Σ' αυτές τις εκλογές οι πολίτες μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα είτε με τον... παραδοσιακό τρόπο στο εκλογικό τμήμα της περιοχής τους, είτε μέσω επιστολικής ψήφου -για πρώτη φορά- για όσους μερίμνησαν να εγγραφούν εγκαίρως στην πλατφόρμα.

Αν και η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στις ευρωεκλογές είναι υποχρεωτική στη χώρα μας, αρκετοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να απέχουν, κάτι που αποδεικνύεται άλλωστε και από τα υψηλά ποσοστά αποχής στις εκλογικές αναμετρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι στις προηγούμενες ευρωπαϊκές εκλογές το 2019 η Ελλάδα είχε βρεθεί στην 6η θέση των χωρών με τη μεγαλύτερη συμμετοχή.

Εκτός από την Ελλάδα σε άλλες τρεις η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στις ευρωεκλογές έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα. Από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου η Ελλάδα θα εκλέξει 21 ευρωβουλευτές, όπως και το 2019.

Ευρωεκλογές 2024: Σε ποιες χώρες είναι υποχρεωτική η ψηφοφορία

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική μόνο σε τέσσερα κράτη μέλη -το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, το Λουξεμβούργο και την Ελλάδα- όπου η νομική υποχρέωση συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία αφορά τόσο τους πολίτες των χωρών αυτών, όσο και τους πολίτες άλλων χωρών της ΕΕ που έχουν τη μόνιμη διαμονή τους εκεί.

Ποιοι μπορούν να μην ψηφίσουν στις ευρωεκλογές στην Ελλάδα

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα η ψήφος στις ευρωεκλογές δεν είναι υποχρεωτική για τους ψηφοφόρους ηλικίας άνω των 70 ετών, για τους κατοίκους εξωτερικού και για τους ψηφοφόρους που βρίσκονται πάνω από 200 χιλιόμετρα μακριά από το εκλογικό τους τμήμα την ημέρα των εκλογών.)