Δευτέρα
08 Ιουλίου 2024

Βρετανία: Ιστορική νίκη των Εργατικών - Πανωλεθρία για τους Συντηρητικούς

Πλανήτης

Στην εξουσία επέστρεψαν και επίσημα μετά από 14 χρόνια οι Εργατικοί του σερ Κιρ Στάρμερ στη Βρετανία καθώς λίγο πριν τις 7 το πρωί της Παρασκευής πέρασαν το όριο των 326 εδρών για να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση,  με τα αποτελέσματα των εκλογών να επιβεβαιώνουν το exit poll που ανακοινώθηκε λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης και ανανεώθηκε τα ξημερώματα.

«Απόψε οι άνθρωποι σε ολόκληρη τη χώρα μίλησαν και είναι έτοιμοι για την αλλαγή», δήλωσε ο Κιρ Στάρμερ λίγο μετά την επανεκλογή του στην έδρα του στο Holborn & St Pancras. Ο ηγέτης των Εργατικών που έφτασε στο κέντρο καταμέτρησης ψηφοδελτίων στην έδρα του στο βόρειο Λονδίνο μαζί με τη σύζυγό του, Βικτόρια δήλωσε ότι η χώρα ψήφισε για αλλαγή και ότι είναι η ώρα για το κόμμα του ν’ ανταποκριθεί στις προσδοκίες.

Οι εκτιμήσεις που μετέδωσε το BBC έδιναν στους Εργατικούς του Στάρμερ 410 έδρες (από τις συνολικά 650 έδρες του κοινοβουλίου), ωστόσο το ανανεωμένο exit poll της αναθεώρησε στις 405. Ακολουθούσαν οι Συντηρητικοί του Σούνακ με 131 έδρες αρχικά που αυξήθηκαν με το νεο exit poll σε 154. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες στην αρχική εκτίμηση ερχόντουσαν τρίτοι με 61 βουλευτές, όμως ο αριθμός μειώθηκε σε 56.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας θα δει τον αριθμό των βουλευτών του να πέφτει στους 6  και το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ που προβλεπόταν να λάβει 13 βουλευτές, έπεσε στους 4, σύμφωνα με το ανανεωμένο exit poll.

Το Πράσινο Κόμμα της Αγγλίας και της Ουαλίας προβλέπεται να διπλασιάσει τον αριθμό των βουλευτών του σε δύο και το Κόμμα της Ουαλίας θα λάβει 4 βουλευτές. Οι υπόλοιποι προβλέπεται να λάβουν 19 έδρες.

Το εκλογικό αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα δώσει στους Εργατικούς μία πλειοψηφία 160 εδρών, κατεβάζοντας την αυλαία των συντηρητικών κυβερνήσεων, οι οποίες, για 14 χρόνια κυβέρνησαν τη Βρετανία.

Οι εκτιμήσεις ανακοινώθηκαν μόλις έκλεισαν οι κάλπες στις 22:00 τοπική ώρα (24.00 ώρα Ελλάδας). Ωστόσο λίγο πριν τις 06:00 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) το exit poll ανανεώθηκε. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Έτοιμος να επανεξετάσει τις σχέσεις με τον Άσαντ δηλώνει ο Ερντογάν, έπειτα από προτροπή του Πούτιν

Την πρόθεσή του να καλέσει τον Σύρο ομόλογό του Μπασάρ αλ Άσαντ στην Τουρκία “ανά πάσα στιγμή” εξέφρασε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μια τέτοια κίνηση λογίζεται ως απόπειρα απ...

«Ο λαός μας απέτρεψε τη χειρότερη λύση» – Οι πρώτες πανηγυρικές δηλώσεις του Μελανσόν

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) κερδίζει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις νικώντας τον Εθνικό Συναγερμό. ...

Πρώτο το Νέο Λαϊκό Μέτωπο του Μελανσόν χωρίς αυτοδυναμία - Δεύτερος ο Μακρόν, τρίτη η Λεπέν!

Ο δεύτερος γύρος των γαλλικών βουλευτικών εκλογών ολοκληρώθηκε μέσα σε συνθήκες οξείας πόλωσης, αφήνοντας πίσω ως εστία αστάθειας ένα εκλογικό αποτέλεσμα πρωτοφανές για τα γαλλικά ...

Φόρτωση άρθρων...