να ξοδεύεις χρόνο για μετακινήσεις και “λιγότερη προσωπική ευελιξία”, αλλά το να βρίσκεσαι στο γραφείο υποστήριζε τη συνεργασία και παρήγαγε “ενέργεια”.
Ο Ίλον Μασκ, διευθύνων σύμβουλος της X, υποχρέωσε όλους τους υπαλλήλους της επιχείρησης που ήταν γνωστή ως Twitter να βρίσκονται στο γραφείο, εκτός αν τους είχε παρασχεθεί κάποια συγκεκριμένη εξαίρεση.
Η Disney έχει επίσης πει στους εργαζομένους να επιστρέψουν, με τον όμιλο μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας να λέει στους υπαλλήλους που εργάζονταν από το σπίτι τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους να επιστρέψουν στο γραφείο για τέσσερις ημέρες την εβδομάδα.
Οι απολύσεις
Η υποχώρηση της εξ αποστάσεως εργασίας από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ακολουθεί μια σειρά ανακοινώσεων για σημαντικές περικοπές θέσεων εργασίας, με τη διοίκηση να αναγνωρίζει ότι είχαν αυξηθεί υπερβολικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Περισσότεροι από 230.000 εργαζόμενοι σε εταιρείες τεχνολογίας ανά τον κόσμο έχουν απολυθεί φέτος, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης απολύσεων, layoffs.fyi, σε σύγκριση με 165.00 τον προηγούμενο χρόνο.
Η Amazon δήλωσε τον Μάρτιο ότι θα απολύσεις επιπλέον 9.000 υπαλλήλους, επιπλέον των 18.000 θέσεων εργασίας που είχε ανακοινώσει ότι θα περικόψει τον Ιανουάριο. Αξίζει να σημειωθεί πως η Amazon απασχολεί 1,5 εκατομμύριο άτομα παγκοσμίως.
Το σχόλιο του Τζάσι “ήρθε η ώρα να διαφωνήσουμε” φάνηκε να παραπέμπει σε σημαντικές εσωτερικές αντιδράσεις κατά της αυστηρότερης στάσης για την τηλεργασία. Σχεδόν 30.000 εργαζόμενοι της Amazon υπέγραψαν τον Μάιο εσωτερικό έγγραφο κατά της εντολής επιστροφής στο γραφείο.
Οι εργαζόμενοι της Amazon συμμετείχαν επίσης σε μια παγκόσμια στάση εργασίας, η οποία διοργανώθηκε από τους εργαζόμενους της Amazon για την κλιματική δικαιοσύνη και μια ομάδα υπεράσπισης της εξ αποστάσεως εργασίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αργή πρόοδο της εταιρείας όσον αφορά τους κλιματικούς στόχους και την εντολή επιστροφής στο γραφείο.