Δευτέρα
25 Νοεμβρίου 2024

«Έξυπνος» επίδεσμος επουλώνει πληγές τρεις φορές γρηγορότερα

Πλανήτης

Αμερικανοί επιστήμονες δημιούργησαν έναν «έξυπνο» επίδεσμο που μπορεί να επουλώσει χρόνια ή και οξέα τραύματα τρεις φορές πιο γρήγορα από τα επουλωτικά μέσα που είναι σήμερα διαθέσιμα. Οι ειδικοί ελπίζουν ότι το νέο αυτό ιατροτεχνολογικό προϊόν θα αλλάξει σημαντικά τη διαχείριση των επειγόντων περιστατικών.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Advanced Functional Materials, ο επίδεσμος απαρτίζεται από ηλεκτρικά αγώγιμες ίνες επικαλυμμένες γέλη (τζελ) που μπορεί να φορτωθεί μεμονωμένα με αντιβιοτικά που καταπολεμούν τη μόλυνση, αυξητικούς παράγοντες ιστών, παυσίπονα ή άλλα φάρμακα.

Ο επίδεσμος ελέγχεται από απόσταση από ένα μικροτσίπ, μεγέθους όχι μεγαλύτερου από ένα γραμματόσημο, το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε ένα κινητό τηλέφωνο ή οποιαδήποτε άλλη ασύσρματη συσκευή και να στέλνει χαμηλής έντασης ηλεκτρικές ώσεις σε μια επιλεγμένη ίνα. Η ηλεκτρική ώση θερμαίνει την ίνα και την υδρογέλη απελευθερώνοντας έτσι το φορτίο που περιέχει, δηλαδή τα αντιβιοτικά ή τα παυσίπονα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα, της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), με επικεφαλής τον Δρ Αλί Ταμαγιολ, επίκουρο καθηγητή Μηχανικής και Υλικών, υποστηρίζουν ότι για πρώτη φορά δημιουργείται ένας επίδεσμος που μπορεί να έχει εξατομικευμένη χρήση συνδυαστικά με τον έλεγχο του δοσολογικού σχήματος και του χρόνου χορήγηση των θεραπευτικών ουσιών.

«Αυτός ο συνδυασμός χαρακτηριστικών μπορεί να επιταχύνει την διαδικασία της επούλωσης», τονίζει ο Δρ Ταμαγιολ.

Σκοπός των επιστημόνων είναι ο επίδεσμος να βρει εφαρμογή σε χρόνιες δερματικές πληγές, όπως αυτές που σχετίζονται με τον διαβήτη, καθώς το κόστος των διαβητικών ελκών θεωρείται σημαντικό για τα δημόσια και ιδιωτικά συστήματα υγείας.

Επίσης, ο «έξυπνος» θα μπορέσει να δώσει λύση σε επείγουσες καταστάσεις, όπως τα τραύματα των στρατιωτών στο πεδίο της μάχης, όχι μόνο ως προς την ταχεία επούλωση αλλά και στην πρόληψη λοιμώξεων.

Τα πειράματα που έκαναν οι ερευνητές σε πειραματόζωα έδειξαν ότι εν συγκρίσει με τον ξηρής μορφής επίδεσμο, ο νέος επίδεσμος βοήθησε στην τριπλάσια αύξηση του αιμοφόρου ιστού των τραυματισμένων ποντικιών επιταχύνοντας την επούλωση της πληγής. Επίσης, σε άλλο πείραμα όπου ο επίδεσμος είχε εμπλουτιστεί με αντιβιοτικά εξάλλειψε τα μολυσματικά βακτήρια.

Αν και τα προκαταρκτικά θετικά αποτελέσματα έκαναν τους επιστήμονες ήδη να σπεύσουν να πατεντάρουν τον επίδεσμο, σημειώνουν ότι θα χρειαστούν περαιτέρω δοκιμές σε ζώα και ανθρώπους μέχρι να υποβάλλουν αίτηση έγκριση στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...