Πέμπτη
19 Σεπτεμβρίου 2024

Το Ισραήλ σκότωσε στη Βηρυτό τον διοικητή της Χεζμπολάχ

Πλανήτης

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διαβεβαίωσαν χθες Τρίτη ότι «εξάλειψαν» κορυφαίο στέλεχος του στρατιωτικού βραχίονα της λιβανικής Χεζμπολάχ, τον «υπεύθυνο», κατ’ αυτές, για το πλήγμα με ρουκέτα σε πόλη στο προσαρτημένο στο Ισραήλ υψίπεδο του Γκολάν το Σάββατο, που σκότωσε 12 παιδιά, κι είχαν διαμηνύσει πως θα ανταποδώσουν, ανεβάζοντας άλλη μια κλίμακα τη σύγκρουση, με φόντο την ανησυχία για ανάφλεξη της περιφέρειας, με φόντο τον συνεχιζόμενο, για 299η ημέρα, πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Αεροσκάφη της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας «εξάλειψαν» κορυφαίο στέλεχος του στρατιωτικού βραχίονα «της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ», τον Φουάντ Σουκρ, «στην περιοχή της Βηρυτού», σύμφωνα με ανακοίνωσή τους.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντιναύαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί είπε πως ο Φουάντ Σουκρ ήταν «ο υπεύθυνος» για την επίθεση στο κατεχόμενο και προσαρτημένο στο Ισραήλ τμήμα του υψιπέδου του Γκολάν το Σάββατο, όταν έχασαν τη ζωή τους παιδιά σε πόλη Δρούζων.

Τρεις άμαχοι —μια γυναίκα και δυο παιδιά— σκοτώθηκαν και άλλοι 74 τραυματίστηκαν στον ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της πρωτεύουσας του Λιβάνου, κατά τον ακόμη προκαταρκτικό απολογισμό που δημοσιοποίησε το λιβανικό υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου προσκείμενη στη Χεζμπολάχ, ο Φουάντ Σουκρ, ο οποίος διαδραματίζει «ρόλο πρώτης γραμμής στις επιχειρήσεις (…) εναντίον του Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο», επέζησε.

Η Χεζμπολάχ κατηγορήθηκε από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ πως εκτόξευσε τη ρουκέτα που σκότωσε το Σάββατο δώδεκα παιδιά δέκα ως δεκαέξι ετών καθώς έπαιζαν σε γήπεδο ποδοσφαίρου στην πόλη Μαζντάλ Σαμς στο Γκολάν. Το λιβανικό κίνημα το αρνήθηκε.

Η Χεζμπολάχ «υπερέβη την κόκκινη γραμμή», επανέλαβε χθες βράδυ ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, ο Γιοάβ Γκάλαντ, μερικά λεπτά μετά τον βομβαρδισμό. «Απόψε, δείξαμε ότι το αίμα του λαού μας έχει τίμημα και ότι δεν υπάρχει καμιά τοποθεσία εκτός εμβέλειας των δυνάμεών μας», συμπλήρωσε.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, που διεμήνυε προχθές Δευτέρα πως επρόκειτο να υπάρξει «σκληρή» ανταπόδοση της επίθεσης, προέδρευσε χθες βράδυ σε «αποτίμηση της κατάστασης ασφαλείας» στο υπουργείο Άμυνας, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του.

Στο νότιο προάστιο της Βηρυτού όπου έγινε το πλήγμα, ο τελευταίος όροφος οκταώροφης πολυκατοικίας έγινε κομμάτια: διακρινόταν πελώρια τρύπα, από όπου κρέμονταν ηλεκτρικά καλώδια. Ασθενοφόρα, με τις σειρήνες να ουρλιάζουν, προσπαθούσαν να περάσουν ανάμεσα στο πυκνό πλήθος γύρω από οχήματα πάνω στα οποία είχαν πέσει συντρίμμια.

Ποιος είναι ο Φουάντ Σουκρ που στόχευσαν οι Ισραηλινοί

Οι IDF την Τρίτη στόχευσαν συγκρότημα κατοικιών στη νότια Βηρυτό όπου βρισκόταν σημαντικό στέλεχος της Χεζμπολάχ.

