Κυριακή
22 Σεπτεμβρίου 2024

Εκλογές στο Βρανδεμβούργο: Οριακό προβάδισμα για το SPD του Σολτς, πάνω από το 30% το ακροδεξιό AfD δείχνουν τα exit poll

Ο σχηματισμός κυβέρνησης την επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολος

Πλανήτης

Προβάδισμα στο SPD δείχνουν τα exit poll στο Βραδενβούργο, όπου αναμενόταν να δοθεί μάχη ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες και την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Ειδικότερα τα αποτελέσματα από τις δημοσκοπήσεις έξω από τα εκλογικά τμήματα στο γερμανικό κρατίδιο δίνουν στο SPD το 31% και στην AfD το 30%.

Σε χαμηλότερα επίπεδα κινούνται οι Χριστινοδημοκράτες (CDU) με 12% και το νεότευκτο κόμμα της Ζάρα Βάγκενκνέχτ που απέσπασε το 12%, λίγους μόλις μήνες μετά την ίδρυσή του.

Στο 5% είναι οι Πράσινοι που παλεύουν για την είσοδό τους στη Βουλή.

Αντίθετα, εκτός μένουν οι Φιλελεύθεροι, όπως και το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke).

Εν τω μεταξύ, δεύτερη δημοσκόπησε έξω από τις κάλπες δίνει στο SPD το 32% και στην AfD το 29%.

Το BSW της Βάγκενκνεχτ είναι στο 12%, το CDU στο 11,5% και οι Πράσινοι εκτός Βουλής στο 4,5%.

ωω

Η προσέλευση ήταν σαφώς καλύτερη από τις προηγούμενες εκλογές το 2019. Ως τις 14:00 (τοπική ώρα) είχαν ψηφίσει το 46% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων έναντι 31,9% στην προηγούμενη αναμέτρηση.

Πολλοί ψήφισαν επιστολικά, μεταξύ τους και ο κάτοικος Βρανδεμβούργου Όλαφ Σόλτς που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης την επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολος. Προεκλογικά τα κόμματα είχαν αποκλείσει τη συνεργασία με την AfD.

ωφ

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου σε άλλα δύο κρατίδια στο ανατολικό τμήμα της Γερμανίας, τη Θουριγγία και τη Σαξωνία, η AfD είχε καταγράψει εντυπωσιακά αποτελέσματα, κερδίζοντας στη Θουριγγία και τερματίζοντας δεύτερη με μικρή διαφορά στο άλλο κρατίδιο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...