Πέμπτη
03 Οκτωβρίου 2024

Αντίποινα από κοινού στο Ιράν από Ισραήλ και ΗΠΑ

Πλανήτης

Η απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν θα γίνει σε συντονισμό με τις ΗΠΑ. Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας συμφώνησε, όπως αναφέρουν ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης, ότι η απάντηση στο Ιράν θα έρθει έπειτα από συντονισμό με τις ΗΠΑ.

Το ισραηλινό Κανάλι 12 μετέδωσε ότι το συμβούλιο αποφάσισε το βράδυ της Τρίτης πως το Ισραήλ θα απαντήσει δυναμικά στην επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους. Ωστόσο πρώτα θα συντονιστεί με τις ΗΠΑ, καθώς επιδιώκει να στοχεύσει στρατηγικές τοποθεσίες στο Ιράν.

Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας Ισραήλ: Θα απαντήσουμε αποφασιστικά στο Ιράν

Θα απαντήσουμε δυναμικά στην πυραυλική επίθεση του Ιράν ήταν η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ, το οποίο συγκάλεσε την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ,  Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η απάντηση του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση του Ιράν θα έχει στόχο να προκαλέσει «σημαντική οικονομική ζημιά» και «πρέπει να έρθει σύντομα», δήλωσε πηγή στους Times of Israel.

Σημαντικό είναι ότι, όπως μεταφέρουν άλλες πληροφορίες, η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη.

Νετανιάχου: Πολεμάμε με τον άξονα του κακού του Ιράν

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απηύθυνε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των οκτώ στρατιωτών που σκοτώθηκαν την Τετάρτη στις επιχειρήσεις στον νότιο Λίβανο με βιντεοσκοπημένη δήλωσή του λίγο μετά την ανακοίνωση του θανάτου τους από τους IDF.

ΗΠΑ: Το Ισραήλ να μην στοχεύσει πολιτικές υποδομές στον Λίβανο

Το State Department ανέφερε ότι κατέστησε σαφές προς το Ισραήλ ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν να γίνονται στόχος

πολίτες ή πολιτικές υποδομές στον Λίβανο.

ΗΠΑ: «Δεν βοηθά η δήλωση για Γκουτέρες»

Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Κατς, με την οποία χαρακτηρίζει persona non grata τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, δεν βοηθά με κανέναν τρόπο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ.

Μπάιντεν: «Όχι» σε επίθεση του Ισραήλ στα πυρηνικά του Ιράν

Αρνητικός εμφανίστηκε ο Τζο Μπάιντεν σε ενδεχόμενη επίθεση του Ισραήλ σε πυρηνικά του Ιράν. Σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στη Βόρεια Καρολίνα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είπε πως δεν υποστηρίζει την επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, σαν απάντηση του Ισραήλ. 

«Η απάντηση είναι όχι» αποκρίθηκε όταν ρωτήθηκε σχετικά, όταν χθες έλεγε πως στηρίζει γενικά το Τελ Αβίβ στον τρόπο με τον οποίο θα επέλεγε να «απαντήσει» στην Τεχεράνη.

Ακόμα, ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέφερε πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα να απαντήσει στη χθεσινή ιρανική πυραυλική επίθεση, αλλά ότι θα πρέπει να το κάνει αναλογικά.
Παράλληλα, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε πως θα επιβληθούν κυρώσεις στο Ιράν μετά τη χθεσινοβραδινή επίθεση, ενώ πρόσθεσε πως θα επικοινωνήσει σύντομα με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Πεζεσκιάν: Σε περίπτωση αντιποίνων από το Ισραήλ, θα ακολουθήσει «ισχυρότερη απάντηση»

Ο Ιρανός Πρόεδρος, Μασούντ Πεζεσκιάν, διαβεβαίωσε ότι το Ιράν «δεν επιδιώκει πόλεμο», αλλά υποσχέθηκε πως σε περίπτωση αντιποίνων από το Ισραήλ για τη χθεσινή πυραυλική επίθεση, θα ακολουθήσει «ισχυρότερη απάντηση».

Το Ιράν «δεν επιδιώκει πόλεμο», διαβεβαίωσε ο Πεζεσκιάν και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «μας αναγκάζει να αντιδράσουμε».

Γαλλία, Γερμανία και Ελβετία καλούν τους πολίτες τους να φύγουν από το Ιράν

Τρεις ευρωπαϊκές χώρες, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ελβετία, κάλεσαν την Τετάρτη τους πολίτες τους να φύγουν από το Ιράν, μετά την επίθεση στο Ισραήλ.

«Ζητείται από τους Γερμανούς πολίτες να φύγουν από το Ιράν» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας που ζήτησε από τους Γερμανούς να μην ταξιδεύουν στη χώρα αυτή.

Η γαλλική πρεσβεία στην Τεχεράνη «συστήνει» στους Γάλλους που διαμένουν μόνιμα στο Ιράν και έχουν τη δυνατότητα να φύγουν προσωρινά, να το πράξουν μόλις επαναληφθούν οι διεθνείς αεροπορικές πτήσεις. Το ίδιο μήνυμα απευθύνει και η Ελβετία στους πολίτες της.

Διπλωματική κινητικότητα στον Περσικό Κόλπο

Οι χώρες του Περσικού Κόλπου συγκάλεσαν αργά την Τετάρτη έκτακτη σύσκεψη, όπως μεταδίδει το Reuters, για να συζητήσουν τις εξελίξεις μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ.

IDF: Πάνω από 240 ρουκέτες της Χεζμπολάχ χτύπησαν σήμερα στο Ισραήλ 

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι περισσότερες από 240 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν την Τετάρτη από τον Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ.

Ειδικά το απόγευμα, καταγράφηκε ομοβροντία 70 ρουκετών προς τη δυτική Γαλιλαία, η οποία χτύπησε μακριά από κατοικημένα σημεία. Άλλες 30 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν λίγο αργότερα, χωρίς και αυτές να προκαλέσουν ζημιές.

Ένα άτομο τραυματίστηκε ελαφρά από θραύσματα γυαλιού στη Δυτική Γαλιλαία.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το Ισραήλ ενισχύει τις δυνάμεις του στον Λίβανο - Οι IDF εξέδωσαν προειδοποίηση εκκένωσης 25 χωριών

Ο IDF εξέδωσαν νέα προειδοποίηση εκκένωσης για χωριά του νοτίου Λιβάνου. Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε προειδοποίηση για την εκκένωση των κατοίκων σε περίπου 25 χωριά του νοτίου ...

Φόρτωση άρθρων...