Απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είδαν νωρίτερα το φως της δημοσιότητας.
«Απαγορεύουμε κάθε εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου» είπε ο Τζο Μπάιντεν και συμπλήρωσε πως «είμαστε ενωμένοι, δεν χρηματοδοτούμε τον πόλεμο του Πούτιν».
Μάλιστα, εξήγησε πως κατέληξε σε αυτή την απόφαση σε συνεργασία με τους συμμάχους της χώρας, ενώ παραδέχτηκε πως «το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα έχει επιπτώσεις και για εμάς». «Ο αμερικανικός λαός θα επιφέρει άλλο ένα ισχυρό πλήγμα» στην ηγεσία του Βλαντιμίρ Πούτιν είπε αιτιολογώντας την απόφαση.
Παράλληλα, εξήγησε πως «στην απόφαση συμφώνησαν τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι».
Σε αυτό το πλαίσιο πρόσθεσε πως κατανοεί πως δεν μπορούν να ακολουθήσουν σε αυτή την τακτική όλες οι χώρες.
Τέλος, παραδέχτηκε αυτό που ήταν άλλωστε αναμενόμενο, δηλαδή πως «οι τιμές της βενζίνης θα αυξηθούν».
«Θα κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε την Ουκρανία»
Στη συνέχεια, υπογράμμισε πως «θα κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε την Ουκρανία», ενώ ξεκαθάρισε πως «οι ΗΠΑ θα συνδράμουν από την πλευρά τους στην υποδοχή προσφύγων».
Πρόσθεσε, δε, ότι οι ΗΠΑ έχουν εφαρμόσει τις πιο σημαντικές κυρώσεις στην ιστορία και έχουν «ακρωτηριάσει» την οικονομία της Ρωσίας.
Επιπροσθέτως, προέτρεψε και τους ευρωπαίους να μειώσουν την ενεργειακή τους εξάρτηση από τους Ρώσους.
«Ο Πούτιν δεν θα κερδίσει ποτέ»
Ακόμα, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον πρόεδρο της Ρωσίας, λέγοντας πως «ο Πούτιν προχωράει στα καταστροφικά του σχέδια χωρίς να υπολογίζει το κόστος. Χτυπάει αμάχους, σχολεία».
«Μπορεί να πάρει μία πόλη, αλλά ποτέ δεν θα καταφέρει να κυριαρχήσει στη χώρα» κατέληξε.
Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλες χώρες της Δύσης εντείνουν τη πίεση στη Μόσχα, μέσω των κυρώσεων κατά της οικονομίας της, αλλά και σε βάρος προσώπων που περιβάλλουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, έκανε γνωστό το πρωί, μιλώντας σε βουλευτές, ότι η Βουλή θα προχωρήσει με τη νομοθεσία για την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου και ότι το νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει και άλλα σημεία, σύμφωνα με πηγές από τους Δημοκρατικούς που επικαλείται το CNN.
Η απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου ήταν κάτι που ζητούσε επιμόνως ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς -όπως υποστηρίζει- επρόκειτο για σημαντική παράλειψη στο πλαίσιο των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση στη Μόσχα, για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Οι εξαγωγές ενέργειας διατήρησαν σταθερή εισροή ταμειακών ροών προς τη Ρωσία παρά τους σοβαρούς περιορισμούς στον χρηματοπιστωτικό της τομέα.
Η Ρωσία έχει απειλήσει να διακόψει όλες τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση, εάν υπάρξει απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.
Νωρίτερα, η Shell δήλωσε ότι σχεδιάζει να αποσυρθεί από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Ο πετρελαϊκός κολοσσός ζήτησε συγγνώμη για την αγορά ενός φορτίου ρωσικού πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα σε χαμηλές τιμές, λέγοντας ότι η απόφαση «δεν ήταν η σωστή».
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα σχέδιο για τη σταδιακή απεξάρτηση της Ε.Ε. από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις