Ηχηρή ήταν η απάντηση της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet στο καθεστώς Ερντογάν , η οποία κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Δεν θα παραδοθούμε» στο πρωτοσέλιδό της, την επομένη των συλλήψεων διευθυντικών στελεχών και δημοσιογράφων της.

«Ακόμη κι αν η διεύθυνση και οι συντάκτες της Cumhuriyet κρατούνται, η εφημερίδα μας θα εξακολουθήσει τον αγώνα της για δημοκρατία μέχρι το τέλος», αναφέρεται στο κύριο άρθρο στο οποίο οι συλλήψεις χαρακτηρίζονται ως «η αρχή απόπειρας να κλείσει η εφημερίδα».

Ο διευθυντής του έντυπου μέσου και περίπου δέκα ανώτατα στελέχη της συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι υποστήριξαν το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου ενώ πραγματοποιήθηκαν έφοδοι σε σπίτια δημοσιογράφων.

Δεκάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν ολονύκτια διαμαρτυρία μπροστά από τα γραφεία της εφημερίδας στην Κωνσταντινούπολη. Πολλοί από αυτούς τυλίχθηκαν με κουβέρτες και κοιμήθηκαν σε παγκάκια, ενώ η αστυνομία επιτηρούσε τα οδοφράγματα απέξω.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ , απαντώντας στις έντονες επικρίσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τόνισε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση ότι «δεν σεβόμαστε τα περί κόκκινων γραμμών γιατί η Τουρκία δεν σηκώνει απειλές».

Η Cumhuriyet είναι από τα λίγα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας που εξακολουθούν να ασκούν κριτική στον «Σουλτάνο» Ερντογάν και η τουρκική εισαγγελία κατηγόρησε τα στελέχη της ότι «διαπράττουν εγκλήματα στο όνομα των Κούρδων αυτονομιστών και του δικτύου του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ ενώ η Άγκυρα ζητά την έκδοση του.

Το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι διερευνώνται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Cumhuriyet δημοσιεύει κείμενα που έχουν σκοπό να προκαλέσουν «χάος και ακυβερνησία».

Οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας κατηγορούνται ότι επιδίωξαν «να επισπεύσουν το πραξικόπημα με έμμεσα μηνύματα», προσθέτει το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Στον αντίποδα, η Cumhuriyet υποστηρίζει πως από τις στήλες της προειδοποίησε κατ΄ επανάληψη πως το κίνημα του Γκιουλέν αποτελεί απειλή για τη Δημοκρατία και θέλει να καταργήσει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.

Ο τελευταίος συλληφθείς χθες βράδυ ήταν ο βετεράνος τούρκος δημοσιογράφος Καντρί Γκιουρσέλ ο οποίος άρχισε να συνεργάζεται με την Cumhuriyet τον Μάιο.

Συνολικά ο αριθμός των συλληφθέντων έχει ανέλθει στους 13, ενώ διώκονται τρία μέλη του προσωπικού που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Η εφημερίδα ανέφερε πως οι συλληφθέντες, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα των οποίων κατασχέθηκαν, δεν επιτρέπεται «για πέντε ημέρες», να μιλήσουν στους δικηγόρους τους όπως ορίζεται από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που επιβλήθηκε μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Υπενθυμίζεται ότι προηγούμενος διευθυντής της Cumhuriyet, Τζαν Νουντάρ, φυλακίστηκε πέρυσι, αφού κρίθηκε ένοχος για τη δημοσίευση κρατικών απορρήτων που αφορούσαν την υποστήριξη Σύριων ανταρτών από την Τουρκία.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, 170 εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικοί σταθμοί και ειδησεογραφικά πρακτορεία έχουν κλείσει, με αποτέλεσμα να μείνουν άνεργοι 25.000 δημοσιογράφοι.