Νέα έρευνα αναφέρει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί περισσότερες πυρκαγιές και ενδεχομένως σκοτώνει επιπλέον 12.000 ανθρώπους ετησίως από την εισπνοή καπνού.

Η παγκόσμια θέρμανση αυξάνει ιδιαίτερα τον κίνδυνο θανάτου από τον καπνό των πυρκαγιών στην Αυστραλία, την Ευρώπη, τη Νότια Αμερική και τα βόρεια δάση της Ασίας, σύμφωνα με μια μελέτη μοντελοποίησης.

Έρευνα ανέφερε ότι μεταξύ 2003 και 2019 η παγκόσμια θέρμανση αύξησε την έκταση του πλανήτη που καίγεται σχεδόν κατά 16%, αλλά άλλες ανθρώπινες ενέργειες, όπως η εκχέρσωση δασών και σαβάνων για δρόμους ή γεωργία, μείωσαν τη συνολική καμένη έκταση κατά 19%.

Και οι δύο μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Climate Change, ξεχώρισαν την επίδραση που είχε η προσθήκη εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα στις πυρκαγιές, σε σύγκριση με άλλες ανθρώπινες ενέργειες, όπως η εκκαθάριση γης.

Η έρευνα υπολόγισε ότι στη δεκαετία του 2010 σχεδόν 100.000 άνθρωποι πέθαιναν κάθε χρόνο από την αναπνοή καπνού από πυρκαγιές που περιέχουν μικροσκοπικά σωματίδια, γνωστά ως PM2.5, τα οποία μπορούν να διεισδύσουν στους πνεύμονες και στην κυκλοφορία του αίματος.

Η συμβολή της υπερθέρμανσης

Ο τρόπος με τον οποίο η παγκόσμια θέρμανση συμβάλλει σε αυτούς τους θανάτους είναι δύσκολο να γίνει κατανοητός, διότι ενώ οι θερμότερες θερμοκρασίες και η χαμηλότερη υγρασία αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιών, άλλες άμεσες ανθρώπινες παρεμβάσεις – όπως ο κατακερματισμός των δασών και των σαβάνων – μειώνουν την έκταση που μπορεί να καεί ή καταστέλλουν την εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Για να ξεπεράσουν το πρόβλημα, οι ερευνητές εξέτασαν τρία μοντέλα της παγκόσμιας βλάστησης και της πυρκαγιάς υπό τις σημερινές κλιματικές συνθήκες και τα συνέκριναν με ένα μοντέλο όπου είχαν αφαιρεθεί οι επιπτώσεις της σύγχρονης Κλιματικής Αλλαγής. 

Αν και τα αποτελέσματα διέφεραν, οι συγγραφείς από οκτώ χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Κίνας, διαπίστωσαν ότι σε όλες τις περιπτώσεις, η παγκόσμια θέρμανση προκαλεί αύξηση του αριθμού των θανάτων από ανθρώπους που αναπνέουν PM2,5 από πυρκαγιές. 

Σε ορισμένες περιοχές, η αύξηση της θερμοκρασίας ήταν ο κύριος παράγοντας για την αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς, ενώ σε άλλες ήταν η χαμηλότερη υγρασία.

Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι οι επιπτώσεις στην υγεία από τις πυρκαγιές μπορεί να υποεκτιμηθούν επειδή η «τοξικότητα των σωματιδίων που προέρχονται από τη φωτιά» είναι πιο σοβαρή από ό,τι από άλλες πηγές. 

Η καθηγήτρια Hilary Bambrick, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Υγείας του Πληθυσμού στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, δήλωσε ότι εκατομμύρια άνθρωποι στην Αυστραλία εκτέθηκαν σε επικίνδυνα και παρατεταμένα επίπεδα ρύπανσης από τον καπνό κατά τη διάρκεια των μαύρων καλοκαιρινών πυρκαγιών το 2019 και το 2020.

«Αυτό είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες θανάτους εκείνη την εποχή και πιθανότατα θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία πολλών», ανέφερε η Bambrick.

«Η μελέτη αυτή αναδεικνύει έναν μόνο από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η κλιματική αλλαγή κάνει κακό στην υγεία μας. Η κατανόηση επιπτώσεων όπως αυτές θα μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε καλύτερα το μέλλον», πρόσθεσε η Hilary Bambrick.