Κυριακή
22 Σεπτεμβρίου 2024

Εκλογές ΗΠΑ: Δημοσκοπήσεις από NBC και CBS δείχνουν ότι η Χάρις «ανοίγει την ψαλίδα» έναντι του Τραμπ

Ρεκόρ 23 ετών έκανε η Χάρις ανεβάζοντας την θετική άποψη στο πρόσωπό της, ανάμεσα σε ψηφοφόρους όλων των κομμάτων από 32% σε 48%.

Πλανήτης

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις προηγείται κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου της Ντόναλντ Τραμπ σε δημοσκόπηση του NBC News που δημοσιεύθηκε την Κυριακή και σύμφωνα με την οποία οι ερωτηθέντες την βλέπουν πιο θετικά από τότε που αναδείχθηκε υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία.

Ερωτηθέντες σχετικά με την άποψή τους για τη Χάρις από τότε που έγινε υποψήφια, το 48% των 1.000 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησε ότι είναι θετική σε σύγκριση με το 32% τον Ιούλιο – το μεγαλύτερο άλμα μεταξύ των αξιολογήσεων των πολιτικών που συμμετείχε στη δημοσκόπηση του NBC από τότε που η εύνοια του προέδρου Τζορτζ Μπους αυξήθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Ερωτηθείς για τον Τραμπ, το 40% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τον βλέπει θετικά σε σύγκριση με το 38% τον Ιούλιο, ανέφερε το ειδησεογραφικό δίκτυο. Η δημοσκόπηση, που διεξήχθη από τις 13 έως τις 17 Σεπτεμβρίου, έχει περιθώριο σφάλματος 3 ποσοστιαίων μονάδων. Οι εκλογές στις ΗΠΑ αφορούν και …το Ιράν, όπου χάκερς έστειλαν έγγραφα της εκστρατείας Τραμπ, σε αυτή του Μπάιντεν, όπως αποκάλυψε το FBI.

Συγκλίνουν οι δημοσκοπήσεις διαφορετικών μέσων

Μια ξεχωριστή δημοσκόπηση του CBS News έδειξε επίσης ότι ο Χάρις προηγείται του Τραμπ, κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, 52% έναντι 48%, μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων, με ποσοστό σφάλματος συν ή πλην 2 ποσοστιαίων μονάδων.

Τα ευρήματα συμφωνούν σε γενικές γραμμές με άλλες πρόσφατες εθνικές δημοσκοπήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Reuters/Ipsos, που δείχνουν μια στενή αναμέτρηση ενόψει των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου.

Ενώ οι εθνικές έρευνες προσφέρουν σημαντικά μηνύματα σχετικά με τις απόψεις του εκλογικού σώματος, τα αποτελέσματα του εκλογικού σώματος ανά πολιτεία καθορίζουν τον νικητή, με μια χούφτα πολιτειών που είναι πιθανόν να είναι καθοριστικές.

Στη δημοσκόπηση του CBS σε 3.129 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους που διεξήχθη στις 18-20 Σεπτεμβρίου, η Χάρις ανέβηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες μετά από ένα 50-50 τον Αύγουστο, στηριζόμενη στην απόδοσή της στο ντιμπέιτ της 10ης Σεπτεμβρίου και στις βελτιωμένες οικονομικές ειδήσεις. Οι εκλογές αφορούν και τη Ρωσία, με τον Σεργκέι Λαβρόφ όμως να αναφέρει πως ο πρόεδρος Πούτιν αστειεύονταν, όταν υποστήριζε πως «θέλει να κερδίσει η Κάμαλα Χάρις».

 

Οι δύο μονομάχοι δεν θα ξανασυναντηθούν σε ντιμπέιτ

Ο 78χρονος Τραμπ διεκδικεί για τρίτη συνεχόμενη φορά τον Λευκό Οίκο μετά την ήττα του από τον Τζο Μπάιντεν το 2020, όπου συνεχίζει να κατηγορεί ψευδώς για εκτεταμένη απάτη των ψηφοφόρων, ενώ αντιμετωπίζει ομοσπονδιακές και πολιτειακές ποινικές διώξεις για προσπάθειες ανατροπής των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Η Χάρις, 59 ετών, είναι πρώην γερουσιαστής των ΗΠΑ και εισαγγελέας που τώρα υπηρετεί ως αντιπρόεδρος του Τζο Μπάιντεν. Μπορεί να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα υπηρετήσει ως πρόεδρος στην 248χρονη ιστορία του έθνους. «Κατάφερε να αλλάξει την κατάσταση από μια κούρσα που ήταν δημοψήφισμα για τον Τζο Μπάιντεν σε μια κούρσα που είναι δημοψήφισμα για τον Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε η Έιμι Γουόλτερ, εκδότρια και αρχισυντάκτρια του μη κομματικού Cook Political Report, στην εκπομπή “Meet the Press” του NBC.

Σχετικά με το ντιμπέιτ του CNN, η Κάμαλα Χάρις αποδέχθηκε την πρόταση με την εκστρατεία της να προκαλεί αυτή του Ντόναλντ Τραμπ να δεχτεί. Όμως με δήλωση του υποψηφίου για δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο, Ντόναλντ Τραμπ, κάθε τέτοιο ενδεχόμενο ματαιώθηκε, με την αιτιολογία πως «δεν υπάρχει αρκετός χρόνος».

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Στις 19:00 τα exit polls για τις κρίσιμες εκλογές του Βρανδεμβούργου - Κρίνεται το μέλλον του Σολτς

Επιστολικά ψήφισε ο Όλαφ Σολτς που την ώρα που θα κλείνουν οι κάλπες θα υποδέχεται ξένους ηγέτες στη Νέα Υόρκη – Μια ήττα αναμένεται ότι θα προκαλέσει έντονες επικρίσεις στο κόμμα ...

Ναυάγιο Bayesian: Φόβοι ότι οι σκληροί δίσκοι του Λιντς είναι στόχος ξένων κυβερνήσεων

Οι ιταλικές Αρχές επιβεβαίωσαν το αίτημα για πρόσθετη ασφάλεια γύρω από το ναυάγιο του πολυτελούς γιοτ Bayesian, το οποίο βυθίστηκε τον Αύγουστο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους...

Φόρτωση άρθρων...