Έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου κατά την εισβολή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία διεξάγει ο Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας της Γερμανίας. Αυτό αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, επικαλούμενο δικαστικούς κύκλους.

Το Der Spiegel επισημαίνει πως πρόκειται για διαρθρωτική διαδικασία, η οποία επιτρέπει την εξασφάλιση εκτεταμένων αποδεικτικών στοιχείων και ενδείξεων προκειμένου έπειτα, εφόσον χρειαστεί, να είναι δυνατή η ανάληψη δράσης εναντίον μεμονωμένων δραστών.

Οι Γερμανοί εισαγγελείς ζήτησαν μεταξύ άλλων στοιχεία για βόμβες διασποράς, επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές και μη στρατιωτικές υποδομές, σε αγωγό φυσικού αερίου, χώρο αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων και εργοστάσιο παραγωγής θερμότητας. 

Στο επίκεντρο της έρευνας θα βρίσκονται ακόμη οι αναφορές σε «καταλόγους στόχων», οι οποίοι λέγεται ότι βρίσκονται στην κατοχή ρωσικών ή τσετσενικών μονάδων που έχουν αναπτυχθεί στην Ουκρανία. 

Σύμφωνα με αναφορές των Μέσα Ενημέρωσης, στους καταλόγους βρίσκονται, υψηλόβαθμοι πολιτικοί της Ουκρανίας, οι οποίοι πρέπει να δολοφονηθούν. Ο υπ’ αριθμόν 1 στόχος είναι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως ανέφερε ο ίδιος την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας μπορεί να ασκήσει διώξεις για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε όλο τον κόσμο. Παλαιότερα είχε προκαλέσει αίσθηση ανάλογη ενέργεια για τη δράση του Καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, η οποία κατέληξε σε διώξεις για βασανιστήρια και φόνους.

«Πιθανές παραβιάσεις του διεθνούς ποινικού δικαίου πρέπει να διώκονται με συνέπεια. Θα συλλέξουμε και θα εξασφαλίσουμε όλα τα στοιχεία για εγκλήματα πολέμου», δήλωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας, Μάρκο Μπούσμαν, στην «Rhein-Neckar-Zeitung». 

Η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σαμπίνε Λοϊτοχόισερ-Σναρενμπέργκερ και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Γκέρχαρτ Μπάουμ, είχαν ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να υποβάλουν μηνύσεις κατά του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Γερμανίας ερευνά ήδη πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Ο επικεφαλής των ανακρίσεων, Καρίμ Χαν, έκανε λόγο για «εύλογους λόγους», οι οποίοι υποδηλώνουν ότι ενδεχομένως έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.