Τρίτη
26 Νοεμβρίου 2024

Έρευνα: Η μοναξιά εξελίσσεται σε θανατηφόρα παγκόσμια επιδημία

Πλανήτης

Η ανάπτυξη των κοινωνικών δικτύων και η παραμέληση της προσωπικής επαφής οδήγησαν τον πρώην γενικό χειρουργό Βίβεκ Μάρθι να χαρακτηρίσει τη μοναξιά ως μια θανατηφόρα παγκόσμια επιδημία.

Η Τζούλιαν Ηολτ Λάνσταντ, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Μπριγκχαμ Γιονγκ διαπίστωσε στην έρευνά της ότι, η μοναξιά μειώνει τη διάρκεια ζωής των ανθρώπων, όσο και το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα.

Η πρώην βουλευτής των Εργατικών, Τζο Κοξ και υπέρμαχος της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ε.Ε που μαχαιρώθηκε λίγες ημέρες πριν το δημοψήφισμα για το Brexit,είχε ιδρύσει μία επιτροπή προτού δολοφονηθεί με στόχο την αντιμετώπιση της μοναξιάς.Για την ίδια το συγκεκριμένο ζήτημα είναι μία επείγουσα κρίση καθώς όπως επισημαίνει η μοναξιά είναι μία κοινωνική επιδημία.

«Η αντιμετώπιση της μοναξιάς είναι μια συνολική πρόκληση που χρειάζεται συντονισμένη δράση, από τις κυβερνήσεις, τους εργοδότες, τις επιχειρήσεις, τις κοινωνικές οργανώσει και καθένα ξεχωριστά», αναφέρει.

Η μελέτη που είχε διενεργήσει η Κοξ, κατέληγε στα εξής συμπεράσματα: Περισσότερα από 9 εκατομμύρια ενήλικες στη Βρετανία νιώθουν συχνά ή πάντα μοναξιά. Η μοναξιά είναι πιο θανατηφόρα από την παχυσαρκία ή από το να καπνίζει κανείς 15 τσιγάρα την ημέρα.

Από την πλευρά της, η βουλευτής Σίμα Κένεντι και πρώην συνεργάτης της Κοξ που είχε εργαστεί πάνω στη συγκεκριμένη μελέτη αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η «κατάσταση χειροτερεύει καθώς η κοινωνία γερνάει ενώ όλο και περισσότερα άτομα ζουν μόνα τους.

Την ίδια ώρα, η αύξηση στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σημαίνει ότι, «παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι συνδέονται πιο εύκολα μεταξύ τους, ταυτόχρονα σπαταλούν περισσότερο χρόνο στα τηλέφωνα και τις ηλεκτρονικές συσκευές, χάνοντας έτσι την πραγματική επικοινωνία και την προσωπική επαφή μεταξύ τους».

Οι καπνιστές είναι λιγότερο γοητευτικοί

Αφού η μοναξιά κόβει χρόνια ζωής και επιβαρύνει τον οργανισμό σαν να καπνίζατε 15 τσιγάρα την ημέρα,καλό θα ήτα να γνωρίζετε το εξής: Το τσιγάρο δεν προκαλεί μόνο βλάβες στη υγεία μας αλλά μας κάνει λιγότερο γοητευτικούς. Η νικοτίνη κάνει τον καπνιστή να δείχνει μεγαλύτερος ηλικιακά απ’ όσο είναι.

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Plastic And Reconstructive Surgery» συγκρίνει φωτογραφίες 79 πανομοιότυπων διδύμων, με τον έναν να μην έχει βάλει ποτέ τσιγάρο στο στόμα του και τον άλλο να καπνίζει για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Η διαφορά στο πρόσωπό τους είναι εμφανής.Αυτοί που καπνίζουν έχουν πολλές ρυτίδες και ταλαιπωρημένα πρόσωπα...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...