Παρασκευή
22 Νοεμβρίου 2024

Ερντογάν: «Βάλτε μας στην Ε.Ε. για να μπει η Σουηδία στο ΝΑΤΟ»

Την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά ο Πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ανοίξει το δρόμο για την ένταξη της Τουρκίας στο μπλοκ πριν το τουρκικό κοινοβούλιο εγκρίνει την αίτηση της Σουηδίας να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Η προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παγώσει εδώ και χρόνια μετά την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών το 2005 επί της πρώτης πρωθυπουργικής θητείας του Ερντογάν.

Σε μια αιφνιδιαστική αλλαγή πλεύσης, ο Ερντογάν συνέδεσε τη Δευτέρα την έγκριση από την Άγκυρα της αίτησης της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ με την τελική ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Καλώ από εδώ αυτές τις χώρες που κάνουν την Τουρκία να περιμένει στην πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περισσότερα από 50 χρόνια», δήλωσε ο Ερντογάν, μιλώντας πριν από την αναχώρησή του για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους στη Λιθουανία.

«Πρώτα, ελάτε να ανοίξετε το δρόμο για την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη συνέχεια θα ανοίξουμε το δρόμο για τη Σουηδία, όπως κάναμε και για τη Φινλανδία», είπε, προσθέτοντας ότι θα επαναλάβει την έκκλησή του κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ πέρυσι, εγκαταλείποντας τις πολιτικές στρατιωτικής μη συμμόρφωσης που είχαν διαρκέσει τις δεκαετίες του Ψυχρού Πολέμου ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ενώ η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ πήρε το πράσινο φως τον Απρίλιο, η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν ακόμη εγκρίνει την αίτηση της Σουηδίας. 

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η ένταξη της Σουηδίας εξαρτάται από την εφαρμογή μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε το περασμένο καλοκαίρι κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της συμμαχίας στη Μαδρίτη, προσθέτοντας ότι κανείς δεν πρέπει να περιμένει συμβιβασμούς από την Άγκυρα.

Η Τουρκία λέει ότι η Σουηδία δεν έχει κάνει αρκετά εναντίον ανθρώπων που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες, κυρίως μελών του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.

Επίσης, ο Ερντογάν δήλωσε ότι ο τερματισμός του πολέμου μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα διευκολύνει τη διαδικασία ένταξης του Κιέβου στο ΝΑΤΟ.

Αυτές οι δηλώσεις Ερντογάν έκαναν ήδη κάποιους να μιλούν για «πολιτικό εκβιασμό».

Όσον αφορά στην αγορά των  F-16 από τις ΗΠΑ, είπε ότι συζήτησε για το θέμα τηλεφωνικά με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν και σκοπεύει να συζητήσει περαιτέρω μαζί του επί του θέματος στο Βίλνιους. Ωστόσο, έσπευσε να τονίζει ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ δεν συνδέεται με αυτήν την υπόθεση.  

Ο Ερντογάν, μιλώντας από το αεροδρόμιο Ατατούρκ δήλωσε επίσης ότι ο τερματισμός του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας θα διευκολύνει τη διαδικασία ένταξης του Κιέβου στο ΝΑΤΟ.

Ακόμα, πρόσθεσε ότι θα συζητήσει με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο περιμένει για επίσκεψη στην Τουρκία τον Αύγουστο,  για την επέκταση της συμφωνία για τα σιτηρά.  

Το Κρεμλίνο από τη σειρά του έσπευσε να τονίσει ότι δεν είναι ακόμα γνωστό αν ο Πρόεδρος της Ρωσίας θα μεταβεί στην Τουρκία τον Αύγουστο. 

Η αντίδραση της Ευρωπαϊκή Ένωση

Αντιδρώντας στη σύνδεση που επιχείρησε ο Ερντογάν μεταξύ της τουρκικής ευρωπαϊκής προοπτικής και της νατοϊκής προοπτικής για την Σουηδία, η Κομισιόν φέρεται να έσπευσε να τονίσει ότι πρόκειται για «ξεχωριστά» θέματα. 

Όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος του Euronews, Jorge Liboreiro, η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι οι δύο διαδικασίες «συμβαίνουν παράλληλα» και είναι ξεχωριστής φύσης».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αμερικανός αξιωματούχος: Η Ρωσία ενημέρωσε τις ΗΠΑ πριν από το πλήγμα με τον «πειραματικό» πύραυλο στο Ντνίπρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προειδοποιηθεί από τη Ρωσία, λίγο πριν από το πλήγμα με έναν πειραματικό, βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς στο Ντνίπρο της Ουκρανίας, μέσω διαύλων γι...

Οι απειλές Πουτιν για παγκόσμια σύγκρουση και το νέο όπλο που δοκίμασε η Μόσχα

Επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον μίας στρατιωτικής εγκατάστασης στην Ουκρανία «ως απάντηση στα πρόσφατα ουκρανικά πλήγματα μεγάλου βεληνε...

Φόρτωση άρθρων...