Ως «διαπραγματευτικό χαρτί» για την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, ενδέχεται το Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τη σορό του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, επεσήμαναν ισραηλινές πηγές στο CNN.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ η σορός του Σινουάρ φυλάσσεται σε μυστική τοποθεσία στο Ισραήλ μετά την εξόντωσή του την Τετάρτη από τις ισραηλινές δυνάμεις στο νότιο τμήμα του Παλαιστινιακού θύλακα.

Δύο ισραηλινές πηγές είπαν στο αμερικανικό δίκτυο ότι πιθανότατα η διασφάλιση της επιστροφής των ομήρων θα αποτελέσει προτεραιότητα για την ισραηλινή ηγεσία ως προς το πώς θα «αξιοποιήσει» ως μοχλό πίεσης τη σορό του εγκεφάλου των τρομοκρατικών επιθέσεων που εξαπέλυσε η Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου του 2023.

Πάνω από 100 όμηροι κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας – αν και σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ισραήλ περίπου οι μισοί βρίσκονται εν ζωή -. Κι η μία από τις πηγές του CNN τόνισε ότι οι Ισραηλινές Αρχές εξετάζουν τώρα με ποιον τρόπο «θα εντείνουν γρήγορα την πίεση» στη Χαμάς να τους απελευθερώσει, αν και η τελευταία επιμένει να θέτει ως όρο την κατάπαυση του πυρός. «Αν θέλει η Χαμάς να ανταλλάξει τη σορό του [Σινουάρ] με ζωντανούς ή νεκρούς Ισραηλινούς [ομήρους], τότε εντάξει», είπε ισραηλινή διπλωματική πηγή.

«Μόνον με απελευθέρωση ομήρων θα επιστραφεί η σορός του Σινουάρ στη Χαμάς»

Όπως τόνισαν οι δύο πηγές, η απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων είναι πιθανώς η μοναδική περίπτωση να επιστραφεί η σορός του Σινουάρ στη Λωρίδα της Γάζας». «Ειδάλλως δε θα την παραδώσουμε», τόνισαν.

Από την άλλη, η επιστροφή της σορού του Σινουάρ στον παλαιστινιακό θύλακο, ενέχει σύμφωνα με τη διπλωματική πηγή τον κίνδυνο να συσπειρώσει τους υποστηρικτές της Χαμάς, αφού ο τάφος του στη Γάζα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε τόπο προσκυνήματος για τους οπαδούς του.

Την Παρασκευή ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσοκ και ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχαν μια σύσκεψη ασφαλείας για το «σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας», που άνοιξε η εξόντωση του Σιουάρ για την επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων.

Μία μέρα νωρίτερα ο Νετιανάχου είχε καλέσει τα μέλη της Χαμάς να καταθέσουν τα όπλα τους και να επιστρέψουν στο Ισραήλ τους ομήρους δεσμευόμενος ότι το Ισραήλ θα επιτρέψει σε όποιον εξ’ αυτών το κάνει να ζήσει και να φύγει από τη Γάζα.