Δευτέρα
23 Δεκεμβρίου 2024

Διαδηλώσεις και καταλήψεις σε πανεπιστήμια κατά του πολέμου στη Μ. Ανατολή σε 8 χώρες

Πλανήτης

Το φοιτητικό κίνημα εναντίον του πολέμου στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται και διευρύνεται σε διεθνές επίπεδο: από τις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις, όπου αντιμετωπίστηκε σε αρκετές περιπτώσεις με αστυνομική καταστολή, έχει εξαπλωθεί στο Παρίσι, στη Λοζάνη, στο Βερολίνο, στο Μόντρεαλ, στο Μεξικό, ως ακόμη και στο Σίδνεϊ.

ΗΠΑ

Από την 17η Απριλίου, κύμα κινητοποιήσεων για τη Λωρίδα της Γάζας εκδηλώθηκε σε πολλές αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις, σε κάπου σαράντα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, από την Ανατολή ως τη Δύση, με αρκετούς να κάνουν παραλληλισμούς με τις διαδηλώσεις εναντίον του πολέμου του Βιετνάμ.

Συνολικά, έχουν συλληφθεί πάνω από 2.000 άνθρωποι, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Τις τελευταίες ημέρες, οι δυνάμεις προχώρησε σε σειρά διαλύσεων manu militari καταλήψεων, ιδίως στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) προχθές Παρασκευή, κατόπιν αιτήματος του πρυτανείου.

Ομοίως, απομακρύνθηκαν καταληψίες από κτίριο του περίβλεπτου πανεπιστημίου Κολούμπια, στο Μανχάταν, από όπου άρχισε το κύμα των φοιτητικών κινητοποιήσεων. Ενώ, στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), έγιναν δεκάδες συλλήψεις φοιτητών.

Διαδήλωση διαλύθηκε χθες Σάββατο στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνιας, όπου η αστυνομία διέλυσε σκηνές, όπως κατέγραψε βίντεο που δημοσιοποίησε η φοιτητική εφημερίδα Cavalier Daily.

Αντίθετα, με άλλα ιδρύματα, το πανεπιστήμιο Μπράουν, στο Ρόουντ Άιλαντ, ανακοίνωσε πως έκλεισε συμφωνία με τους διαδηλωτές. Ο καταυλισμός τους συμφωνήθηκε να διαλυθεί με αντάλλαγμα ψηφοφορία στο πανεπιστήμιο τον Οκτώβριο για την ενδεχόμενη «αποεπένδυση» εταιρειών στις εμπόλεμες πλευρές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που για ημέρες παρέμενε σιωπηλός για το φοιτητικό κίνημα αυτό, διεμήνυσε την Πέμπτη πως «πρέπει να επικρατήσει η τάξη».

Γαλλία
Δυνάμεις επιβολής της τάξης απομάκρυναν προχθές Παρασκευή διαδηλωτές που είχαν κάνει από την προηγουμένη κατάληψη στην περίβλεπτη παρισινή σχολή Sciences Po, όπου σπουδάζουν 5.000 ως 6.000 φοιτητές.

Μια εβδομάδα έπειτα από κινητοποίηση στη σχολή που είχε σημαδευτεί από ένταση «91 άνθρωποι απομακρύνθηκαν» χωρίς το παραμικρό «επεισόδιο», σύμφωνα με τις αρχές.

Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις παραμένουν περιορισμένες στη Sciences Po του Παρισιού, σε περιφερειακές πανεπιστημιουπόλεις (Λίλη, Χάβρη, Ντιζόν, Ρεν, Πουατιέ) και στο ινστιτούτο πολιτικών επιστημών (IEP), προς το παρόν δεν έχουν διευρυνθεί σε άλλες σχολές.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν «καταδίκασε με τον πλέον σθεναρό τρόπο» τους αποκλεισμούς στη Sciences Po και σε άλλες πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, υποστηρίζοντας πως «εμποδίζουν τον διάλογο», σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στις εφημερίδες La Provence και La Tribune.

Γερμανία
Η αστυνομία επενέβη προχθές Παρασκευή για να απομακρύνει, σε ορισμένες περιπτώσεις «διά της βίας», διαδηλωτές συγκεντρωμένους μπροστά στο πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου, στο κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας.

