Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ουκρανία όσο χρειαστεί στον πόλεμο κατά της Ρωσίας. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε η αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις από το βήμα της 59ης Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.
«Το Κίεβο είναι όρθιο. Η Ατλαντική συμμαχία είναι ισχυρότερη από ποτέ», είπε η Χάρις, «προτεραιότητα είναι να καταταστεί ισχυρή η Ουκρανία στο πεδίο του πολέμου», τόνισε.
Αιτιολόγησε την επιλογή παραπέμποντας σε ένα ηθικό και ένα στρατηγικό διακύβευμα: Αφενός την διερεύνηση των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει η Ρωσία, για τα οποία διαβεβαίωσε ότι «οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν».
Στρατηγικά, η απάντηση στη ρωσική επέμβαση είναι η υπεράσπιση των αρχών της εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας. «Εάν ο Πούτιν πετύχει παραβιάζοντας αυτές τις αρχές, θα τον μιμηθούν και άλλα αυταρχικά καθεστώτα», είπε η Χάρις.
Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, τόνισε ότι η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει ενώπιον της διεθνούς κοινότητας για τα εγκλήματα πολέμου. Προανήγγειλε την σύγκληση διάσκεψης για την ανοικοδόμησης της Ουκρανίας τον Ιούνιο στο Λονδίνο, όπου θα εξεταστούν και τρόποι, «πώς θα πληρώσει και η Ρωσία». Ο βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η Ουκρανία θα γίνει κάποια στιγμή μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά μέχρι τότε πρέπει να δοθούν στην Ουκρανία τα όπλα για να αμυνθεί κατά της Ρωσίας».
Αισιόδοξος για διεύρυνση του ΝΑΤΟ ο Στόλτενμπεργκ
Αισιόδοξος ότι η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα ολοκληρωθεί μέχρι τη σύνοδο κορυφής το καλοκαίρι είναι ο γγ του ΝΑΤΟ. «Θα είναι μία επιτυχία η ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης των δύο χωρών μέχρι τη σύνοδο του Βίλνιους», είπε ο Γιενς Στόλτενμπεργκ από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια. «Το ΝΑΤΟ πήρε την ιστορική απόφαση στη σύνοδο κορυφής του περασμένου Ιουλίου, 28 μέλη επικύρωσαν την απόφαση εκτός από δύο, Τουρκία και Ουγγαρία. «Και δύο χώρες πρέπει να ενταχθούν το ταχύτερο δυνατό στο ΝΑΤΟ», είπε ο Στόλτεμπεργκ.
Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν τόνισε με έμφαση ότι επιδιώκει σταθερά την ένταξη της χώρας της ταυτόχρονα με τη Σουηδία. «Μαζί με τη Σουηδία υποβάλλαμε την αίτηση ένταξης και μαζί θα ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ» , τόνισε και ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σαουλί Νινιστέ. Αλλά «η απόφαση είναι στο χέρι της Τουρκίας».
Κίνα κατά ΗΠΑ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι στην παρέμβασή του στη Διάσκεψη του Μονάχου υπογράμμισε τη σημασία σεβασμού των αρχών της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των χωρών. Αυτό δεν πρέπει να ισχύει επιλεκτικά, αλλά πρέπει να ισχύει και στην περίπτωση της Κίνας, είπε ο Γι, αναφορικά με τη διένεξη για την Ταιβάν. Απέδωσε σε εθνικιστικούς κύκλους της Ταιβάν την ένταση σχετικά με το θέμα αυτό και την αμφισβήτηση της αρχής της μίας Κίνας.
Με το βλέμμα στην Ρωσία και τον πόλεμο της Ουκρανίας, ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών έδωσε έμφαση τη θέση της Κίνας για μη χρήση ατομικών όπλων.
Ο Γι επέκρινε ταυτόχρονα τις ΗΠΑ για επιστροφή στον προστατευτισμό αναφορικά με τις γιγαντιαίες επενδύσεις για ενίσχυση των αμερικανικών επιχειρήσεων και την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και της κλιματικής αλλαγής. . Ιδιαίτερα επικριτικός με χαρακτηρισμούς, όπως «ανόητη» και «υστερική αντίδραση» ήταν ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών και για την καταστροφή των ιπτάμενων μπαλονιών, που είχαν ξεφύγει από την τροχιά τους.
Διάσκεψη Μονάχου: Πιέσεις στην Τουρκία για ταυτόχρονη ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
ΔΝΤ: «Θέμα εβδομάδων» η ένταξη της Ουκρανίας σε πλήρες πρόγραμμα στήριξης
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις