Πέμπτη
03 Οκτωβρίου 2024

Διπλό χτύπημα σε Λίβανο και Συρία από το Ισραήλ - Απαντά με ρουκέτες η Χεζμπολάχ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι χτυπήθηκε και ρωσική βάση. Ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ισραηλινών και Λιβανέζων στρατιωτών - 2.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον Λίβανο από ισραηλινές επιθέσεις - Βάση με F-35 χτύπησαν οι ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι στο Ισραήλ.

Πλανήτης

Με κομμένη την ανάσα συνεχίζει να παρακολουθεί ο πλανήτης της εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Τα εκατέρωθεν χτυπήματα συνεχίζονται. Το Ισραήλ εξαπέλυσε σήμερα νέες επιθέσεις σε Συρία και Λίβανο. Ακόμα, πληροφορίες αναφέρουν ότι χτυπήθηκε ρωσική βάση στη Συρία. Την ίδια ώρα, η Χεζμπολαχ απαντά με ρουκέτες. 

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι ισραηλινές επιχειρήσεις στο Λίβανο, με τον Ισραηλινό Στρατό να ανακοινώνει ότι έπληξε 200 στόχους της Χεζμπολάχ και εξουδετέρωσε σχεδόν 15 τρομοκράτες, ενώ το μεσημέρι κάλεσαν τους αμάχους σε 25 τοποθεσίες στο νότιο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Ναμπατιέ, να απομακρυνθούν αμέσως.

Ανάμεσα στη λίστα με τις πόλεις, τις κωμοπόλεις και τα χωριά είναι η Ναμπατιέ, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις στο νότιο Λίβανο. Το Ναμπατιέ και πολλά άλλα χωριά της λίστας βρίσκονται βόρεια του ποταμού Λιτάνι.

Νέες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έγιναν στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, τη Νταχίγια, που αποτελεί προπύργιο της Χεζμπολάχ, αναφέρουν μέσα ενημέρωσης στον Λίβανο. Μαρτυρίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον τρεις εκρήξεις.

«Η δραστηριότητα της Χεζμπολάχ αναγκάζει τους Ισραηλινούς Στρατούς να δράσουν εναντίον της. Το IDF δεν επιθυμεί να σας βλάψει», λέει ο συνταγματάρχης Avichay Adraee, ο εκπρόσωπος του IDF, σε δήλωση στο X.

«Για την ασφάλειά σας, πρέπει να εκκενώσετε αμέσως τα σπίτια σας. Όποιος βρίσκεται κοντά σε στελέχη της Χεζμπολάχ, τις εγκαταστάσεις τους ή τα όπλα τους, θέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο», λέει.

Τα λιβανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν νέες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, ένα προπύργιο της Χεζμπολάχ γνωστό ως Νταχιγιέ. Δεν υπάρχει άμεσο σχόλιο από το IDF.

Νωρίτερα, σε ανάρτησή τους στο Telegram οι Ισραηλινές Ένοπλες; Δυνάμεις ανέφεραν ότι «Χτυπήσαμε τρομοκρατικές δομές, αποθήκες με όπλα, παρατηρητήρια. Σκοτώσαμε 15 τρομοκράτες της Χεζμπολάχ στο κτήριο στην Μπιντ Τζμπέιλ».

Σύμφωνα με το IDF, μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν το δημαρχείο του Μπιντ Τζμπέιλ σε κοινή επιχείρηση με την 36η Μεραρχία, καθώς αρκετοί στελέχη της Χεζμπολάχ εντοπίστηκαν εκεί.

Σε μια άλλη κοινή επιχείρηση, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της IAF χτύπησε και σκότωσε μια ομάδα τρομοκρατών της Χεζμπολάχ που εντοπίστηκε να εκτοξεύει ρουκέτες στο Ισραή, από τα στρατεύματα της 36ης Μεραρχίας, ανέφεραν οι IDF.

Σήμερα το πρωί, δύο στελέχη της Χεζμπολάχ άνοιξαν πυρ εναντίον στρατιωτών στο νότιο Λίβανο και λίγη ώρα αργότερα, οι δυνάμεις του πυροβολικού αναγνώρισαν το ζευγάρι και κατευθύνθηκε ένα drone της IAFγια να τους χτυπήσει και να τους εξουδετερώσει. Κανένας στρατιώτης δεν τραυματίστηκε στο περιστατικό, σύμφωνα με το IDF.

Νωρίτερα, νέα προειδοποίηση «μην επιστρέφετε στα σπίτια σας» στους κατοίκους αρκετών χωριών στον νότιο Λίβανο εξέδωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, ενώ υπήρξαν αναφορές από Συριακά ΜΜΕ ότι χτυπήθηκε ρωσική βάση.

Ο Ισραηλινός Στρατός φέρεται να έπληξε μια αποθήκη όπλων κοντά στο λιμάνι της Συρίας στη Λαττάκεια τη νύχτα, σύμφωνα με το φιλοκυβερνητικό ραδιόφωνο Sham FM. Ο σταθμός αργότερα ανέφερε ότι οι πυροσβέστες εργάζονταν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην παραλιακή πόλη Jableh, ακριβώς νότια της Λαττάκειας.

ΜΜΕ της αντιπολίτευσης στη Συρία ανέφεραν ότι στόχος της επίθεσης ήταν μια αποθήκη όπλων. Ορισμένα μέσα της συριακής αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι η στοχευόμενη αποθήκη βρισκόταν μέσα στη ρωσική αεροπορική βάση Χμεϊμίμ.

Ο Ισραηλινός Στρατός δεσμεύτηκε πρόσφατα να αποτρέψει όλες τις αποστολές όπλων από το Ιράν στην τρομοκρατική ομάδα της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, τα οποία συχνά παραδίδονται μέσω Συρίας, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ισραηλινών και Λιβανέζων στρατιωτών

Για πρώτη φορά από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ πριν από τρεις ημέρες ο Εθνικός Στρατός του Λιβάνου επιβεβαιώνει πως δέχθηκε σήμερα πυρά από την πλευρά του IDF στα οποία και ανταπέδωσε.

Από τα Ισραηλινά πυρά ένας στρατιώτης του λιβανέζικου στρατού έχει χάσει τη ζωή του και περισσότεροι από 10 τραυματίστηκαν. Η συγκεκριμένη κίνηση αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα των μαχών αλλά και της εν εξελίξει επιχείρησης καθώς ο στρατός του Λιβάνου δεν είναι ενιαίο σώμα με τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ.

Αν το Ισραήλ βάλει από σήμερα στο στόχαστρό του και τον Εθνικό στρατό του Λιβάνου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως έχει κηρύξει τον πόλεμο και στην χώρα πέρα από την σιιτική οργάνωση.

Εάν το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο στον σχεδιασμό του Ισραήλ να περιλαμβάνεται τελικώς μία μεγαλύτερη επιχείρηση από την «περιορισμένης κλίμακας» που ο Νετανιάχου έχει μεταφέρει στον Τζο Μπάιντεν.

Ακόμη, επίσημη αντίδραση δεν υπάρχει από τις ΗΠΑ ή τις κυβερνήσεις Ισραήλ και Λιβάνου αλλά εάν ο IDF έχει λάβει εντολές να προχωρήσει πέρα από το όριο του ποταμού Λιτάνι θα βρεθεί με βεβαιότητα στα προάστια της Βηρυτού την οποία έχει και στο παρελθόν πολιορκήσει ακόμη δύο φορές.

Συρία: Ισραηλινά πλήγματα κοντά στην Δαμασκό

Η αεράμυνα της Συρίας αντιμετωπίζει ισραηλινά πλήγματα κοντά στην πρωτεύουσα, Δαμασκό, σύμφωνα με συριακά Μέσα Ενημέρωσης.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA της Συρίας μετέδωσε ότι η αεράμυνα αντιμετωπίζει «εχθρικούς στόχους», όπως ονομάζει κωδικοποιημένα τα ισραηλινά πλήγματα, κοντά στη Δαμασκό.

