Το BBC εξηγεί τι σημαίνει η κίνηση των τριών χωρών, χαρακτηρίζοντας σπάνια και σημαντική την κίνησή τους.

Όπως αναφέρει, το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου αναγνωρίζει ήδη την Παλαιστίνη ως κράτος. Νωρίτερα αυτό το μήνα, 143 από τα 193 μέλη της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ψήφισαν υπέρ της ένταξης της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ.

Μέχρι σήμερα το πρωί, μόνο εννέα ευρωπαϊκές χώρες υποστήριζαν την κρατική υπόσταση της Παλαιστίνης και οι περισσότερες από αυτές έλαβαν την απόφαση το 1988, όταν ανήκαν στο σοβιετικό μπλοκ. Έτσι, το γεγονός ότι η Νορβηγία, η Ιρλανδία και η Ισπανία προστίθενται στον αριθμό τους είναι σπάνιο και σημαντικό.

Οι χώρες αυτές ελπίζουν όχι μόνο να σηματοδοτήσουν συμβολική υποστήριξη προς τους Παλαιστίνιους, αλλά και να δώσουν κάποια ώθηση σε μια πολιτική διαδικασία που ελπίζουν ότι θα μπορούσε να συμβάλει στον τερματισμό των συγκρούσεων.

Πολλές αραβικές χώρες δηλώνουν ότι θα βοηθήσουν στην αστυνόμευση και την ανοικοδόμηση μιας μεταπολεμικής Γάζας μόνο εάν η Δύση αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης ως μέρος αυτής της πολιτικής διαδικασίας. Αλλά οι περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η αναγνώριση θα πρέπει να γίνει μόνο ως μέρος μιας μακροπρόθεσμης λύσης δύο κρατών στη σύγκρουση.

Έτσι, η Νορβηγία, η Ιρλανδία και η Ισπανία παίζουν ένα διπλωματικό χαρτί που ελπίζουν ότι θα πάρουν και άλλοι. Αλλά δεν θα αλλάξουν την πραγματικότητα.