Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Άρχισε η κλιματική διάσκεψη COP26 του ΟΗΕ: «Η στιγμή της αλήθειας» για το μέλλον του πλανήτη

Πλανήτης

Άρχισε επισήμως σήμερα το πρωί στη Γλασκώβη η μεγάλη κλιματική διάσκεψη COP26 των Ηνωμένων Εθνών, που θα διαρκέσει έως τις 12 Νοεμβρίου.

Η 26η Διάσκεψη των Συμβαλλόμενων Μερών για την Κλιματική Αλλαγή συγκεντρώνει στη Σκωτία περίπου 200 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, εκατοντάδες διεθνείς φορείς και αξιωματούχους και συνολικά 25.000 συνέδρους που θα αναζητήσουν τρόπους επιτάχυνσης των δράσεων για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού (2015) για το κλίμα και της Σύμβασης Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC).

Τη Δευτέρα και την Τρίτη οι οικοδεσπότες Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον και Γενικός Γραμματέας των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα υποδεχθούν τους ηγέτες, οι οποίοι κατά τη διήμερη σύνοδό τους θα επιχειρήσουν να καταλήξουν σε δεσμεύσεις επί τεσσάρων στόχων.

Αρχικά την εξασφάλιση της κατά συμψηφισμό μηδενικής εκπομπής ρύπων έως τα μέσα του αιώνα και της συγκράτησης της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Αυτό προϋποθέτει σταδιακή παύση χρήσης ορυκτών καυσίμων, περιορισμό της αποψίλωσης των δασών, στροφή στη χρήση ηλεκτρικών καυσίμων και ενθάρρυνση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Επίσης, την ενεργοποίηση χρηματοδότησης για κλιματικές δράσεις ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο από τις αναπτυγμένες χώρες, την προσαρμογή στην υπό εξέλιξη κλιματική αλλαγή για την προστασία των κοινοτήτων και του φυσικού περιβάλλοντος με προστασία και αποκατάσταση οικοσυστημάτων και τέλος τη διεθνή συνεργασία κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και κοινωνίας των πολιτών έναντι των προκλήσεων που επιφέρει η κλιματική αλλαγή.

Η διάσκεψη έχει περιγραφεί ως «η τελευταία καλύτερη ευκαιρία του κόσμου να θέσει υπό έλεγχο την καλπάζουσα κλιματική αλλαγή», με τον κ. Τζόνσον να δηλώνει την παραμονή της συνόδου των ηγετών ότι η διάσκεψη αποτελεί τη «στιγμή της αλήθειας».

Οι οιωνοί, ωστόσο, δεν είναι θετικοί. Η απουσία των Προέδρων της Κίνας και της Ρωσίας Σι Τζινπίνγκ και Βλαντιμίρ Πούτιν προκαλούν αμφιβολίες για την αξιοπιστία των προσπαθειών δύο κρίσιμων χωρών να περιορίσουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Παράλληλα, προ ημερών έκθεση των Ηνωμένων Εθνών τόνιζε ότι αν δεν αναβαθμιστούν οι δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών ρύπων, τότε ο πλανήτης οδεύει προς μία καταστροφική αύξηση θερμοκρασίας της τάξης των 2,7 βαθμών Κελσίου. Η έκθεση σημείωνε ότι με βάση τις ισχύουσες δεσμεύσεις, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν κατά περίπου 7,5% έως το 2030, κάτι που απέχει πολύ από τη μείωση του 45% που οι επιστήμονες λένε ότι χρειάζεται για να συγκρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον ενάμιση βαθμό Κελσίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον, που έθεσε την κρισιμότητα της COP26 στη σύνοδο των ηγετών του G20 στη Ρώμη, παραδέχθηκε σε δηλώσεις του από την ιταλική πρωτεύουσα το Σάββατο ότι η επιτυχία στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη «θα είναι πολύ δύσκολη», ενώ είχε ήδη προειδοποιήσει για ελλείψεις τροφίμων, συρράξεις και μαζική μετανάστευση λόγω της κλιματικής αλλαγής. Εξέφρασε, ωστόσο, την πεποίθηση ότι αν όλοι εργαστούν με το ίδιο πνεύμα, μπορεί να υπάρξει επιτυχία.

Την Ελλάδα εκπροσωπεί στη σύνοδο των ηγετών ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα απευθύνει την τρίλεπτη Εθνική Δήλωση που αναλογεί σε κάθε ηγέτη το απόγευμα της Δευτέρας.

Κατά τις θεματικές εργασίες της διάσκεψης τις επόμενες δύο εβδομάδες θα συμμετάσχουν και υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αμερικανός αξιωματούχος: Η Ρωσία ενημέρωσε τις ΗΠΑ πριν από το πλήγμα με τον «πειραματικό» πύραυλο στο Ντνίπρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προειδοποιηθεί από τη Ρωσία, λίγο πριν από το πλήγμα με έναν πειραματικό, βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς στο Ντνίπρο της Ουκρανίας, μέσω διαύλων γι...

Φόρτωση άρθρων...