Παρασκευή
20 Σεπτεμβρίου 2024

Εξολοθρεύει τη Χεζμπολάχ με μαζικά χτυπήματα το Ισραήλ

Μαζί με τον Ιμπραήμ Ακίλ σκοτώθηκαν και δέκα διοικητές της λιβανέζικης οργάνωσης κατά τη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στον Λίβανο.

Πλανήτης

Καίριο πλήγμα στη Χεζμπολάχ πέτυχε το Ισραήλ με την αεροπορική του επιδρομή στον Λίβανο. Δέκα ανώτεροι διοικητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν μαζί με τον Ιμπραχίμ Ακίλ, τον επικεφαλής της δύναμης αλ-Ραντουάν, μιας επίλεκτης μονάδας του φιλοϊρανικού λιβανικού κινήματος, στη σημερινή ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

«Μαχητικά αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας εξαπέλυσαν ένα στοχευμένο πλήγμα (στη) Βηρυτό, εξοντώνοντας τον Ιμπραχίμ Ακίλ, επικεφαλής της μονάδας επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ, διοικητή της μονάδας Ραντουάν», ανέφερε ο Ισραηλινός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι το θανατηφόρο αυτό πλήγμα είχε στόχο «να προστατεύσει τους πολίτες του Ισραήλ».

Ακόμα, τόνισε ότι το Ισραήλ δεν επιδιώκει περιφερειακή κλιμάκωση. Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου σε προσωρινό απολογισμό του για τη σημερινή ισραηλινή επιδρομή στα νότια προάστια της λιβανικής πρωτεύουσας, ανακοίνωσε πως 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 59 τραυματίστηκαν από αυτή την ισραηλινή επιδρομή.

Νεκρός ο Ιμπραήμ Ακίλ από τα ισραηλινά πλήγματα στη Βηρυτό

Τη δολοφονία του Ιμπραήμ Ακίλ, του επικεφαλής της ομάδας επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ, επιβεβαίωσαν, σε ανακοίνωσή τους οι IDF μετά το πλήγμα τους στη Βηρυτό. Η Χεζμπολάχ είχε τονίσει νωρίτερα πως από το συγκεκριμένο χτύπημα σκοτώθηκαν και μέλη της επίλεκτης στρατιωτικής ομάδας Radwan.

Ποιος ήταν ο Ιμπραχίμ Ακίλ

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν νωρίτερα ότι ο Ακίλ, γνωστός και ως Tahsin - και «νούμερο 2» της οργάνωσης, αναφορικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, πίσω από τον Φουάντ Σουκρ που δολοφονήθηκε πριν μερικές εβδομάδες από τις IDF επίσης στη Βηρυτό, βρισκόταν στο στόχαστρο των ισραηλινών δυνάμεων λόγω του ρόλου του ως επικεφαλής της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης της σιιτικής οργάνωσης.

Ο Ακίλ θεωρείται σημαντικό στέλεχος της Χεζμπολάχ και συμμετέχει στο «Συμβούλιο Τζιχάντ», το ανώτατο στρατιωτικό όργανο της οργάνωσης.

Το στέλεχος της Χεζμπολάχ είχε συμμετάσχει σε πολλαπλές τρομοκρατικές ενέργειες και είναι καταζητούμενος από τις ΗΠΑ. Το 1983, διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην αιματηρή βομβιστική επίθεση κατά Αμερικανών πεζοναυτών στη Βηρυτό, όπου σκοτώθηκαν 63 άτομα.

Ακόμα, συμμετείχε σε απαγωγές Αμερικανών και Γερμανών πολιτών στον Λίβανο τη δεκαετία του 1980, γεγονότα που τον τοποθέτησαν ψηλά στις λίστες καταζητούμενων τρομοκρατών.

Το 2019, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε τον Ακίλ «Παγκόσμιο Τρομοκράτη» και τον επικήρυξε με 7 εκατομμύρια δολάρια, σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει πληροφορίες για τη σύλληψή του.

Οι ΗΠΑ τον κατηγορούν για συμμετοχή σε τρομοκρατικά σχέδια κατά τη διάρκεια των δεκαετιών 1980 και 1990, μεταξύ των οποίων και η επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό τον Απρίλιο του 1983.

Η πρόσφατη επίθεση στη Βηρυτό αποτελεί μέρος μιας συνεχιζόμενης σειράς αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ, που αποσκοπούν στην υποβάθμιση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χεζμπολάχ και στην εξουδετέρωση των ηγετικών της στελεχών. 

Η κλιμάκωση της βίας και οι αμοιβαίες επιθέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές αυξάνουν την ένταση στην περιοχή, ενώ ο διεθνής παράγοντας ανησυχεί για το ενδεχόμενο γενίκευσης της σύγκρουσης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Λίβανος: Μυστηριώδης εξαφάνιση Νορβηγού «γκουρού της τεχνολογίας» την ημέρα των εκρήξεων – Μετέφερε 1,3 εκατ. λίρες

Παραμένει το μυστήριο και οι «θεωρίες συνωμοσίας» που διαδίδονται για τον τρόπο που η Μοσάντ κατάφερε να «φυτέψει» τα εκρηκτικά σε χιλιάδες βομβητές που έστειλε στην Χεζμπολάχ και ...

Φόρτωση άρθρων...