Καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία μπαίνει στον τρίτο του μήνα, οι προοπτικές ειρηνευτικής λύσης μέσω διαπραγματεύσεων δεν φαινόταν ποτέ πιο μακρινές.
Η ρητορική από Αμερικανούς και Ρώσους αξιωματούχους κλιμακώνεται. Οι μάχες στο έδαφος γίνονται όλο και πιο σκληρές. Και η μάχη που διεξάγεται με τα εργαλεία του οικονομικού πολέμου δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης.
Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ξεκαθάρισαν, όπως αναφέρει ανάλυση του CNN, ότι το χάσμα μεταξύ της Μόσχας και των αντιπάλων της διευρύνεται, μειώνοντας τις προοπτικές για διπλωματία. Η Ουκρανία και οι υποστηρικτές της εκ δυσμών φαίνεται να χάνουν την λίγη υπομονή που είχαν με τη Ρωσία, καθώς η Μόσχα συνεχίζει να προχωρά με μια εισβολή που, εάν πετύχει, απειλεί να ανατρέψει την παγκόσμια τάξη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η μαζική στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας στην ανατολική Ουκρανία συνεχίζεται αργά αλλά με επιτυχία, με το Κίεβο να αναγνωρίζει ότι αρκετές πόλεις πέφτουν στα χέρια των Ρώσων. Καθημερινά υπάρχουν ολοένα και περισσότερες αναφορές για προφανή εγκλήματα πολέμου. Και οι διορισμένοι από τους Ρώσους αξιωματούχοι ετοιμάζουν ένα «εικονικό δημοψήφισμα» στην κατεχόμενη Χερσώνα, σε μια θρασύδειλη προσπάθεια νομιμοποίησης της εισβολής.
Αυξημένος κίνδυνος από την αλλαγή στη δυτική στρατηγική για τις κυρώσεις
Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ήδη εφαρμόσει αρκετούς γύρους κυρώσεων με σκοπό να βλάψουν τη ρωσική οικονομία ως τιμωρία για την εισβολή, αλλά μια νέα προσπάθεια αποστολής όπλων στην Ουκρανία κερδίζει έδαφος. Εκπρόσωποι από 40 χώρες συγκεντρώθηκαν στην αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία αυτή την εβδομάδα για να βοηθήσουν στην οργάνωση και τον συντονισμό της παράδοσης όπλων.
«Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Πρέπει να κινηθούμε ανάλογα με την ταχύτητα του πολέμου. Και ξέρω ότι όλοι οι ηγέτες φεύγουν σήμερα από εδώ πιο αποφασισμένοι από ποτέ για να υποστηρίξουν την Ουκρανία στον αγώνα της ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα και τις φρικαλεότητες», δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αρκετές ήταν οι χώρες που συμφώνησαν να παράσχουν περισσότερη υποστήριξη στην Ουκρανία. Μεταξύ αυτών είναι η Γερμανία, η οποία από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ήταν επιφυλακτική για την αποστολή όπλων σε άλλες χώρες, αλλά τώρα θα παραδώσει βαρύ οπλισμό στο Κίεβο.
Ο στόχος της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τον Όστιν, είναι να δει «τη Ρωσία αποδυναμωμένη σε βαθμό που δεν θα μπορεί να κάνει τα πράγματα που έκανε στην εισβολή στην Ουκρανία», μια σημαντική και πιο επιθετική αλλαγή στην πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν, σε σχέση με τις προηγούμενες δηλώσεις ότι προσπαθούσε μόνο να βοηθήσει την Ουκρανία να αμυνθεί.
Η αλλαγή στη δυτική στρατηγική που έχει συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες αποδεικνύεται από την αυξανόμενη ανοχή για υψηλό κίνδυνο με την αποστολή πιο περίπλοκων όπλων, και είναι μια αντανάκλαση της πεποίθησης ότι οι στόχοι του Πούτιν στην Ουκρανία δεν θα εκπληρωθούν με το να καταφέρει να καταλάβει μέρος της Ουκρανίας, όπως δεν συνέβη και μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, δήλωσε Βρετανός διπλωμάτης.
Καμία πρόοδος από τις διαπραγματεύσεις
Όσοι ακούν το Κρεμλίνο πιθανότατα βλέπουν τη δήλωση του Όστιν ως απόδειξη ότι η Ουάσιγκτον και η Δύση προσπαθούν να παλέψουν με τη Ρωσία και να την αποτρέψουν, όπως έχει υποσχεθεί από καιρό ο Πούτιν, να επανεμφανιστεί ως παγκόσμια υπερδύναμη όπως ήταν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
«Φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για διαπραγματεύσεις, θέλουν να μην κερδίσει η Ρωσία και ζητούν από τους άλλους να νικήσουν και να καταστρέψουν τη Ρωσία, προσφέροντας συνεχώς όπλα στην Ουκρανία.
Εάν συνεχιστεί αυτό, δεν φαίνεται πιθανό οι διαπραγματεύσεις να είναι παραγωγικές», δήλωσε την Τρίτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φάνηκε επίσης να αμφισβητεί την πρόοδο των διπλωματικών συνομιλιών. Την Τρίτη, ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι οι διαπραγματευτές είχαν επιτύχει μια «σοβαρή πρόοδο» κατά τις συνομιλίες με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο μήνα, αλλά η πρόοδος αυτή εκτροχιάστηκε μετά τις κατηγορίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτέλεσαν αμάχους και άφησαν πτώματα στους δρόμους της πόλης Μπούκα. Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί ότι διέπραξε τέτοιες φρικαλεότητες και ισχυρίστηκε ότι οι δορυφορικές εικόνες και οι εικόνες από drone που τις επιβεβαιώνουν είναι πλαστές.
Οικονομικός πόλεμος και από τη Ρωσία με τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου
Οι προσπάθειες της Μόσχας για οικονομικό πόλεμο ξεπερνούν πλέον τις τρέχουσες κυρώσεις. Ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom δήλωσε την Τετάρτη ότι θα διακόψει τις αποστολές φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, φαινομενικά επειδή οι δύο χώρες αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια. Στην πραγματικότητα, σημαίνει ότι τώρα η Ρωσία χρησιμοποιεί σαν όπλα τις εξαγωγές ενέργειας.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέσκι χαρακτήρισε την κίνηση «άμεση επίθεση», ενώ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την χαρακτήρισε «εκβιασμό». Και οι δύο ηγέτες είπαν ότι οι αξιωματούχοι είχαν προετοιμαστεί για αυτό το σενάριο.
«Είναι σαφές ότι αυτή τη στιγμή το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται περισσότερο ως πολιτικό και οικονομικό όπλο στον τρέχοντα πόλεμο», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Αλεξάντερ Νικόλοφ.
Η Ρωσία δείχνει ελάχιστα σημάδια υποχώρησης παρά την πιο επιθετική στάση της Δύσης. Ο Λαβρόφ προειδοποίησε μάλιστα ότι ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου «είναι πραγματικός και δεν μπορεί να υποτιμηθεί».
Η απόφαση να εξοπλίσει καλύτερα την Ουκρανία θα μπορούσε τελικά να τη βοηθήσει να κερδίσει τον πόλεμο. Αλλά με τα ρωσικά στρατεύματα να πυροβολούνται με όπλα της Δύσης, ο Πούτιν μπορεί να μην διατίθεται να μιλήσει επίσημα για ειρήνη.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις