Περισσότερα από ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου από τον Μάρτιο του 2024 φέρεται να έχει παραδώσει η Ρωσία στη Βόρεια Κορέα με βάση ανάλυση δορυφορικών εικόνων από το Open Source Centre, μια μη κερδοσκοπική ερευνητική ομάδα που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και επικαλείται σε σημερινό του δημοσίευμα τo ΒΒC.
Σύμφωνα με κορυφαίους εμπειρογνώμονες αλλά και τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι το πετρέλαιο αποτελεί εναλλακτική μορφή πληρωμής για τα όπλα και τα στρατεύματα που έχει στείλει η Πιονγκγιάνγκ στη Μόσχα, προκειμένου να ανταπεξέλθει στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραδόσεις αυτές παραβιάζουν τις κυρώσεις του ΟΗΕ οι οποίες έχουν επιβληθεί στη Βόρεια Κορέα ως απάντηση για τα πυρηνικά όπλα που έχει αναπτύξει. Οι κυρώσεις απαγορεύουν σε άλλες χώρες να πωλούν πετρέλαιο στη Βόρεια Κορέα, εκτός από σχετικά μικρές ποσότητες.
Ωστόσο, οι δορυφορικές εικόνες που εξασφάλισε το βρετανικό δίκτυο αποτυπώνουν περίπου 12 διαφορετικά βορειοκορεατικά τάνκερ να φθάνουν σε έναν τερματικό σταθμό πετρελαίου στη ρωσική Απω Ανατολή 43 φορές τους τελευταίους οκτώ μήνες. Περαιτέρω εικόνες, που ελήφθησαν από τα πλοία στη θάλασσα, φαίνεται να δείχνουν τα δεξαμενόπλοια να φθάνουν άδεια και να φεύγουν σχεδόν γεμάτα.
Η πρώτη μεταφορά πετρελαίου που καταγράφηκε από το Open Source Centre έγινε στις 7 Μαρτίου 2024, επτά μήνες αφότου αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά ότι η Πιονγκγιάνγκ έστελνε όπλα στη Μόσχα. Οι αποστολές συνεχίστηκαν τους επόμενους μήνες, με την τελευταία να καταγράφεται στις 5 Νοεμβρίου, υποστηρίζει το βρετανικό δίκτυο.
«Ενώ ο Κιμ Γιονγκ Ουν παρέχει στον Βλαντιμίρ Πούτιν μια σανίδα σωτηρίας για να συνεχίσει τον πόλεμό του, η Ρωσία δίνει αθόρυβα στη Βόρεια Κορέα μια αντίστοιχη σανίδα σωτηρίας. Αυτή η σταθερή ροή πετρελαίου δίνει στη Βόρεια Κορέα ένα επίπεδο σταθερότητας που δεν είχε από τότε που επιβλήθηκαν οι κυρώσεις», λέει ο Τζο Μπιρν από το Open Source Centre.
Κατά τις 43 αυτές μεταφορές πετρελαίου, τα δεξαμενόπλοια με βορειοκορεατική σημαία έφταναν στο λιμάνι Βοστότσνι της Ρωσίας στον Ειρηνικό Ωκεανό με τους πομπούς τους απενεργοποιημένους. Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι στη συνέχεια επέστρεφαν σε ένα από τα τέσσερα λιμάνια στις ανατολικές και δυτικές ακτές της Βόρειας Κορέας.
«Τα πλοία εμφανίζονται αθόρυβα, σχεδόν κάθε εβδομάδα. Από τον Μάρτιο υπάρχει μια αρκετά σταθερή ροή», αναφέρει ο Μπιρν, η ομάδα του οποίου παρακολουθεί αυτά τα δεξαμενόπλοια από τότε που θεσπίστηκαν οι πετρελαϊκές κυρώσεις.
Για τον υπολογισμό των ποσοτήτων πετρελαίου που μεταφέρουν εξέτασαν τη χωρητικότητα των τάνκερ και στη συνέχεια μελέτησαν εικόνες των πλοίων που έμπαιναν και έβγαιναν από το Βοστότσνι. Στις περισσότερες περιπτώσεις παρατήρησαν ότι τα τάνκερ όταν έφευγαν από το λιμάνι «κάθονταν» πιο χαμηλά στο νερό, και επομένως εκτιμάται ότι ήταν γεμάτα. Οι εκτιμήσεις είναι ότι κατά μέσο όρο φορτώνονταν στο 90% της χωρητικότητάς τους.
Με βάση αυτά τα στοιχεία υπολογίζουν ότι από τον Μάρτιο η Ρωσία έχει δώσει στη Βόρεια Κορέα περισσότερα από ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου, ποσότητα υπερδιπλάσια του ετήσιου ανώτατου ορίου και περίπου δεκαπλάσια της ποσότητας που η Μόσχα έδωσε επίσημα στην Πιονγκγιάνγκ το 2023.
Άλλα ανταλλάγματα
Καθώς ο Κιμ Γιονγκ Ουν ενισχύει την υποστήριξή του στον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν, αυξάνεται η ανησυχία για το τι άλλο θα λάβει ως αντάλλαγμα.
Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα εκτιμούν ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει πλέον στείλει στη Μόσχα 16.000 εμπορευματοκιβώτια γεμάτα με βλήματα πυροβολικού και ρουκέτες, ενώ συντρίμμια βορειοκορεατικών βαλλιστικών πυραύλων έχουν ανακτηθεί στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.
Πρόσφατα, ο Πούτιν και ο Κιμ υπέγραψαν αμυντικό σύμφωνο, με αποτέλεσμα χιλιάδες Βορειοκορεάτες στρατιώτες να σταλούν στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, όπου σύμφωνα με πληροφορίες εμπλέκονται τώρα σε μάχη.
Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ανέφερε στο BBC ότι «θα απαντήσει αυστηρά στην παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα».
Η μεγαλύτερη ανησυχία της είναι ότι η Μόσχα θα παράσχει στην Πιονγκγιάνγκ τεχνολογία για τη βελτίωση των κατασκοπευτικών δορυφόρων και των βαλλιστικών πυραύλων της.
Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Άμυνας της Σεούλ, Κιμ Γιονγκ Χιουν, δήλωσε ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» η Βόρεια Κορέα να ζητήσει τέτοια βοήθεια.
«Αν στέλνεις τον λαό σου να πεθάνει σε έναν ξένο πόλεμο, ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου δεν είναι επαρκής ανταμοιβή», σημείωσε ο Δρ Go.
Ο Andrei Lankov, ειδικός στις σχέσεις Βόρειας Κορέας-Ρωσίας στο Πανεπιστήμιο Kookmin της Σεούλ, συμφωνεί. «Συνήθιζα να πιστεύω ότι δεν ήταν προς το συμφέρον της Ρωσίας να μοιραστεί στρατιωτική τεχνολογία, αλλά ίσως ο υπολογισμός της έχει αλλάξει. Οι Ρώσοι χρειάζονται αυτά τα στρατεύματα και αυτό δίνει στους Βορειοκορεάτες μεγαλύτερη επιρροή».
Η Νότια Κορέα διαπιστώνει ότι η Ρωσία προμήθευσε αντιαεροπορικούς πυραύλους στη Βόρεια Κορέα σε αντάλλαγμα για τα στρατεύματά της
Η Ρωσία προμήθευσε αντιαεροπορικούς πυραύλους στη Βόρεια Κορέα με αντάλλαγμα την αποστολή στρατευμάτων, δήλωσε στο μεταξύ την Παρασκευή κορυφαίος αξιωματούχος της Νότιας Κορέας σύμφωνα με το apnews.com.
Ο Διευθυντής Εθνικής Ασφάλειας Shin Wonsik δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή του SBS την Παρασκευή ότι η Νότια Κορέα διαπίστωσε ότι η Ρωσία έχει παράσχει αντιαεροπορικούς πυραύλους και άλλο εξοπλισμό για την ενίσχυση του δικτύου αεράμυνας της Πιονγκγιάνγκ, της πρωτεύουσας της Βόρειας Κορέας.
Ο Shin ανέφερε ότι η Ρωσία έχει επίσης δώσει οικονομική βοήθεια στη Βόρεια Κορέα.
Η Σεούλ και η Ουάσινγκτον έχουν εκφράσει ανησυχίες για πιθανές ρωσικές μεταφορές ευαίσθητης πυρηνικής και πυραυλικής τεχνολογίας στη Βόρεια Κορέα.
Η υπηρεσία κατασκοπείας της Νότιας Κορέας ανέφερε την Τετάρτη ότι η Βόρεια Κορέα έστειλε πρόσφατα πρόσθετα συστήματα πυροβολικού στη Ρωσία. Τον περασμένο μήνα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ανέφερε ότι η Βόρεια Κορέα είχε στείλει περισσότερα από 13.000 κοντέινερ με πυροβόλα, πυραύλους και άλλα συμβατικά όπλα στη Ρωσία από τον Αύγουστο του 2023 για να αναπληρώσει τα οπλικά της αποθέματα.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία κατέληξαν σε νέα συμφωνία για την επέκταση της οικονομικής συνεργασίας μετά από συνομιλίες υψηλού επιπέδου στην Πιονγκγιάνγκ αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης των χωρών.
Politico: Τα «τύμπανα» ενός παγκόσμιου πολέμου ηχούν – Ο Πούτιν «μοιράζει» τελεσίγραφα στις χώρες της Δύσης
Η Παμ Μπόντι νέα υπουργός Δικαιοσύνης του Ντόναλντ Τραμπ
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις