Ένας από τους στενούς συνεργάτες του εκλιπόντος ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, κατήγγειλε πως δέχθηκε επίθεση έξω από το σπίτι του στη Λιθουανία.
Ο Λεονίντ Βολκόβ δέχθηκε επίθεση με σφυρί και δακρυγόνα ενώ βρισκόταν στο αυτοκίνητό του στο Βίλνιους το βράδυ της Τρίτης, δήλωσε η εκπρόσωπος του Ναβάλνι. Ο φερόμενος δράστης είναι άγνωστος καθώς και το κίνητρό του.
Η λιθουανική αστυνομία ενημερώθηκε για το περιστατικό και διεξάγει έρευνα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
«Πρόκειται για μια ξεκάθαρη πολιτική επίθεση»
Ένα άλλο μέλος της ομάδας του Ναβάλνι, ο Ιβάν Ζντάνοβ, δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες του Βολκόβ που φαίνεται ματωμένο το αριστερό πόδι του και έχει και μώλωπες στο πρόσωπό του.
Ερωτηθείς αν ο δράστης φώναξε κάτι, ο Ζντάνοβ είπε: «Όλα συνέβησαν σιωπηλά. Φυσικά, πρόκειται για μια ξεκάθαρη πολιτική επίθεση, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία εδώ».
Η σύζυγος του τραυματία δήλωσε ότι επέστρεψε στο σπίτι από το νοσοκομείο με σπασμένο το χέρι και πως δεν μπορούσε να περπατήσει λόγω των χτυπημάτων με σφυρί στο πόδι του.
«Θα δουλέψουμε όλοι ακόμη περισσότερο. Και με ακόμη μεγαλύτερο θυμό», έγραψε στο Χ.
«Ήθελαν να με κάνουν σνίτσελ»
Ο ίδιος ανήρτησε ένα βίντεο στο Telegram λέγοντας πως: «Θα συνεχίσουμε το έργο μας και δεν θα εγκαταλείψουμε».
«Ο τύπος μου επιτέθηκε στην αυλή, με χτύπησε περίπου 15 φορές στο πόδι. Το πόδι είναι κάπως καλά. Με πονάει στο βάδισμα, αλλά έσπασε το χέρι μου. Ήθελαν στην κυριολεξία να με κάνουν σνίτσελ», είπε ακόμα για την επίθεση.
Ποιος είναι ο Λεονίντ Βολκόβ
Σύμφωνα με το BBC, ο Βολκόφ ζούσε εκτός Ρωσίας εδώ και μερικά χρόνια για την ασφάλειά του.
Διετέλεσε πρόεδρος του Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς του Ναβάλνι μέχρι πέρυσι, όταν παραιτήθηκε μετά την αποκάλυψη ότι είχε υπογράψει επιστολές που ζητούσαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποσύρει ορισμένες ρωσικές κυρώσεις.
Ο 43χρονος αντιμετωπίζει επίσης διάφορες κατηγορίες με πολιτικά κίνητρα στη Ρωσία.
Παρά το γεγονός ότι ζει εκτός της Ρωσίας, φρόντισε να συνεχιστεί ο ακτιβισμός του Ναβάλνι και της ομάδας του.
Αυτό περιελάμβανε έρευνες κατά της διαφθοράς, βίντεο στο YouTube και livestreams κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και μεγάλων εκδηλώσεων στη Ρωσία.