Σκότωναν όποιον έβρισκαν μπροστά τους, βίαζαν γυναίκες, φόρτωναν σε καρότσες ομήρους και άρπαζαν μικρά παιδιά. Περιγραφές που δεν παραπέμπουν σε ανθρώπινα όντα αλλά σε μηχανές έτοιμες να σκοτώσουν. Κι αυτό γιατί οι αδίστακτοι ένοπλοι της Χαμάς δρούσαν υπό την επήρεια σκληρών ναρκωτικών.
«Ακούσαμε κι άλλους πυροβολισμούς, δυνατούς πυροβολισμούς. Σφαίρες περνούσαν πάνω από τα κεφάλια μας». «Οι τρομοκράτες πήγαιναν δέντρο – δέντρο και σκότωναν έναν προς έναν».
«Πυροβολούσαν ακαριαία. Δεν τους ένοιαζε ποιος θα ήταν ο επόμενος. Βίαζαν ανθρώπους, βίαζαν γυναίκες. Απήγαγαν ηλικιωμένους και παιδιά».
Τζιχαντιστής δήλωσε στο BBC Arabic: «Το θετικό με το Captagon είναι ότι μας κρατά ξύπνιους 24 ώρες τη μέρα. Δεν έχεις προβλήματα. Δεν σκέφτεσαι, καν, να κοιμηθείς, ούτε να φύγεις από το σημείο. Σου δίνει θάρρος και δύναμη».
Το συγκεκριμένο ναρκωτικό εντοπίστηκε στις τσέπες νεκρών μαχητών της Χαμάς σύμφωνα με ισραηλινά μέσα. Το Captagon είναι ένα σκληρό ναρκωτικό γνωστό και ως η κοκαΐνη των φτωχών.
Μετατρέπει τον άνθρωπο σε ζόμπι έτοιμο να κατασπαράξει όποιον βρει μπροστά του. Η δράση των χαπιών Captagon μπορεί να διαρκέσει για μέρες.
Προκαλεί εγρήγορση, υπερκινησία, sυναισθηματική επιπέδωση, αντοχή στον πόνο, μείωση όρεξης κι αντοχή στο κρύο.
«Το Captagon είναι το ναρκωτικό των τρομοκρατών. Τους μετατρέπει σε ζόμπι χωρίς ανθρώπινα χαρακτηριστικά και μια προσήλωση στις επιθέσεις τους», περιγράφει το δίκτυο Fox News.
Το χρησιμοποιούσαν και οι τζιχαντιστές
Το Captagon όμως δεν ανακαλύφθηκε σήμερα. Έγινε γνωστό το 2015 όταν βρέθηκε σε μέλη του ISIS που τον πήραν για να μετριάσουν τον φόβο τους πριν τις τρομοκρατικές ενέργειες.
«Μετά το 2018 σημειώθηκε μεγάλη αύξηση. Έχει γίνει διαθέσιμο σε πολύ κόσμο και σε πολύ μεγάλες ποσότητες», είχε μεταδώσει το BBC.
Είναι πολύ διαδεδομένο στις χώρες της Μέσης Ανατολής γιατί είναι πάρα πολύ φθηνό. Πωλείται από ένα έως τρία δολάρια, μειώνει την ανάγκη για ύπνο και προσφέρει μούδιασμα σε στρεσογόνες καταστάσεις.
Ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής φαρμακολογίας σημείωσε: «Το χρησιμοποιούν στις φτωχές χώρες και για να ξεχνούν τα προβλήματα».
Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία λέγεται ότι το χρησιμοποιούσαν για να αντέξουν στη μάχη, ωστόσο πλέον αποτελεί μεγάλο πρόβλημα εθισμού των κοινωνιών στις αραβικές χώρες.
Ακόμα, πρόσθεσε ο καθηγητής φαρμακολογίας: «Η Βουλγαρία είχε την παραγωγή. Μετά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πλέον Λίβανος και Συρία».
Το 2019 και μετά από συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές, το ΣΔΟΕ μπλόκαρε στη χώρα μας 33 εκατομμύρια δισκία Captagon, κρυμμένα σε 22.000 σανίδες μέσα σε εμπορευματικά κιβώτια. Είχαν προέλθει από την Συρία και είχαν τελικό προορισμό την Κίνα.