Ένα νέο είδος φιδιού εντοπίστηκε στην Ασία, πρόκειται για την ασιατική οχιά. Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Zookeys, εντόπισε ένα νέο είδος οχιάς, τις κροταλίνες από την Μιανμάρ. Τα φίδια αυτά είναι φωτεινά πράσινα αλλά και σκούρα πράσινα. Ανήκει στο γένος των Τριμερήσουρων που αποτελείται από φίδια με μεγάλη ποικιλία στην εμφάνιση.
«Οι ασιατικές κροταλίνες του γένους Τριμερήσουρων είναι εμφανώς δύσκολο να διακριθούν, επειδή διατρέχουν τη γκάμα της μορφολογικής ποικιλίας. Ορισμένες ομάδες περιέχουν πολλά είδη που μοιάζουν, ενώ άλλες μπορεί να φαίνονται πολύ διαφορετικά αλλά στην πραγματικότητα είναι το ίδιο είδος», ανέφερε ο ερπετολόγος και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Chan Kin Onn.
Τόσο η βόρεια όσο και η νότια πλευρά της Μιανμάρ φιλοξενούν ένα είδος οχιάς κροταλίνας. Στα βόρεια, η κροταλίνα με κόκκινη ουρά (Trimeresurus erythrurus) αναγνωρίζεται από το πράσινο σώμα της με λίγα άλλα σημάδια. Στο νότο, η κροταλίνα μαγκρόβια (Trimeresurus purpureomaculatus) εμφανίζεται σε μια σειρά χρωμάτων, όπως το κίτρινο, το καφέ και το μαύρο – αλλά ποτέ δεν είναι πράσινη. Η μαγκρόβια οχιά έχει επίσης ένα πιο κηλιδωτό σχέδιο στο σώμα της.
Ανάμεσα σε αυτούς τους δύο πληθυσμούς βρίσκεται ένα τρίτο είδος φιδιού που ζει στην κεντρική περιοχή της Μιανμάρ με μια εμφάνιση που έχει στοιχεία και από τα δύο άλλα είδη. «Αυτός ο μυστηριώδης πληθυσμός στο κέντρο της Μιανμάρ μας μπέρδεψε και αρχικά σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσε να είναι ένας υβριδικός πληθυσμός», είπαν οι ερευνητές.
Η ομάδα διαπίστωσε σε μια άλλη εργασία ότι αυτός ο τρίτος πληθυσμός δεν ήταν υβρίδιο αλλά ένα γενετικά διαφορετικό είδος.
Αυτό το νέο είδος είχε κάποια επιπλέον μπερδεμένα χαρακτηριστικά και έκανε τα πράγματα επιστημονικά πιο ενδιαφέροντα. Ορισμένοι πληθυσμοί του είδους ήταν σκούροι πράσινοι με κηλίδες. Έτσι ήταν εύκολο να ξεχωρίσουν από την οχιά μαγκρόβια και την κροταλίνα με κόκκινη ουρά. Άλλα μέλη του νέου είδους ήταν λαμπερά πράσινα χωρίς κηλίδες και ήταν σχεδόν ίδια με την οχιά με την κόκκινη ουρά.
Αυτό το νέο είδος με κεντρική βάση ονομάστηκε κροταλίνα Αγιεγιάργουαντι (Trimeresurus ayeyarwadyensis) και πήρε το όνομα της από τον μεγαλύτερο ποταμό στη Μιαναμάρ.
Ανακαλύφθηκε ανθρώπινο κρανίο 8.500 ετών - To σπάνιο χειρουργείο (εικόνες)
Ο Άγιος Βασίλης ξεκίνησε να μοιράζει τα χριστουγεννιάτικα δώρα – Με… ραντάρ εντοπίζεται η κόκκινη μύτη του Ρούντολφ
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις