Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Διπλωματική ένταση Βρετανίας – ΗΠΑ για το... αλάτι στο τσάι

Πλανήτης

«Διπλωματικό επεισόδιο» μεταξύ συμμάχων προκάλεσε η πρόσφατη δήλωση Αμερικανίδας επιστήμονος, σύμφωνα με την οποία το ιδανικό φλιτζάνι τσαγιού πρέπει να περιέχει λίγο αλάτι. Η Μισέλ Φρανκλ, καθηγήτρια Χημείας στο Πανεπιστήμιο Μπριν Μορ της Πενσιλβάνια, εξήγησε πως τα ιόντα νατρίου που περιέχονται στο αλάτι εμποδίζουν τη χημική διαδικασία που κάνει το τσάι να αποκτά πικρή γεύση. Οπως είναι αναμενόμενο, η δήλωση δεν έμεινε ασχολίαστη από τους Βρετανούς, οι οποίοι έσπευσαν να υπερασπιστούν το εθνικό τους ρόφημα διαμαρτυρόμενοι έντονα για τις προτάσεις της δρος Φρανκλ.

Για να ηρεμήσουν τα πνεύματα χρειάστηκε να πάρει θέση η πρεσβεία των ΗΠΑ. «Το τσάι αποτελεί το ελιξήριο των καλών μας σχέσεων, τον ιερό δεσμό που ενώνει τα έθνη μας. Δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι όταν γίνονται τέτοιες εξωφρενικές δηλώσεις. Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τον αγαπητό μας βρετανικό λαό ότι η αδιανόητη πρόταση της προσθήκης αλατιού στο τσάι δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επίσημη πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης», ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση που δημοσίευσε η πρεσβεία στην πλατφόρμα Χ και η οποία έκλεινε με μια σεμνή υπόσχεση: «Η αμερικανική πρεσβεία στο Λονδίνο θα συνεχίσει να φτιάχνει τσάι με τον σωστό τρόπο – ζεσταίνοντάς το στα μικροκύματα», αναφερόμενη κωμικά σε βίντεο που είχε πρόσφατα κυκλοφορήσει στο TikTok και στο οποίο μια Αμερικανίδα υποστήριζε πως το τσάι μπορεί να φτιαχτεί στα μικροκύματα, προκαλώντας ξανά την οργή των Βρετανών.

Από τη μεριά της, η δρ Φρανκλ, που έκανε μεγάλη έρευνα για να καταλήξει στο συμπέρασμα, συνέστησε στους επικριτές της να μη θεωρούν τη δική τους αλήθεια σαν τη μοναδική διαθέσιμη και να είναι ανοιχτοί στον πειραματισμό. «Δεν είχα καμία πρόθεση να ξεκινήσω διπλωματικό επεισόδιο», τόνισε στο BBC, ερωτηθείσα σχετικά με την απόφασή της να κυκλοφορήσει το βιβλίο «Η χημεία του τσαγιού». «Αυτό που αντίκρισα όταν άνοιξα τα e-mails μου το πρωί ήταν τρελό. Οταν δημοσίευα τα αποτελέσματα της έρευνάς μου, δεν περίμενα να δω εκατοντάδες ανθρώπους να μου φωνάζουν για το αλάτι στο τσάι».

Οπως εξηγεί, η ιδέα δεν είναι καθόλου πρόσφατη. Σε κινεζικά χειρόγραφα ηλικίας 1.200 ετών προτείνεται επίσης η προσθήκη αλατιού στο σκεύος όπου βράζονται τα φύλλα του τσαγιού. Το ευρύ κοινό μάλλον παρεξήγησε την πρότασή της, καθώς εκείνη μιλάει για μια ποσότητα τόσο μικροσκοπική που θα είναι αδύνατο για τους ανθρώπινους γευστικούς κάλυκες να την εντοπίσουν.

«Είναι εντάξει να πειραματίζεστε», καταλήγει. «Κι εγώ έκανα πειράματα στην κουζίνα μου για να φτάσω εδώ. Δώστε χώρο στον επιστήμονα που έχετε μέσα σας». Αλλες συμβουλές που δίνει είναι: πολλές και γρήγορες εμβυθίσεις του φακέλου για αποφυγή μείωσης των τανινών που δίνουν πικρή γεύση και μία σταγόνα λεμονιού για να φύγει η «βρωμιά» που καμιά φορά εμφανίζεται στην επιφάνεια.

Προϊστορία διαμάχης

Το τσάι είναι βαθιά συνδεδεμένο με την έριδα μεταξύ Αμερικανών και Βρετανών. Το 1773, στη Βοστώνη των ΗΠΑ, που τότε ανήκε ακόμη στη Βρετανία, μια ομάδα αποίκων πέταξε τόνους τσαγιού που προορίζονταν για την Αγγλία στο λιμάνι της πόλης διαμαρτυρόμενη για τη φορολογία που επέβαλε το Λονδίνο. Απαιτούσαν τα πλοία να φορολογούνται με βάση τους δικούς τους εκλεγμένους αντιπροσώπους και όχι με τις βαριές φορολογίες των Βρετανών. Το γεγονός αυτό, που έμεινε στην Ιστορία ως «Το κίνημα του τσαγιού», αποτέλεσε και την αφορμή για την Αμερικανική Επανάσταση ενάντια στο Ηνωμένο Βασίλειο, που οδήγησε στην ανεξαρτητοποίηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σφοδρή επίθεση του Ισραήλ στη Βηρυτό

Νέα αεροπορικά πλήγματα και βομβαρδισμούς εξαπέλυσε στο Λίβανο το Ισραήλ με στόχο να εξουδετερώσει θέσεις και δυνάμεις της Χεζμπολάχ. Την ίδια ώρα, εντείνονται οι διπλωματικές προσ...

Φόρτωση άρθρων...