Σε μια ακόμη ένδειξη της διευρυνόμενης πολεμικής προσπάθειας του Κρεμλίνου, τα καταφύγια σε ολόκληρη τη Ρωσία ξαναζωντανεύουν μετά από περισσότερες από τρεις δεκαετίες παραμέλησης, από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Οι κρατικοί υπάλληλοι ελέγχουν αθόρυβα τα υπόγεια και άλλες προστατευμένες εγκαταστάσεις, ενώ επισκευάζουν και καθαρίζουν χώρους που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από τη σοβιετική εποχή, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις διαδικασίες.
Οι κινήσεις αυτές αποτελούν μέρος τής προσπάθειας των ρωσικών αρχών να διασφαλίσουν ότι η υποδομή πολιτικής άμυνας θα είναι έτοιμη σε περίπτωση ευρύτερης σύγκρουσης, είπαν στο Bloomberg άνθρωποι που γνωρίζουν την κατάσταση, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Ευρύτερη στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας στη Ρωσία, ο έλεγχος των καταφυγίων
Η εκστρατεία δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα και δεν οφείλεται σε ιδιαίτερες απειλές ή σχέδια για χρήση της υποδομής πολιτικής άμυνας. Όμως, αφού η ξαφνική επιστράτευση 300.000 εφέδρων από το Κρεμλίνο, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, καταποντίστηκε από προβλήματα γραφειοκρατίας και πισωγυρίσματα, οι Αρχές δεν ρισκάρουν με άλλες προετοιμασίες που σχετίζονται με τον πόλεμο.
Τα καταφύγια είναι ένα ακόμα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η εισβολή στην Ουκρανία, που βρίσκεται πλέον στον ένατο μήνα της, πυροδοτεί μια ευρύτερη στρατιωτικοποίηση της ρωσικής κοινωνίας.
Οι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου παρουσιάζουν τον πόλεμο ως υπαρξιακό ζήτημα μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, έναν χαρακτηρισμό που η Ουάσιγκτον απορρίπτει.
Ρώσοι αξιωματούχοι στην εκπαίδευση δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι θα επαναφέρουν τη βασική στρατιωτική εκπαίδευση της σοβιετικής εποχής σε σχολεία σε όλη τη χώρα από το επόμενο έτος.
«Αυτό μοιάζει με ομοσπονδιακό διάταγμα. Αλλά θα μπορούσε να είναι και μια προσπάθεια από όλες αυτές τις υπηρεσίες πολιτικής άμυνας να δείξουν τη χρησιμότητά τους και ότι πράγματι κάνουν κάτι», είπε ο Μιχαήλ Βινογκράντοφ, αναλυτής στο Ίδρυμα Πολιτικής της Αγίας Πετρούπολης.
Δημόσια επιβεβαίωση από τις Αρχές της Ρωσίας για τον έλεγχο των καταφυγίων
Η Ουκρανία δεν φαίνεται να έχει πλήξει στόχους στη Ρωσία, εκτός από ζώνες κοντά στα σύνορα, με τους αξιωματούχους του Κιέβου να λένε ότι στόχος τους είναι μόνο να διώξουν τα στρατεύματα του Κρεμλίνου από το έδαφός τους. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν περιορίσει την προμήθεια της Ουκρανίας με επιθετικά και μακράς εμβέλειας όπλα, για να αποφύγουν τον κίνδυνο κλιμάκωσης, και κατήγγειλαν τις απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων ως ανεύθυνες.
Στις λίγες ρωσικές περιοχές κοντά στην εμπόλεμη ζώνη, όπου οι επιθέσεις έχουν φτάσει πέρα από τα σύνορα, οι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν δημόσια την κίνηση για τα καταφύγια.
Ο Νικολάι Πατρούσεφ φ, ο πανίσχυρος γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, διέταξε πλήρη απογραφή των καταφυγίων στη νότια Ρωσία τον Απρίλιο, απαιτώντας να επιστραφούν όσα είχαν αφαιρεθεί από την ομοσπονδιακή ιδιοκτησία.
Οι κινήσεις των Αρχών φοβίζουν τους πολίτες στη Ρωσία
Οι επιθεωρήσεις και οι καθαρισμοί εγκαταστάσεων πολιτικής άμυνας, που κατασκευάζονταν συνήθως στα υπόγεια πολυκατοικιών, σχολείων και κυβερνητικών γραφείων στη σοβιετική εποχή, πραγματοποιούνται σε πόλεις σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν την κατάσταση.
Οι πληροφορίες για ορισμένα από αυτά έχουν διαρρεύσει κατά καιρούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ωθώντας τους τοπικούς αξιωματούχους να αρνηθούν οποιαδήποτε ειδική εκστρατεία.
Τον περασμένο μήνα, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε δήλωση, λέγοντας ότι δεν εγκαθιστά χειρουργικές αίθουσες σε καταφύγια, ενώ οι εκπαιδευτικοί υπάλληλοι της Μόσχας αρνήθηκαν ότι ελέγχονται τα σχολεία.
Όμως οι προσπάθειες βρίσκονται ήδη στο μυαλό του κόσμου. Ενδεικτικό είναι ότι ένας μεσίτης στη Μόσχα είπε ότι ορισμένοι από τους πελάτες του έχουν αρχίσει να ρωτούν αν τα διαμερίσματα που προσφέρει διαθέτουν καταφύγια στα υπόγεια του κτιρίου, θεωρώντας τα πλέον ως πολύτιμο εξοπλισμό.
Στην Ουκρανία, τα καταφύγια έχουν σώσει αμέτρητες ζωές εν μέσω των συνεχιζόμενων ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων σε πόλεις και άλλους στόχους αμάχων. Οι Αρχές σε ορισμένες πόλεις έχουν εγκαταστήσει ειδικούς εξωτερικούς χώρους σε στάσεις λεωφορείων και σε άλλες τοποθεσίες για να διευκολύνουν την πρόσβαση. Οι σταθμοί του μετρό έχουν επίσης χρησιμεύσει για την προστασία των κατοίκων των μεγάλων πόλεων.