Σε ναυάγιο οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις της Moderna για τη διάθεση του εμβολίου της κατά της Covid-19 στην Κίνα, καθώς η εταιρεία αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για την τεχνολογία mRNA.
Η αμερικανική εταιρεία αρνήθηκε να αποκαλύψει τη συνταγή του εμβολίου mRNA για εμπορικούς λόγους και λόγω ανησυχιών για θέματα ασφάλειας, δήλωσαν στους Financial Times πηγές που γνωρίζουν το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων.
Δύο πηγές ανέφεραν πως η Moderna ανησυχούσε για το ενδεχόμενο να πάει κάτι στραβά στην παραγωγή του εμβολίου της από κινεζική παρασκευάστρια εταιρεία.
Η Moderna δηλώνει πως παραμένει «πρόθυμη» να διαθέσει το εμβόλιό της στην κινεζική αγορά, αναγκάστηκε όμως να υπαναχωρήσει λόγω της απαίτησης να παραδώσει την τεχνογνωσία της.
Το Πεκίνο, εξηγούν οι FT, προσφέρει δύο επιλογές για τους ξένους παρασκευαστές που επιθυμούν να διαθέσουν εμβόλια Covid-19 στην Κίνα: είτε να μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους σε παρασκευαστή της εγχώριας αγοράς, είτε να συνεργαστούν με κινεζικές εταιρείες για τη δημιουργία μονάδων παραγωγής στην Κίνα χωρίς να χάσουν τον έλεγχο της πνευματικής ιδιοκτησίας τους. Η Moderna «πιέστηκε» να ακολουθήσει την πρώτη οδό.
Η γερμανική BioNTech προτίμησε τον πρώτο δρόμο, καθώς έχει καταλήξει σε συμφωνία με την κινεζική Shanghai Fosun Pharmaceutical για την κατασκευή νέου εργοστασίου. Αντίθετα, η καναδική εταιρεία Providence Therapeutics προτίμησε να παραχωρήσει στην κινεζική Everest Medicines την τεχνογνωσία του υποψήφιου εμβολίου της.
Αρκετές κινεζικές εταιρείες προσπαθούν από την αρχή της πανδημίας να δημιουργήσουν δικά τους εμβόλια mRNA, μέχρι σήμερα όμως κανένα δεν έχει λάβει έγκριση.
Η Moderna υπερασπίζεται σθεναρά την πνευματική ιδιοκτησία της υποστηρίζοντας ότι η άρση των πατεντών δεν θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Το καλοκαίρι υπέβαλε αγωγή κατά των Pfizer και BioNTech υποστηρίζοντας ότι οι δύο ανταγωνιστές της «οικειοποιήθηκαν τις κατοχυρωμένες εφευρέσεις της» για τα εμβόλια mRNA.