Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Ενεργειακή και κλιματική κρίση: Έρχεται η ώρα του Διαστήματος

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος θα ζητήσει από τα κράτη μέλη του να χρηματοδοτήσουν ένα προπαρασκευαστικό διαστημικό πρόγραμμα ηλιακής ενέργειας σε μια μεγάλη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μετά το φθινόπωρο.

Το πρόγραμμα Solaris, όπως αναφέρει το Space.com, θα διερευνήσει τις δυνατότητες της διαστημικής παραγωγής ηλιακής ενέργειας (SBSP) για την παροχή καθαρής ενέργειας και τη συμβολή στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, συνεργαζόμενο με την ευρωπαϊκή βιομηχανία για την αξιολόγηση της τεχνικής σκοπιμότητας, των οφελών, των επιλογών εφαρμογής, των εμπορικών ευκαιριών και των κινδύνων της αναδυόμενης τεχνολογίας.

Το SBSP περιλαμβάνει τη συλλογή ηλιακής ενέργειας με τεράστιες ηλιακές συστοιχίες σε γεωστατική τροχιά, μια τροχιά σε υψόμετρο 22.000 μιλίων (36.000 χιλιομέτρων) όπου οι δορυφόροι εμφανίζονται αιωρούμενοι πάνω από ένα σταθερό σημείο στη Γη. Χωρίς την παρεμπόδιση από την ατμόσφαιρα της Γης, οι διαστημικοί ηλιακοί σταθμοί θα παρήγαγαν ενέργεια πιο αποτελεσματικά από τους σταθμούς που βασίζονται στη Γη.

Ο ESA περιγράφει το πρόγραμμα Solaris ως απάντηση στην τρέχουσα κρίση της κλιματικής αλλαγής στη Γη και μια πιθανή πηγή καθαρής, προσιτής, συνεχούς, άφθονης και ασφαλούς ενέργειας. Η απόφαση για την προώθηση ενός ευρωπαϊκού αναπτυξιακού προγράμματος SBSP θα ληφθεί έως το 2025, ανέφερε ο οργανισμός σε ανακοίνωσή του.

«Η διαστημική ηλιακή ενέργεια θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την ουδετερότητα του άνθρακα και την ενεργειακή ανεξαρτησία για την Ευρώπη. Δύο πρόσφατες ανεξάρτητες μελέτες κόστους-οφέλους οι οποίες ολοκληρώθηκαν αυτό το μήνα, συνιστούν έντονα επενδύσεις για την προώθηση των τεχνολογιών SBSP που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ενεργειακής μας κρίσης» έγραψε στο Twitter ο γενικός διευθυντής του ESA Josef Aschbacher πριν λίγες ημέρες.

«Έχουμε ήδη τα κύρια δομικά στοιχεία, αλλά επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: για να επιτύχει το έργο, απαιτείται ακόμη μεγάλη τεχνολογική ανάπτυξη και χρηματοδότηση», πρόσθεσε ο Aschbacher.

Η πρόταση Solaris θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Υπουργών του ESA τον Νοέμβριο, αλλά το ύψος της χρηματοδότησης που αναζητείται δεν είναι γνωστό. Ο απώτερος στόχος του SBSP θα είναι να βοηθήσει τη μετάβαση της Ευρώπης σε έναν κόσμο μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050.

Η έννοια του SBSP εμφανίστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1960, αλλά πρόσφατα απέκτησε μεγάλο ενδιαφέρον για αρκετές χώρες. Το Ηνωμένο Βασίλειο εξέφρασε το ενδιαφέρον του για ένα σύστημα SBSP νωρίτερα φέτος, ενώ η Κίνα σχεδιάζει δοκιμές σε τροχιά πριν από το τέλος της δεκαετίας ως σκαλοπάτι για ένα σύστημα επιπέδου γιγαβάτ μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Στις ΗΠΑ, η NASA ενδιαφέρεται επίσης να μελετήσει το SBSP, ενώ ένα πρόγραμμα που υποστηρίζεται από δισεκατομμυριούχους στο Caltech εργάζεται ήδη πάνω σε υλικό για τη συλλογή ηλιακής ενέργειας που θα συγκεντρώνεται στο διάστημα.

Το όλο εγχείρημα ενώ υπόσχεται μια πηγή καθαρής και συνεχούς ενέργειας, αντιμετωπίζει ακόμη σημαντικές προκλήσεις με τη μορφή τεχνολογικών, οικονομικών, πολιτικών και άλλων εμποδίων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Δεν χρησιμοποιήθηκε διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος κατά της Ουκρανίας»

Δύο αξιωματούχοι της Δύσης αντέκρουσαν την εκδοχή της Ουκρανίας που ισχυρίζεται πως η Ρωσία επιτέθηκε με διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο. Η Ρωσία δεν χρησιμοποίησε διηπειρωτικό βαλ...

Φόρτωση άρθρων...