Κυριακή
30 Μαρτίου 2025

Economist: Ο Ερντογάν πνίγει τη δημοκρατία, αλλά η Ευρώπη αδιαφορεί

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στην εξουσία για 22 χρόνια, εκ των οποίων τα περισσότερα τα έχει δαπανήσει γα να διαλύσει τα θεμέλια της δημοκρατίας. 

Αυτά αναφέρει σε πρόσφατο δημοσίευμά του, το βρετανικό περιοδικό Economist για τον Τούρκο πρόεδρο, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του ελέγχει τα δικαστήρια, τον μηχανισμό ασφαλείας και σχεδόν όλα τα ΜΜΕ, αφότου άλλαξε το σύνταγμα της Τουρκίας, το 2017, κυβερνώντας με ελάχιστους περιορισμούς. 

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία παρέμενε ένα ανταγωνιστικό αυταρχικό καθεστώς, όπως το αποκαλούν οι πολιτικοί επιστήμονες, δηλαδή μια ελαττωματική πολυκομματική δημοκρατία όπου η αντιπολίτευση μπορεί, θεωρητικά, να κερδίσει εκλογές, και συχνά το κάνει, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο. Ωστόσο, από τη σύλληψη, στις 19 Μαρτίου, του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης και ισχυρότερου αντιπάλου του Ερντογάν, Εκρέμ Ιμάμογλου, αυτό μπορεί να μην ισχύει πλέον.

Κάποιοι θεωρούν ότι ο Ερντογάν είναι επίδοξος δικτάτορας από τη δεκαετία του 1990, όταν ως ισλαμιστής έκανε εκστρατεία κατά του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους. Μολονότι κάποτε ο ίδιος είχε συγκρίνει τη δημοκρατία με ένα τραμ από το οποίο κατεβαίνεις όταν φθάσεις στη στάση σου, τα πρώτα του χρόνια στην εξουσία ήταν καθησυχαστικά. Αλλά αργότερα κατέστειλε τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και χρησιμοποίησε πλαστές διώξεις για να επιτεθεί σε αντιπάλους του στον στρατό και το δικαστικό κόμμα.

Σημείο καμπής η σύλληψη Ιμάμογλου

Η σύλληψη του Ιμάμογλου σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής. Εδώ και μήνες ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης προηγείται του Ερντογάν στις δημοσκοπήσεις για τις επόμενες προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν το 2028 ή νωρίτερα.

Πέρυσι το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του συγκλόνισε κυβερνών κόμμα AKP του Ερντογάν, επικρατώντας στις τοπικές εκλογές, ενώ σημειώνεται ότι η χρόνια κακή οικονομική διαχείριση του Τούρκου πρόεδρου και τα σκάνδαλα διαφθοράς έχουν διαβρώσει τη δημοτικότητα του.

Η ανάδειξη του Ιμάμογλου ως ηγέτη του CHP υποσχέθηκε μια ευκαιρία δημοκρατικής μεταβίβασης της εξουσίας. Αλλά η φυλάκισή του, με κατηγορίες για διαφθορά που οι ειδικοί θεωρούν αβάσιμες, υποδηλώνει ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας προτιμά να τερματίσει τη δημοκρατία παρά να διακινδυνεύσει να χάσει. 

Παρόλα αυτά, οι συνήθεις παγκόσμιοι υπερασπιστές της δημοκρατίας απουσιάζουν αυτή την κρίσιμη στιγμή για την δημοκρατία της Τουρκίας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δείξει ελάχιστο ενδιαφέρον, ενώ η Ευρώπη είναι απασχολημένη με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγω προεδρίας Τραμπ.

Πράγματι, οι Ευρωπαίοι χρειάζονται τη βοήθεια της Τουρκίας για να παράσχει στρατεύματα για μια πιθανή ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία. Καθώς η Αμερική απομακρύνεται από την Ευρώπη, ο στρατός της Τουρκίας, ο δεύτερος μεγαλύτερος στο ΝΑΤΟ, είναι πιο ζωτικής σημασίας από ποτέ.

Και από τη μεταναστευτική κρίση του 2015-16, η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στην Τουρκία για να κρατήσει μακριά από τα σύνορά της τα κύματα των προσφύγων.

Χλιαρές οι αντιδράσεις της Ευρώπης

Η αντίδραση της Κομισιόν στη σύλληψη του Ιμάμογλου ήταν χλιαρή καθώς προέτρεψε απλώς την Τουρκία να σεβαστεί τις δημοκρατικές αξίες, με τις αν δηλώσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας να είναι πιο σκληρές.

«Στην πραγματικότητα, η Ευρώπη θα μπορούσε να κάνει περισσότερα», δηλώνει ο Economist. Η Ελλάδα και η Βουλγαρία έχουν ενισχύσει τα σύνορά τους πράγμα που σημαίνει ότι η Τουρκία δεν μπορεί πλέον να απειλεί τόσο εύκολα ότι θα πλημμυρίσει την ΕΕ με μετανάστες.

Ο Ερντογάν φαίνεται ότι εξακολουθεί να δίνει σημασία στην επί μακρόν αδρανή υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ και νωρίτερα αυτό το μήνα επέμεινε να προχωρήσει η σχετική διαδικασία, ενώ επιθυμεί τη διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ.

Η Ένωση θα πρέπει να κρατήσει το σχέδιο αυτό σε αναμονή, ενώ πρόσθετο κίνητρο θα ήταν να επιτραπεί στις τουρκικές εταιρείες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ReArm Europe της ΕΕ ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Ωστόσο, δεν μπορούν εξωτερικές δυνάμεις να εμποδίσουν τον Ερντογάν να μετατρέψει την Τουρκία σε απολυταρχία, καταλήγει ο Economist, τονίζοντας ότι μόνο οι πολίτες μπορούν που αψηφούν θαρραλέα τα αστυνομικά γκλομπς και τις αύρες νερού διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη του Ιμάμογλου. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κωνσταντινούπολη: Μετά τον Πίκατσου και ο Μπάτμαν διαδηλώνει για τον Ιμάμογλου

Τον γύρο του διαδικτύου έκαναν οι εικόνες με τον Πίκατσου να δίνει το «παρών» σε διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη για τη φυλάκιση του Εκρέμ Ιμάμογλου και να τρέχει να ξεφύγει από τη...

Ταϊλάνδη: Σοκαριστικό βίντεο άνδρα σε πισίνα ουρανοξύστη την ώρα του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ

Το μέρος όπου καταγράφηκε το βίντεο είναι αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο του σεισμού στην Μιανμάρ. Τα πλάνα είναι απίστευτα: ο άνδρας στέκεται στην άκρης μιας πισίνας...

Φόρτωση άρθρων...