Το 2023 είναι πλέον «πρακτικά βέβαιο» πως θα αποδειχθεί η θερμότερη χρονιά στα χρονικά, ξεπερνώντας το προηγούμενο ετήσιο ρεκόρ του 2016. Αυτό προκύπτει από τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus.
«Μπορούμε να πούμε με σχεδόν βεβαιότητα ότι το 2023 θα είναι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί και αυτή τη στιγμή είναι 1,43 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο», ανέφερε η Σαμάνθα Μπέρτζες, υποδιευθύντρια της υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής Κοπέρνικος (C3S). «Η αίσθηση του επείγοντος για μια φιλόδοξη δράση για το κλίμα στην σύνοδο Cop28 δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη».
Οι επιστήμονες του Copernicus ανακάλυψαν ότι ο περασμένος μήνας ήταν ο θερμότερος Οκτώβριος που έχει καταγραφεί παγκοσμίως, με θερμοκρασίες 1,7° Κελσίου πάνω από οποιονδήποτε Οκτώβριο την περίοδο 1850-1900, δηλαδή την προβιομηχανική περίοδο αναφοράς, προτού αρχίσει το ανθρωπογενές φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Με την καύση ορυκτών καυσίμων και την καταστροφή της φύσης, η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει αντλήσει αέρια που παγιδεύουν τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα, τα οποία έχουν αυξήσει τη θερμοκρασία του πλανήτη κατά 1,2 C από τη Βιομηχανική Επανάσταση. Η παγκόσμια ανωμαλία της θερμοκρασίας για τον Οκτώβριο του 2023 ήταν η δεύτερη υψηλότερη σε όλους τους μήνες στο σύνολο δεδομένων της, ανακάλυψαν οι επιστήμονες.
Τον περασμένο μήνα, με τη μέση θερμοκρασία να φθάνει τους 15,38° Κελσίου στην επιφάνεια της υφηλίου, ξεπεράστηκε το προηγούμενο μηνιαίο ρεκόρ (Οκτώβριος του 2019) κατά 0,4° Κελσίου. Η ανωμαλία είναι «εκπληκτική» και η δεύτερη υψηλότερη που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, πίσω μόνο από αυτήν του φετινού Σεπτεμβρίου.
«Το γεγονός ότι βλέπουμε αυτό το ρεκόρ ζεστού έτους σημαίνει ρεκόρ ανθρώπινου πόνου», είπε η κλιματολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, Φρεντερίκα Ότο και συμπλήρωσε: «Μέσα σε αυτή τη χρονιά, οι ακραίοι καύσωνες και οι ξηρασίες που επιδεινώθηκαν πολύ από αυτές τις ακραίες θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει χιλιάδες θανάτους, έχουν οδηγήσει ανθρώπους στο να χάσουν τα προς το ζην, να εκτοπιστούν κ.λπ. Αυτά είναι τα ρεκόρ που έχουν σημασία».
«Γι’ αυτό η συμφωνία του Παρισιού είναι μια συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η μη τήρηση των στόχων της παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε τεράστια κλίμακα», πρόσθεσε η κλιματολόγος.