Με υπερπλήρη λεωφορεία και αυτοκίνητα, όλο και περισσότεροι Βούλγαροι διασχίζουν τα σύνορα προς την Τουρκία για να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες αγορών που προκύπτουν από τη συντριβή της αξίας της τουρκικής λίρας.
Μια πρώτη στάση στο ανταλλακτήριο συναλλάγματος και εν συνεχεία γραμμή για τις αγορές, ακόμη και για τα μανάβικα της Αδριανούπολης.
Την παραμονή των Χριστουγέννων η αγορά της τουρκικής πόλης έμοιαζε με βουλγαρική αποικία. Η Χατισέ Αχμέτοβα πήρε το πούλμαν από τη Βουλγαρία στις 3 το πρωί για να είναι εγκαίρως στην Αδριανούπολη. Αντάλλαξε 200 λεβ για 1.150 τουρκικές λίρες και ρίχτηκε στα ψώνια. Η 60χρονη Γκουλφιγιέ Οσίνοβα ψώνισε δώρα για τα παιδιά και τα εγγόνια της, σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τις βουλγαρικές.
Η συντριβή της αγοραστικής δύναμης των Τούρκων είναι ορατή στις ουρές που σχηματίζουν, καθώς περιμένουν μέσα στο κρύο για ένα καρβέλι ψωμί. Μπορεί για τα τουρκικά νοικοκυριά οι τιμές να είναι «φωτιά», καθώς ο πληθωρισμός τρέχει με 21%, αλλά για όσους έχουν ξένο νόμισμα τα είδη μαναβικής είναι πάμφθηνα. Στη Βουλγαρία επιστρέφουν καθημερινά με πορτ-μπαγκάζ γεμάτα ζαρζαβατικά.
Η πιο τραγική ημέρα για την τουρκική οικονομία και η πιο επωφελής για τους ξένους επισκέπτες ήταν η 20ή Δεκεμβρίου, όταν η τουρκική λίρα είχε χάσει το 60% της αξίας της έναντι του δολαρίου. Εκείνη την ημέρα ένα δολάριο ισοδυναμούσε με 18,36 τουρκικές λίρες.
Μετά τα μέτρα για την προστασία των καταθέσεων από τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις, που ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, η ισοτιμία της λίρας ανέκαμψε στις 10,83 ανά δολάριο. Ανεξαρτήτως διακυμάνσεων, ο πρόεδρος της αγοράς Ουλούς της Αδριανούπολης, Μπουλέντ Ρεϊσόγλου, λέει ότι ο αριθμός των ξένων επισκεπτών έχει τετραπλασιαστεί. «Τα πάρκινγκ έχουν γεμίσει με οχήματα με βουλγαρικές πινακίδες», αναφέρει.
«Ψωνίζουν σαν τρελοί, χωρίς να ξέρουν τι αγοράζουν. Παίρνουν τα κομμάτια πέντε πέντε ή δέκα δέκα, με τη λογική ότι θα τα μεταπωλήσουν ή με τον φόβο ότι δεν θα τα ξαναβρούν».