Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος Κάμαλα Χάρις και ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνουν αμφότεροι το 48% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση των New York Times/Siena College.

Το αποτέλεσμα, που έρχεται λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από την ημέρα των εκλογών και ενώ εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει, δε δείχνει ενθαρρυντικό για την Κάμαλα, σύμφωνα με τους New York Times. 

Στις πρόσφατες εκλογές, οι Δημοκρατικοί είχαν προβάδισμα στη λαϊκή ψήφο, ακόμη και όταν έχαναν το Κολέγιο Εκλεκτόρων και συνεπώς τον Λευκό Οίκο. Προσδοκούσαν από τη Χάρις να οικοδομήσει ένα ισχυρό εθνικό προβάδισμα ως ένδειξη ότι θα τα πάει καλά σε κρίσιμες πολιτείες όπως το Μίσιγκαν, η Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν.

Ακόμα, οι New York Times αναφέρουν ότι ο Τραμπ και η Χάρις, παραμένουν ουσιαστικά ισόπαλοι ακόμη και μετά από τρεις από τους πιο ταραχώδεις μήνες στην πρόσφατη αμερικανική πολιτική ιστορία. 

Ένα debate υψηλού επιπέδου, δύο απόπειρες δολοφονίας του Ρεπουμπλικανού, δεκάδες συγκεντρώσεις σε επτά πολιτείες - πεδία μάχης και εκατοντάδες εκατομμύρια που δαπανήθηκαν για διαφημίσεις φαίνεται ότι δεν έκαναν πολλά για να αλλάξουν την πορεία της κούρσας.

Η θέση της Χάρις, αν μη τι άλλο, δείχνει πως έχει χάσει έδαφος μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση των Times/Siena College, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου. 

Τότε, είχε ένα μικρό προβάδισμα έναντι του Τραμπ, 49% έναντι 46%. Η συγκεκριμένη μεταβολή είναι εντός του περιθωρίου σφάλματος.

Ενώ αυτή η τελευταία δημοσκόπηση των Times/Siena College προσφέρει μια ματιά στο εθνικό κλίμα, οι προεδρικές εκλογές θα κριθούν στις επτά πολιτείες μάχης όπου η Χάρις και ο Τραμπ έχουν αφιερώσει το συντριπτικό μέρος του χρόνου και των πόρων τους. 

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις σε αυτές τις πολιτείες - Αριζόνα, Τζόρτζια, Μίσιγκαν, Νεβάδα, Βόρεια Καρολίνα, Πενσυλβάνια, Ουισκόνσιν - δείχνουν ότι η αναμέτρηση είναι οριακή.

Ωστόσο, η δημοσκόπηση καταγράφει και τα πλεονεκτήματα των δύο με το ζήτημα της μετανάστευσης να ευνοεί τον Τραμπ καθώς αυξήθηκε το ποσοστό των ψηφοφόρων που την αναδεικνύουν στο κύριο θέμα για τις εκλογές από 12% σε 15%.

Η δημοσκόπηση περιείχε μερικά ενθαρρυντικά σημεία και για τη Χάρις. Έχει μειώσει τη διαφορά με τον Τραμπ στην οικονομία, η οποία παραμένει το κορυφαίο ζήτημα για τους ψηφοφόρους. 

Ο Τραμπ είχε προβάδισμα 13% έναντι της Χάρις για το ποιος υποψήφιος θα μπορούσε να διαχειριστεί καλύτερα την οικονομία στη δημοσκόπηση του περασμένου μήνα και αυτό συρρικνώθηκε στις 6 ποσοστιαίες μονάδες.