Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Εκλογές στην Κύπρο: Χριστοδουλίδης και Μαυρογιάννης δίνουν σήμερα τη μάχη του Β' γύρου

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και κλείνουν στις 6 το απόγευμα - Το αργότερο ως τις 8 μμ θα είναι γνωστά τα αποτελέσματα

Πλανήτης

Όποιος εκ των δύο εξασφαλίσει το 50% +1 των ψηφοφόρων, δεν θα χρειαστεί πολύ χρόνο να μάθει τα κατατόπια του Προεδρικού Μεγάρου, καθώς και οι δύο εργάστηκαν χρόνια σε αυτό και το ξέρουν σαν τη τσέπη τους.

Η ανακήρυξη του νέου Προέδρου θα γίνει απόψε το βράδυ (12/2) στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία», και η τελετή παράδοσης παραλαβής θα γίνει τη 1η Μαρτίου. Ο νέος Πρόεδρος θα έχει μπροστά του δύο εβδομάδες και κάτι για να σχηματίσει κυβέρνηση, αφού θα διαβουλευτεί με τα κόμματα που τον έχουν στηρίξει. Όσο και αν φαίνεται μια απλή διαδικασία, δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα. Πρέπει να τηρηθούν ισορροπίες ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλότερη λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος, με επικεφαλής έναν Πρόεδρο ο οποίος δεν έχει δικό του κόμμα και δεν ανήκει στα κόμματα που τον υποστηρίζουν.

Τόσο ο Νίκος Χριστοδουλίδης όσο και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης διεκδίκησαν την εκλογή στη Προεδρία της Κύπρου, ως ανεξάρτητοι, υποστηριζόμενοι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης με βασικό στόχο την αλλαγή της πολιτικής της κυβέρνησης Αναστασιάδη… αν και οι δύο ήταν εξ απορρήτων συνεργάτες του Νίκου Αναστασιάδη.

Οι δύο μονομάχοι

Η αναμέτρηση μεταξύ του πρώην υπουργού εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη και του πρώην Διαπραγματευτή στο Κυπριακό Ανδρέα Μαυρογιάννη, θα αναδείξει τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Νίκο Αναστασιάδη.

Και οι δύο υπήρξαν στενοί συνεργάτες του απερχόμενου Προέδρου, αλλά στηρίζονται από τα κόμματα που αντιπολιτεύθηκαν σκληρά τα τελευταία δέκα χρόνια τη κυβέρνηση.

Τον Νίκο Χριστοδουλίδη στηρίζουν τα κεντρώα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ κ.α και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη το αριστερό ΑΚΕΛ.
Τόσο τα κόμματα που στηρίζουν τον Ν. Χριστοδουλίδη, όσο και το ΑΚΕΛ που στηρίζει τον Α. Μαυρογιάννη, έχουν χαρακτηρίσει τη κυβέρνηση Αναστασιάδη ως τη πλέον διεφθαρμένη από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ από διαφορετική οπτική γωνία έχουν επικρίνει τους χειρισμούς της στο Κυπριακό.

Εκ των πραγμάτων, αποτελεί παραδοξότητα ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στηρίζουν δύο προσωπικότητες που συνεργάστηκαν στενά με τον Κύπριο Πρόεδρο.

Κανένας εκ των δύο δεν προέρχεται από τα κόμματα που τον υποστηρίζουν. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπήρξε στέλεχος του δεξιού ΔΗΣΥ και μέχρι σήμερα δηλώνει «Συναγερμικός» και υπερήφανος για το έργο της κυβέρνησης Αναστασιάδη.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, αν και δεν μετείχε σε κανένα κόμμα (ήταν διπλωμάτης καριέρας), προέρχεται από οικογένεια αγωνιστών της ΕΟΚΑ 55-59, (Οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ παραδοσιακά είναι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ). Σε κάθε περίπτωση ο Α. Μαυρογιάννης δεν είναι αριστερός, αν και στηρίζεται από το ΑΚΕΛ που είναι από τα λίγα ορθόδοξα κομμουνιστικά κόμματα στην Ευρώπη, που επιβίωσαν μετά τη κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Στα κοινά χαρακτηριστικά και των δύο θα μπορούσε κάποιος να καταγράψει την δέσμευση τους για την ευρωπαϊκή δυτική κατεύθυνση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη πίστη στην ελεύθερη οικονομία της αγοράς.

Στο Κυπριακό τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα καθώς ο Ανδρέας Μαυρογιάννης υποστηρίζει λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας συμφωνώντας πλήρως τόσο με το ΑΚΕΛ που τον υποστηρίζει, αλλά και με τον ΔΗΣΥ που έμεινε εκτός νυμφώνος.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επίσης υποστηρίζει ομοσπονδιακή λύση, αλλά τα κόμματα που τον στηρίζουν έχουν μεταξύ τους διαφορετικές απόψεις. Η ΕΔΕΚ απορρίπτει πλήρως τη λύση ομοσπονδίας, το ΔΗΚΟ θέλει λύση ομοσπονδίας αλλά ασαφές «με σωστό περιεχόμενο», ενώ η ΔΗΠΑ υποστηρίζει λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα.

Επίσης στα θέματα της διαφθοράς, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, δεν συμφωνεί με την κριτική των κομμάτων που τον υποστηρίζουν, καθώς ήταν μέλος της κυβέρνησης η οποία χαρακτηρίζεται «διεφθαρμένη», ενώ ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, παραδέχεται την βαθιά διαφθορά, διευκρινίζοντας πως ο ίδιος δεν ήταν μέλος της απερχόμενης κυβέρνησης αλλά διαπραγματευτής για το Κυπριακό και δεν μετείχε στο υπουργικό συμβούλιο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι απειλές Πουτιν για παγκόσμια σύγκρουση και το νέο όπλο που δοκίμασε η Μόσχα

Επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον μίας στρατιωτικής εγκατάστασης στην Ουκρανία «ως απάντηση στα πρόσφατα ουκρανικά πλήγματα μεγάλου βεληνε...

Φόρτωση άρθρων...