Τετάρτη
16 Οκτωβρίου 2024

E.E.: Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής το Μεταναστευτικό

Με το βλέμμα στραμμένο στο Μεταναστευτικό θα ξεκινήσει την Πέμπτη η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η Γερμανία επιμένει να ζητά την επανενεργοποίηση των κανόνων του Δουβλίνου, προκειμένου η Ιταλία και η Ελλάδα, ως χώρες πρώτης υποδοχής, να παίρνουν πίσω μετανάστες, που έχουν μετακινηθεί σε άλλα κράτη μέλη.

Αυτή η διαδικασία δεν προχωρά όπως θα ήθελε το Βερολίνο, καθώς για παράδειγμα, το 2023 η Ρώμη δέχθηκε 42.468 αιτήσεις επιστροφών μεταναστών- που είχαν ήδη μετακινηθεί κυρίως σε Γερμανία και Γαλλία-, ωστόσο πραγματοποιήθηκαν μόλις 60 επιστροφές προς την Ιταλία. Η Ελλάδα δέχθηκε 6.400 αιτήσεις, αλλά τελικά μεταφέρθηκαν στη χώρα μόλις 6 μετανάστες.

Ωστόσο, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές, ακόμα και εκείνοι που επιστρέφουν, αναζητούν τρόπους να μεταφερθούν ξανά σε άλλα κράτη μέλη και κυρίως στη Γερμανία.

Παράλληλα, το Βερολίνο επιμένει να ικανοποιούνται οι σχετικές υποχρεώσεις καταγραφής των μεταναστών- που εισέρχονται σε ευρωπαϊκό έδαφος- προκειμένου να είναι ευκρινές ποια πρώτη χώρα υποδοχής είναι υπεύθυνη για εκείνους.

Υπενθυμίζεται ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συναινούν στο γεγονός ότι υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της εξωτερικής διάστασης του μεταναστευτικού -μέσω επιπρόσθετων ελέγχων στα σύνορα και απελάσεων.

Οι «27» θα επιμείνουν στους συνοριακούς ελέγχους

Η συζήτηση των 27 Ευρωπαίων ηγετών για το μεταναστευτικό, την Πέμπτη, θα γίνει λίγες εβδομάδες μετά την πρόσφατη απόφαση της Γερμανίας να επαναφέρει εσωτερικούς ελέγχους στη ζώνη Σένγκεν. Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων, οι «27» επιμένουν στην ανάγκη ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα και μάλιστα «με διάφορα διαθέσιμα μέσα».

Την ίδια στιγμή, 14 κράτη-μέλη ζητούν από την Κομισιόν να επιταχύνει τις διαδικασίες αναθεώρησης του κανονισμού των επιστροφών, όσων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται. Στο πλαίσιο αυτό, κυκλοφορούν, μάλιστα, ήδη, ιδέες για «καινοτόμες λύσεις» που αφορούν τη δημιουργία «κέντρων επιστροφής» μεταναστών σε τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, από την πλευρά της, η Πολωνία θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επικυρώσει την απόφασή της για προσωρινή αναστολή παροχής καθεστώτος ασύλου σε όσους περνούν τα σύνορα από τη γειτονική της Λευκορωσία, καταγγέλλοντας τη Ρωσία για «εργαλειοποίηση» του μεταναστευτικού.

«Θα απαιτήσω αναγνώριση αυτής της απόφασης στην Ευρώπη» τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγνωρίζοντας ότι θα υπάρξει θέμα νομιμότητας αυτής της απόφασης. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα δικαιώματα παροχής ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή τη στιγμή παραβιάζονται συστηματικά από τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Η «σκληρή» στάση της Πολωνίας

Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες από χώρες της Μέσης Ανατολής και την Αφρική έχουν επιχειρήσει να εισέλθουν στην Πολωνία μέσω της Λευκορωσίας τα τελευταία χρόνια, ενώ αυτόν τον μήνα ο αριθμός έφθασε τους 2.500 και συνολικά φέτος τους 26.000.

Η κυβέρνηση Τουσκ αναμένεται μάλιστα να παρουσιάσει νέα στρατηγική αντιμετώπισης της μετανάστευσης στις 15 Οκτωβρίου, δύο ημέρες μόλις ημέρες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής γίνεται πάντως ιδιαίτερη αναφορά στην «εργαλειοποίηση των μεταναστών για πολιτικούς λόγους».

Με πληροφορίες από τη Deutsche Welle
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γιατί συνιστά ασύμμετρη απειλή για τη Μεσόγειο και τις αγορές το γενικό ξεκαθάρισμα στη Μέση Ανατολή

Το "γκρέμισμα" του αντιαεροπορικού "θόλου" του Ισραήλ από ένα drone που εκτόξευσε η Χεσμπολάχ κατά επίλεκτης μονάδας του IDF, φαίνεται ότι αποτελεί τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτή...

Financial Times: Ξεμένει από πυραύλους αναχαίτισης το Ισραήλ - Ράλι για τον επανεξοπλισμό

Αγώνα δρόμου για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις σε πυραύλους αναχαίτισης του αντιπυραυλικού του συστήματος δίνει το Ισραήλ, καθώς ενισχύει την άμυνα του απέναντι σε πιθανές επιθέσ...

Φόρτωση άρθρων...