Κυριακή
24 Νοεμβρίου 2024

Αρτηριακή πίεση: Η μέτρηση που αποκαλύπτει πόσο κινδυνεύει η καρδιά μας

Πλανήτης
Καθοριστικής σημασίας κρίνεται η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και στα δύο χέρια καθώς η μεγάλη διαφορά στις μετρήσεις μεταξύ των δύο χεριών συνδέεται με αυξήμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως προκύπτει μετά από ανάλυση 24 διεθνών μελετών από επιστήμονες του Πανεπιστήμιου του Χάρβαρντ.

Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν το Φεβρουάριο του 2021 στο Hypertension και αφορούσαν περιπτώσεις περισσότερων από 57 χιλιάδων ενήλικων που μέτρησαν την αρτηριακή τους πίεση και στα δύο χέρια. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την καρδιαγγειακή τους υγεία για περισσότερο από μια δεκαετία.

Αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι όταν εμφανίζεται μια διαφορά της τάξεως των 5mmHg στην μέτρηση της αρτηριακής πίεσης μεταξύ δεξιού και αριστερού χεριού, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου ακόμα και πρόωρου θανάτου.

Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά στις τιμές, τόσο περισσότερο αυξάνονται αυτοί οι κίνδυνοι. Ακόμα, η απόκλιση μεταξύ των δύο χεριών μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι σκλήρυνσης των αρτηριών (αθηροσκλήρωση), την βασική αιτία των περισσότερων καρδιακών παθήσεων.

Πώς μπορεί να προληφθεί αυτός ο κίνδυνος; Αυτό που προτείνουν οι επιστήμονες είναι η συστηματική μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και στα δύο χέρια, κάτι που γενικά προτείνεται από την ιατρική κοινότητα αλλά δεν ακολουθείται πάντα από τους νοσηλευτές και τους γιατρούς.

Σε περίπτωση που δεν έχετε ελέγξει διαδοχικά και τα δύο χέρια, είναι αρκετά σημαντικό να το κάνετε ήδη από την επόμενή σας επίσκεψη στο γιατρό ή ακόμα και στο φαρμακείο. Εάν οι τιμές της αρτηριακής πίεσης στο ένα χέρι είναι υψηλότερες, αυτή η πλευρά θα πρέπει να είναι αυτή στην οποία θα βασίζεται οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή αλλά και να ελέγχεται η αρτηριακή σας πίεση στο μέλλον.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα - 24 Νοεμβρίου

Γεγονότα 1642: Ο Ολλανδός θαλασσοπόρος Άμπελ Τάσμαν ανακαλύπτει ένα νησί στα νότια της Αυστραλίας, το οποίο προς τιμή του θα ονομαστεί Τασμανία. 1859: Ο Κάρολος Δαρβίνος δημο...

Φόρτωση άρθρων...