Τους τάφους τουλάχιστον 73 ανθρώπων ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στο Περού. Οι τάφοι χρονολογούνται πριν από περίπου 1.000 χρόνια, μερικές εκατοντάδες χρόνια πριν οι Ίνκας καταλάβουν τμήματα της δυτικής Νότιας Αμερικής.
Καθένα από τα 73 άτομα ήταν τυλιγμένο με ύφασμα – μερικά από αυτά τα υφάσματα ήταν πολύχρωμα – και σχοινί. Ορισμένα από τα ανδρικά και γυναικεία σώματα θάφτηκαν φορώντας σκαλιστές ξύλινες και κεραμικές μάσκες, οι οποίες είναι γνωστές ως «ψεύτικα κεφάλια», είπε ο Krzysztof Makowski, επικεφαλής της αρχαιολογικής έρευνας στο χώρο και αρχαιολόγος στο Ποντιφικό Καθολικό Πανεπιστήμιο του Περού, σε μια ανάρτηση στο ιστολόγιο Archeowieści, το οποίο διαχειρίζεται η Αρχαιολογική
Οι τάφοι, που ανακαλύφθηκαν κοντά στη Λίμα στον αρχαιολογικό χώρο Pachacámac, ανήκουν στον πολιτισμό Wari (Xoυάρι). Θάφτηκαν κοντά στον ζωγραφισμένο Nαό των Wari και χρονολογούνται μεταξύ του 800 και του 1.100, μια εποχή που, σύμφωνα με την ανάρτηση, η αυτοκρατορία Wari επεκτεινόταν στην περιοχή.
Οι Wari είναι γνωστοί για τις καλοδιατηρημένες μούμιες τους, την σύνθετη τέχνη τους, συμπεριλαμβανομένων των περίτεχνα σχεδιασμένων κεραμικών και υφασμάτων. Ακόμα, πραγματοποιούσαν ανθρωποθυσίες και έκαναν χρήση παραισθησιογόνων ουσιών κατά τη διάρκεια θρησκευτικών τελετουργιών.
Η έρευνα του καθηγητή Makowski και των συναδέλφων του Cynthia Vargas, Doménico Villavicencio και Ana Fernández, στόχευσε σκόπιμα σε μια περιοχή, όπου είχε καταρρεύσει ένα ψηλό τείχος που χρονολογείται από την εποχή των Ίνκας και την αποικιακή περίοδο. Είχε ειπωθεί ότι οι σωροί από πλίνθους θα δυσκόλευαν την πρόσβαση των ληστών στους τάφους. Και αυτό αποδείχθηκε σωστό.
Ακόμα, οι αρχαιολόγοι βρήκαν δύο ξύλινα ραβδιά κοντά στο νεκροταφείο στα ερείπια του κοντινού οικισμού. Ανακαλύφθηκαν σε ένα κοίτασμα «αγκαθωτών» κοχυλιών (Spondylus princeps) που θα είχαν εισαχθεί από το σημερινό Εκουαδόρ, το οποίο βρίσκεται βόρεια της Αυτοκρατορίας Wari, ανέφερε ο αρχαιολόγος στην ανάρτησή του στο blog.
Οι δύο ράβδοι έχουν σκαλισμένη εικονογραφία που υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι στο Pachacámac είχαν κάποιο επίπεδο επαφής με ανθρώπους στο βασίλειο Tiwanaku, που βρίσκεται νότια της αυτοκρατορίας Wari σε περιοχή που σήμερα αποτελεί μέρος του Περού, της Βολιβίας και της Χιλής. Κάθε ένα από τα ραβδιά έχει ένα σκάλισμα που απεικονίζει έναν αξιωματούχο να φορά κάλυμμα κεφαλής που μοιάζει με αυτό που φορούσαν οι άνθρωποι στο βασίλειο Tiwanaku, αναφέρεται στην ανάρτηση.
Η έρευνα των αρχαιολόγων υποδηλώνει ότι το Pachacámac ήταν ένας σχετικά μέτριος οικισμός κατά την εποχή της Αυτοκρατορίας Wari, αλλά στη συνέχεια αναπτύχθηκε σημαντικά κατά την εποχή των Ίνκας, οι οποίοι άκμασαν κατά τον 15ο αιώνα.
Guardian: Επιστρέψτε τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα - O Σούνακ κάνει σαν μικρό παιδί
Νετανιάχου: Θα συνεχίσουμε τον πόλεμο για την εξάλειψη της Χαμάς μετά την εκεχειρία (Video)
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις