Η Μέση Ανατολή συνεχίζει να φλέγεται με το κύριο μέτωπο των τελευταίων ημερών να είναι ο Λίβανος. Το Ισραήλ έχει αποδυναμώσει τη Χεζμπολάχ, καθώς έχει σκοτώσει δεκάδες στελέχη της με αποκορύφωμα τον ηγέτη της. 

Τουλάχιστον 80 βόμβες έπεσε σε διάστημα μερικών λεπτών προκειμένου οι Ισραηλινοί να σκοτώσουν τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Όπως μεταδίδει η «Jerusalem Post» που επικαλείτο τρεις ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους Άμυνας, η απόφαση του Ισραήλ για το χτύπημα πάρθηκε την Παρασκευή, καθώς εκτιμήθηκε ότι επρόκειτο για ένα «μικρό παράθυρο» ευκαιρίας πριν εξαφανιστεί σε διαφορετική τοποθεσία.

Οι πηγές, οι οποίες μίλησαν στους New York Times ανώνυμα, πρόσθεσαν ότι η επιχείρηση είχε σχεδιαστεί νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα πριν ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου φύγει για να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Νετανιάχου: Ιστορική καμπή η δολοφονία Νασράλα

O Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε το Σάββατο ότι η δολοφονία του Νασράλα αποτελεί ιστορική καμπή που μπορεί να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, αν και προειδοποίησε για «δύσκολες ημέρες» μπροστά του.

«Ο Νασράλα δεν ήταν τρομοκράτης, ήταν ο τρομοκράτης», ανέφερε ο Νετανιάχου σε δήλωσή του.

«Η δολοφονία του Νασράλα ήταν ένα απαραίτητο βήμα προς την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει, την επιστροφή των κατοίκων του βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους και την αλλαγή της ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή για τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, χαρακτήρισε τη δολοφονία του Νασράλα «μέτρο δικαιοσύνης για τα πολλά θύματά του, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων Αμερικανών, Ισραηλινών και Λιβανέζων πολιτών», καθώς διέταξε το Πεντάγωνο να ενισχύσει την αμυντική στάση της Αμερικής στην περιοχή. Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί κατά της Χεζμπολάχ, της Χαμάς, των Χούθι και κάθε άλλης τρομοκρατικής ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν».

Ωστόσο, πρόσθεσε: «Στη Γάζα, επιδιώκουμε μια συμφωνία που υποστηρίζεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων. Στο Λίβανο, διαπραγματευόμαστε μια συμφωνία που θα επιστρέψει τους ανθρώπους με ασφάλεια στα σπίτια τους στο Ισραήλ και στο νότιο Λίβανο. Είναι καιρός να κλείσουν αυτές οι συμφωνίες, να απομακρυνθούν οι απειλές για το Ισραήλ και να αποκτήσει μεγαλύτερη σταθερότητα η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής».

BBC: Τι θα πράξει η Χεζμπολάχ

Ο Φρανκ Γκάρντνερ, ανταποκρίτης του BBC, σχολιάζει: «Η διοικητική της δομή έχει αποκεφαλιστεί, οι επικοινωνίες της έχουν σαμποταριστεί και πολλά από τα όπλα της έχουν καταστραφεί σε αεροπορικές επιδρομές.

Αλλά κάθε προσδοκία ότι αυτή η σφοδρά αντι-ισραηλινή οργάνωση θα παραιτηθεί ξαφνικά και θα ζητήσει ειρήνη με τους όρους του Ισραήλ είναι μάλλον άστοχη.

Η Χεζμπολάχ έχει ήδη ορκιστεί να συνεχίσει τον αγώνα. Διαθέτει ακόμη χιλιάδες μαχητές, πολλοί από τους οποίους είναι πρόσφατοι βετεράνοι της μάχης στη Συρία, και απαιτούν εκδίκηση.

Ακόμα, διαθέτει ένα σημαντικό οπλοστάσιο πυραύλων, πολλοί από τους οποίους είναι μακράς εμβέλειας, κατευθυνόμενα όπλα ακριβείας που μπορούν να φτάσουν στο Τελ Αβίβ και σε άλλες πόλεις. Θα υπάρξει πίεση στις τάξεις της να τα χρησιμοποιήσει σύντομα πριν καταστραφούν και αυτά.

Ισραήλ: Συγκεντρώναμε πληροφορίες για τον Νασράλα εδώ και χρόνια, καταλαβαίναμε ότι θα ξεκινούσε πόλεμο

Το Ισραήλ εξαπέλυσε το φονικό πλήγμα εναντίον του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα αφού έμαθε ότι επρόκειτο να συναντηθεί με υψηλόβαθμους διοικητές του κινήματός του, στο υπόγειο αρχηγείο του στη νότια Βηρυτό, ανέφερε σήμερα ο ισραηλινός στρατός.

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, αντισμήναρχος Ναντάβ Σοσάνι είπε ότι η επιχείρηση, την οποία ο στρατός αποκαλεί «Νέα Τάξη», έγινε την Παρασκευή, ενώ ο Νασράλα συναντούσε ανώτερα στελέχη της οργάνωσής του για να σχεδιάσουν νέες επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

«Είχαμε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, μια ευκαιρία, μια επιχειρησιακή ευκαιρία που μας επέτρεψε να πραγματοποιήσουμε αυτήν την επίθεση», είπε στους δημοσιογράφους.

Το ραδιόφωνο του στρατού μετέδωσε, επικαλούμενο τον επικεφαλής της μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας που ανέλαβε την επιχείρηση ότι στους πιλότους δόθηκαν πληροφορίες για τον στόχο λίγο πριν απογειωθούν.

«Οι πιλότοι δεν γνώριζαν ποιος ήταν ο στόχος τις ημέρες που σχεδιαζόταν» το πλήγμα, είπε ο αξιωματικός αυτός, που κατονομάστηκε μόνο ως «αντισμήναρχος Μ». Έμαθαν τον στόχο λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν και κατάλαβαν πού πήγαιναν, πρόσθεσε.

Ο Σοσάνι αρνήθηκε να σχολιάσει τις εικασίες ότι για το πλήγμα ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκαν βαριές βόμβες Mark 84 αμερικανικής κατασκευής. Ο ταξίαρχος Αμισάι Λεβίν, ο διοικητής της αεροπορικής βάσης Χατζερίμ, είπε στους δημοσιογράφους ότι «δεκάδες» πυρομαχικά έπληξαν τον στόχο μέσα σε δευτερόλεπτα.

Ο Άλι Καράκι, ο επικεφαλής των δυνάμεων της Χεζμπολάχ στο νότιο μέτωπο, τον οποίο προσπάθησε να εξοντώσει το Ισραήλ στις αρχές της εβδομάδας, σκοτώθηκε επίσης στο πλήγμα αυτό, είπε ο Σοσάνι.

«Συγκεντρώναμε πληροφορίες για τον Νασράλα εδώ και μερικά χρόνια. Επί δεκαετίες συλλέγαμε πληροφορίες, καταλαβαίνοντας ότι κάποια στιγμή θα προσπαθούσε να ξεκινήσει έναν πόλεμο. Είχαμε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο και πραγματοποιήσαμε το πλήγμα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.