Το χτύπημα έγινε εναντίον του ανθρώπου που έδωσε την εντολή για την επίθεση στο Ματζάλ Σαμς, στα Υψίπεδα του Γκολάν, κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 παιδιά την ώρα που έπαιζαν.

Πρόκειται για τον Μουσίν Σουκρ ή Φουάντ Σουκρ ή Χατζί Μοχσέν, που θεωρείται ένας από τους κορυφαίους αξιωματούχους της Χεζμπολάχ και στενός συνεργάτης του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα, εδώ και 30 χρόνια.

Ο Σουκρ πιστεύεται ότι είναι ο επικεφαλής επιχειρήσεων της οργάνωσης, καθώς και μέλος του στρατιωτικού τμήματος από την ίδρυσή του.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι ανώτερος στρατιωτικός σύμβουλος του Νασράλα, αλλά και μέλος του Συμβουλίου Τζιχάντ, του κορυφαίου στρατιωτικού οργάνου της Χεζμπολάχ.

Φέρεται να διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη βομβιστική επίθεση του 1983 στη Βηρυτό κατά στρατώνα του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ η οποία άφησε 241 νεκρούς στρατιώτες. Συνεργάτης του ήταν ο Ιμάντ Μουγνίγε, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2008 στη Δαμασκό, κατά τα φαινόμενα από το Ισραήλ.

Πιο πρόσφατα, κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου πολέμου, ο Σουκρ «βοήθησε τους μαχητές [ενν. της Χεζμπολάχ] και τα στρατεύματα του φιλοσυριακού καθεστώτος» καθώς μάχονταν κατά των δυνάμεων κατά του Άσαντ.

Οι ΗΠΑ τον είχαν επικηρύξει με 5 εκατομμύρια δολάρια.

Ο ιστότοπος Rewards for Justice του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι ο Φουάντ Σουκρ είναι επίσης γνωστός ως al-Hajj Mohsin. Ο Σουκρ υπηρετεί στο «ανώτατο στρατιωτικό όργανο της Χεζμπολάχ, το Συμβούλιο Τζιχάντ», βοηθώντας μαχητές της Χεζμπολάχ και φιλοσυριακά στρατεύματα του καθεστώτος στη «στρατιωτική εκστρατεία της Χεζμπολάχ εναντίον των δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης στη Συρία».

Ο διοικητής της Χεζμπολάχ «έπαιξε κεντρικό ρόλο στον βομβαρδισμό στις 23 Οκτωβρίου 1983 στους Στρατώνες του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ στη Βηρυτό που σκότωσε 241 Αμερικανούς στρατιωτικούς και τραυμάτισε άλλους 128.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον όρισε ως «Ειδικά χαρακτηρισμένο παγκόσμιο τρομοκράτη σύμφωνα με το εκτελεστικό διάταγμα 13224», περισσότερα από τέσσερα χρόνια αφότου το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στον Σουκρ και σε δύο άλλους ηγέτες της Χεζμπολάχ.

Επιπλέον, οι IDF τον έχουν κατονομάσει ως διοικητή του προγράμματος πυραύλων ακριβείας της Χεζμπολάχ.

Το Al-Arabiya μετέδωσε νωρίτερα ότι η επίθεση απέτυχε, χωρίς να δοθούν άλλες λεπτομέρειες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

H συρρίκνωση της Ελλάδας με τη ματιά του Έλον Μασκ

Το σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα προσέλκυσε το ενδιαφέρον του Έλον Μασκ. Ο Αμερικανός μεγιστάνας έμεινε άναυδος με τη μείωση πληθυσμού στην Ελλάδα. Σχολιάζοντας ανάρτη...

Ποια είναι η εταιρεία «φάντασμα» που κατασκεύασε τους βομβητές της Χεζμπολάχ

Σε θρίλερ εκτυλίσσεται η υπόθεση με τις μαζικές εκρήξεις βομβητών στον Λίβανο. Οι εκρήξεις είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άτομα, ανάμεσά τους και δύο παιδιά και να τρ...

Φόρτωση άρθρων...