Δευτέρα
23 Δεκεμβρίου 2024

Έρπης ζωστήρας: Ποια είναι τα συμπτώματα και ποιος ο κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισης;

Το 95% του πληθυσμού άνω των 50 ετών έχει ήδη νοσήσει από τον ιό της ανεμοβλογιάς, με αποτέλεσμα να τους καθιστά πιο ευάλωτους στον έρπητα ζωστήρα. Μάλιστα, οι πιθανότητες νόσησης αγγίζουν το 25% και κύρια αιτία είναι η σταδιακή εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και η ύπαρξη χρόνιων υποκείμενων νοσημάτων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η χρόνια αποφρακτική πνευµονοπάθεια, το άσθµα, η χρόνια νεφρική νόσος, η κατάθλιψη, η φλεγµονώδης νόσος του εντέρου κ.ά. Ο έρπης ζωστήρας δεν μεταδίδεται από κάποιον που ήδη νοσεί, ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως για όσο διάστημα είναι παρούσες οι φυσαλίδες του, είναι δυνατό να μεταδοθεί η ανεμοβλογιά σε άτοµα που δεν έχουν νοσήσει από αυτή.

Τα συμπτώματα του έρπητα ζωστήρα, αυτού του εξαιρετικά επώδυνου λοιμώδους νοσήματος, κυμαίνονται από ήπια έως πολύ σοβαρά, ενώ το κυριότερο από αυτά, όπως σημειώνεται, είναι ο οξύς διαπεραστικός πόνος στην περιοχή του εξανθήματος. Κατά μέσο όρο η νόσος έχει διάρκεια από 2 έως 4 εβδομάδες και επηρεάζεται σημαντικά η ποιότητα ζωής των ασθενών. Επίσης, έχουν παρουσιαστεί σοβαρές επιπλοκές για τους ασθενείς, όπως η Μεθερπητική νευραλγία (PHN) (περίπου στο 30% των κλινικών περιπτώσεων) και ο Οφθαλμικός έρπης ζωστήρας (που εμφανίζεται περίπου στο 25%).

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο έρπης ζωστήρας εμφανίζεται σε 1 στα 3 άτομα, που έχουν προηγουμένως νοσήσει από ανεμοβλογιά, αποτελώντας ένα από τα πιο συχνά νοσήματα που πλήττει τους ανθρώπους μέσης και τρίτης ηλικίας. Η αξία του εμβολιασμού για τη συγκεκριμένη νόσο είναι πολύ σημαντική, κυρίως διότι δε μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά με φαρμακευτική αγωγή, ενώ παρατηρείται και μειωμένη αποτελεσματικότητα των θεραπειών για την αντιμετώπιση του πόνου.

Ο εμβολιασμός είναι η πρόληψη

Η πανδημία του Covid-19 ανέδειξε τη σπουδαία δυναμική των εμβολιασμών, όχι μόνο για παιδιατρικά ζητήματα, μιας που υπάρχει μία σειρά από λοιμώδη νοσήματα που αφορούν τον ενήλικα πληθυσμό, όπως μεταξύ άλλων ο πνευμονιόκοκκος, η γρίπη και ο έρπης ζωστήρας. Στην παρούσα χρονική στιγμή, το Εθνικό Πρόγραμμα συστήνει τον εμβολιασμό κατά του έρπητα ζωστήρα για τους ενήλικες μέσης και τρίτης ηλικίας 60-75 ετών, ανεξάρτητα από προηγούμενο ιστορικό νόσησης, το υπάρχον εμβόλιο να κυκλοφορεί ήδη από το 2014.

Μια σπουδαία θετική εξέλιξη για την ιατρική κοινότητα αποτέλεσε και η κυκλοφορία ενός νέου εμβολίου στις Η.Π.Α. το 2018, το οποίο προσφάτως τιμολογήθηκε στην Ελλάδα. Το σκεύασμα αυτό διαθέτει υψηλή και μεγάλης διάρκειας αποτελεσματικότητα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες από 50 ετών και άνω. Επιπροσθέτως, ενδείκνυται για ασθενείς ηλικίας από 18 ετών και άνω που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, λόγω νόσου ή θεραπείας, για τους οποίους μέχρι πρότινος δεν υπήρχε δυνατότητα προστασίας έναντι του έρπητα ζωστήρα.

Το νέο εμβόλιο πρόκειται να συμπεριληφθεί άμεσα στη λίστα των συνταγογραφούμενων σκευασμάτων, προσφέροντας πρόσβαση σε μια σημαντική προστασία έναντι στον ιό. Όπως είναι αποδεδειγμένο η ενημέρωση και η πρόληψη, μέσω του εμβολιασμού, θωρακίζουν τον οργανισμό και έτσι συμβάλλουν στη μείωση των πιθανοτήτων για νόσηση προσφέροντας μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τροχαίο-σοκ γνωστού ηθοποιού στη λεωφόρο Συγγρού - Παρασύρθηκε η μηχανή του από αυτοκίνητο

Ένα αυτοκίνητο παρέσυρε πασίγνωστο ηθοποιό με τη μηχανή του, σέρνοντάς τον για μέτρα επί της λεωφόρου Συγγρού. Το τροχαίο συνέβη το μεσημέρι της Παρασκευής 20/12 όταν ο ηθοποιός...

Νέες αποκαλύψεις για τον 33χρονο Γάλλο: Είχε μεταφερθεί στην ψυχιατρική του ΠAΓΝΗ αλλά πήρε εξιτήριο

Στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείο είχε μεταφερθεί, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, ο 33χρονος Γάλλος που δολοφόνησε την 36χρονη Ράνια στην Ανώπολη ...

Σεισμική δόνηση 4,9 ρίχτερ νότια της Κρήτης

Σεισμική δόνηση 4,7 Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης σημειώθηκε στις 21.09 της Κυριακής. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου το επίκεντρο ...

Φόρτωση άρθρων...