Οι εκρήξεις ακούγονται στο δυτικό τμήμα του κυβερνείου Rif Dimashq, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, σύμφωνα με το πρακτορείο. Από την πλευρά του Ισραήλ και των IDF δεν έχει γίνει καμία αναφορά έως τώρα για επίθεση στην Δαμασκό.

2.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον Λίβανο από ισραηλινές επιθέσεις

Εν τω μεταξύ, συνολικά 1.974 άνθρωποι, εκ των οποίων 127 παιδιά, σκοτώθηκαν στις ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο τον τελευταίο χρόνο, ενώ 9.384 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τις αρχές του Λιβάνου.

Περίπου 9.384 έχουν τραυματιστεί, πρόσθεσε ο Φιράς Αμπιάντ. Η Χεζμπολάχ και ο ισραηλινός στρατός ανταλλάσσουν επιθέσεις από τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά η σύγκρουση εντάθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν το Ισραήλ εξαπέλυσε χερσαία εισβολή στον Λίβανο.

Βάση με F-35 χτύπησαν οι ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι στο Ισραήλ

Ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι έπληξαν τμήματα αεροπορικής βάσης του Ισραήλ, η οποία φιλοξενεί τα προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη F-35, στο κεντροανατολικό τμήμα της χώρας, όπως επιβεβαιώνουν δορυφορικές εικόνες που μεταδίδουν ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης.

Παρόλο που δεν υπάρχει ένδειξη εκτεταμένων ζημιών, όπως διαδιδόταν νωρίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι εικόνες που καταγράφηκαν από την Planet Labs PBC και δημοσιεύθηκαν από το Associated Press δείχνουν ζημιές σε δύο υπόστεγα αεροσκαφών στην αεροπορική βάση Νεβατίμ στην περιοχή του Νεγκέβ.

Βάση με F-35 χτύπησαν οι ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι 

Συγκεκριμένα, ένα από τα υπόστεγα φαίνεται να έχει καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ το διπλανό έχει υποστεί μερική ζημιά. Οι δορυφορικές εικόνες καταδεικνύουν επίσης τουλάχιστον δύο κρατήρες που δημιουργήθηκαν από τα χτυπήματα των πυραύλων τη νύχτα της 1ης Οκτωβρίου. Επαληθευμένα βίντεο από την επίθεση δείχνουν μια ριπή πυραύλων να πλήττει την περιοχή εντός και γύρω από την αεροπορική βάση, σύμφωνα με τη Haaretz.

Παρά τις ζημιές στα υπόστεγα, ισραηλινές πηγές μεταδίδουν πως δεν καταγράφηκαν ζημιές στα μαχητικά αεροσκάφη που βρίσκονταν στην βάση. Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν κάποιο αεροσκάφος εντός των υπόστεγων επλήγη από την επίθεση.

Βάση με F-35 χτύπησαν οι ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι 

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) παραδέχτηκαν ότι οι βάσεις τους επλήγησαν, αλλά διέψευσαν τις φήμες για ζημιές σε μαχητικά αεροσκάφη, drones, πυρομαχικά ή κρίσιμες υποδομές. Σε δήλωσή τους, οι IDF ανέφεραν ότι οι πύραυλοι προκάλεσαν ζημιές σε «κτίρια γραφείων και άλλες περιοχές συντήρησης» στις βάσεις και χαρακτήρισαν τις επιπτώσεις της επίθεσης ως «μη αποτελεσματικές».

Μετά την επίθεση, πολλοί χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διέδωσαν ότι τουλάχιστον 20 μαχητικά αεροσκάφη F-35 πέμπτης γενιάς καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις που να επιβεβαιώνουν αυτούς τους ισχυρισμούς.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το Ισραήλ χτύπησε 200 στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο - Νεκρός ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα

Στα ύψη βρίσκεται το θερμόμετρο της έντασης στη Μέση Ανατολή καθώς το Ισραήλ φαίνεται αποφασισμένο να απαντήσει στην επίθεση από σχεδόν 200 βαλλιστικούς πυραύλους που εκτόξευσε το ...

Φόρτωση άρθρων...