Ο δήμαρχος Βερολίνου Κάι Βέγκνερ (CDU) επέκρινε τη διαδήλωση στο Χούμπολτ, υπογραμμίζοντας μέσω X πως δεν θέλει να δει «καταστάσεις όπως αυτές στις ΗΠΑ και στη Γαλλία».

Καναδάς
Το φοιτητικό κίνημα δίνει ισχυρό παρών σε πολλές πόλεις, ανάμεσά τους στο Βανκούβερ, στην Οτάβα, στο Τορόντο και στο Μόντρεαλ. Ο πρώτος καταυλισμός ο οποίος στήθηκε, και ο μεγαλύτερος, είναι αυτός στο πανεπιστήμιο McGill, ο οποίος έκανε την εμφάνισή του την 27η Απριλίου και μεγεθύνθηκε.

Φοιτητές προσπάθησαν να τον ενισχύσουν τις τελευταίες ημέρες, καθώς επαπειλείται επέμβαση της αστυνομίας. Δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κατάληψη του χώρου για όσο χρειαστεί, μέχρι το Μακγκίλ να διακόψει κάθε ακαδημαϊκή και οικονομική σχέση με το Ισραήλ.

Η διεύθυνση του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος ανέφερε την Τετάρτη πως θέλει ο καταυλισμός αυτός να διαλυθεί «χωρίς καθυστέρηση», προσθέτοντας πως πρόκειται για κάτι «μη διαπραγματεύσιμο». Κατ’ αυτή, κάποιοι από τους καταληψίες «δεν είναι μέρος της φοιτητικής κοινότητας».

Ωστόσο η αστυνομία, που έχει καταστήσει σαφές πως προτιμά «ειρηνική» επίλυση του προβλήματος, δεν έχει επέμβει ως τώρα.

Αυστραλία
Στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, εκατοντάδες διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων και υπέρ του Ισραήλ βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο προχθές Παρασκευή. Αν και υπήρξε ατμόσφαιρα έντασης, οι δυο συγκεντρώσεις έγιναν ειρηνικά και η αστυνομία δεν επενέβη.

Διαδηλωτές έχουν στήσει καταυλισμό σκηνών σε χώρο με γρασίδι μπροστά στο γκοθικό κτίριο του πανεπιστημίου.

Ιρλανδία
Δεκάδες φοιτητές του περίβλεπτου πανεπιστημίου Trinity College του Δουβλίνου εγκατέστησαν σκηνές σε διάφορα σημεία της πανεπιστημιούπολης και χθες απέκλεισαν την είσοδο της βιβλιοθήκης που περιέχει «Το Βιβλίο των Κελτών», περίφημο μεσαιωνικό χειρόγραφο, μαγνήτη για πολλούς τουρίστες στην ιρλανδική πρωτεύουσα.

Μεξικό
Δεκάδες φοιτητές του εθνικού αυτόνομου πανεπιστημίου του Μεξικού (UNAM), έστησαν, καταυλισμό στην πρωτεύουσα. 

Ελβετία
Περίπου εκατό φοιτητές έχουν καταλάβει από το βράδυ της Πέμπτης το χολ της εισόδου του κτιρίου Géopolis του πανεπιστημίου της Λοζάνης (UNIL). Η κατάληψη συνεχίστηκε ειρηνικά προχθές Παρασκευή κι αναμένεται να διαρκέσει ως τουλάχιστον αύριο Δευτέρα.

Χθες Σάββατο, αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν, σύμφωνα με το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων Keystone-SDA.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Βραζιλία: Τουλάχιστον δέκα νεκροί σε συντριβή μικρού αεροπλάνου - Επεσε σε κατάστημα (Βίντεο)

Ένα μικρό αεροπλάνο με δέκα επιβαίνοντες έπεσε σήμερα σε καταστήματα στο κέντρο της τουριστικής πόλης Γκραμάντο στη νότια Βραζιλία, ανέφεραν αξιωματούχοι της υπηρεσίας πολιτικής πρ...

Μαγδεμβούργο: Ο Σαουδάραβας δράστης έπινε μπίρες λίγες ώρες πριν αιματοκυλήσει τη χριστουγεννιάτικη αγορά (Bίντεο)

Χαμογελαστός και χαλαρός ο Taleb Al Abdulmohsen, ο 50χρονος Σαουδάραβας που αιματοκύλησε τη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου με 5 νεκρούς και τουλάχιστον 200 τραυματίες το...

Φόρτωση άρθρων...