Ανυπολόγιστος είναι ο αριθμών των μαύρων τρυπών στο Σύμπαν. Πολλοί γαλαξίες περιέχουν κολοσσιαίες μαύρες τρύπες στο κέντρο τους ενώ κάθε γαλαξίας περιέχει εκατοντάδες εκατομμύρια αν όχι και δισ. μαύρες τρύπες διαφόρων μεγεθών.
Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία οι αστρικές εκρήξεις σουπερνόβα που είναι από τα πλέον συχνά φαινόμενα στο Σύμπαν οδηγούν στη δημιουργία μαύρων τρυπών.
Εκτός από την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας, τον Τοξότη Α*, έχουν ανακαλυφθεί ορισμένες ακόμη μέσα στο γαλαξία μας αλλά σε πολύ μεγάλες αποστάσεις από εμάς.
Όμως, ερευνητική ομάδα που μελετούσε δεδομένα της ευρωπαϊκής αποστολής GAIA η οποία χαρτογραφεί τον γαλαξία μας ανακάλυψε μια γειτονική (σε κοσμική κλίμακα) μαύρη τρύπα. Πρόκειται για μια μικρού μεγέθους μαύρη τρύπα που ονομάστηκε GAIA BH1.
Αυτή η μαύρη τρύπα βρίσκεται σε απόσταση 1,550 ετών φωτός από το ηλιακό μας σύστημα και έχει μάζα 12 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου.
Ο Τοξότης Α* έχει μάζα περίπου τέσσερα εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου ενώ υπάρχουν διάσπαρτες στο Σύμπαν μαύρες τρύπες με μάζα εκατοντάδες ή και δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου.
«Είναι η πιο κοντινή στο ηλιακό μας σύστημα μαύρη τρύπα και πρακτικά βρίσκεται στην αυλή μας», αναφέρει ο Σουκάγια Τσακραμπάρτι, ο οποίος είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.