«Κλείδωσαν» τα πρόσωπα που θα βρεθούν στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τις πιο υψηλόβαθμες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την υπηρεσία εξωτερικής πολιτικής θα αναλάβουν αντίστοιχα Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα και η Εσθονή Κάγια Κάλλας.
Σε αυτή τη συμφωνία προχώρησαν οι έξι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαπραγματεύονται τις κορυφαίες θέσεις εργασίας του μπλοκ, αναφέρει το Politico.
Οι έξι διαπραγματευτές είναι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός Πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ (για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), ο Ισπανός Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς (για τους σοσιαλιστές) και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε (για τους φιλελεύθερους).
Το επόμενο βήμα θα είναι η συνάντηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, κατά την οποία τα τρία ονόματα θα παρουσιαστούν στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, για να λάβουν τις απαραίτητες εγκρίσεις.
Αντιδράσεις από Όρμπαν
Ένας από τους αξιωματούχους, που όλοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν την ευαίσθητη διαπραγμάτευση, δήλωσε στο Politico ότι η Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, δεν θα ήθελε να μην συμμετέχει (και πάλι) στη διαπραγμάτευση. Παρόλα αυτά, η Ιταλία είναι πιθανό να πάρει ένα πολύ υψηλόβαθμο χαρτοφυλάκιο στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε: «Τώρα που συμφωνούν, αυτό [θα πρέπει να περάσει] εύκολα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης την Τρίτη ότι η συμφωνία που έκανε το ΕΛΚ "με τους αριστερούς και τους φιλελεύθερους είναι αντίθετη με όλα όσα βασίστηκε η Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντί για ενσωμάτωση, σπέρνει τους σπόρους της διαίρεσης. Οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να εκπροσωπούν κάθε κράτος μέλος, όχι μόνο τους αριστερούς και τους φιλελεύθερους!».
Σχοινάς για αξιώματα της Ε.Ε.: Την Πέμπτη οι οριστικές αποφάσεις
«Η οριστική απάντηση θα δοθεί το βράδυ της Πέμπτης», επισήμανε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφερόμενος στην επερχόμενη διαπραγμάτευση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις θέσεις του Προέδρου της Κομισιόν, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ύπατου Αρμοστή για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.
Μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε: «Από το σύνολο των 27 ηγετών, αλλά ήδη έχουμε την προβολή μίας, θα την έλεγα ευρωπαϊκής, αυτού του ηγετικού κουαρτέτου, το οποίο μάλιστα αντιπροσωπεύει και την απόλυτη ισορροπία Βορρά, Νότου, Ανατολής, Δύσης, Αριστεράς, Δεξιάς και κέντρου. Νομίζω είναι η απόλυτη ώσμωση της ευρωπαϊκής ηγεσίας για μια πενταετία που αναμένεται πάρα πάρα πολύ δύσκολη».
«Δεν θα παίξει κατενάτσιο η Μελόνι»
Για το αν η συμμαχία των Συντηρητικών ως τρίτη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορούσε να επηρεάσει τη δυναμική των εξελίξεων, επισήμανε:
«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η Τζόρτζια Μελόνι πάντοτε όσο διαρκεί η θητεία της, υπήρξε με μια δύναμη πολιτική που συνεισέφερε στις κοινοτικές αποφάσεις και στο θέμα της Ουκρανίας και στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε στο μεταναστευτικό με τη νέα συμφωνία για το Σύμφωνο.
Η Ρώμη στάθηκε δίπλα μας και δεν πιστεύω ότι σε αυτή τη φάση ωριμότητας των ευρωπαϊκών αποφάσεων για την ηγεσία, η Τζόρτζια Μελόνι θα δράσει ανασταλτικά ή θα παίξει κατενάτσιο, για να χρησιμοποιήσουμε και έναν όρο, μιας και είμαστε στο ευρώ, θα διαπραγματευθεί κάτι άλλο, πιθανότατα ένα χαρτοφυλάκιο στην επιτροπή, μια αντιπροεδρία, το οποίο είναι κάτι απόλυτα θεμιτό και δυνατό μες στην ευρωπαϊκή λογική αυτών των πραγμάτων».
Για το αν θεωρεί πως ένα αρνητικό αποτέλεσμα για τον Πρόεδρο Μακρόν την Κυριακή στη Γαλλία και μια νίκη της Λεπέν, θα μπορούσε με οποιοδήποτε τρόπο να επηρεάσει τις εξελίξεις, είπε:
«Η Γαλλία είναι μια από τις δύο κεντρικές συνιστώσες της Ευρώπης μαζί με τη Γερμανία. Οποιαδήποτε πολιτική ανασφάλεια ή έλλειψη σταθερότητας σίγουρα θα έχει ένα αντίκτυπο στο ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να έχουμε και πίστη στη γαλλική Δημοκρατία. Είναι μια από τις πιο παλιές δημοκρατίες στην ήπειρο. Έχει τις θεσμικές εκείνες άμυνες που απαιτούνται για να μη μείνει έξω από το τρένο της Ευρώπης.
Ο πρόεδρος Μακρόν θα είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέχρι το 2027. Άρα, οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα κι αν προκύψει, θα πρέπει να χωνευτεί μέσα στις ευρύτερες ευρωπαϊκές αποφάσεις, όχι να τις αναστείλει, ούτε να τις ανατρέψει».
«Η Ευρώπη χρειάζεται σταθερό χέρι και η Ούρσουλα το έχει αυτό»
Για το τι θα σημάνει μια ακόμη πενταετία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημείωσε:
«Δούλεψα με την Πρόεδρο πέντε χρόνια δίπλα – δίπλα σε όλες τις μεγάλες μάχες, σε όλες τις μεγάλες κρίσεις που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε.
Σε στιγμές ιστορικές, θα έλεγα υπαρξιακές για την Ευρώπη, όταν χρειάστηκε να αποφασίσουμε ότι θα μπούμε σε καραντίνα τετρακόσια εκατομμύρια Ευρωπαίοι, όταν υλοποιήσαμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα εμβολιασμών στην ιστορία της ιατρικής επιστήμης, όταν αντιμετωπίσαμε την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού στον Έβρο, στη Λευκορωσία, Την είδα την πρόεδρο στα δύσκολα και είμαι πεπεισμένος ότι έχει αυτή τη στόφα που χρειάζεται.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής τα επόμενα πέντε χρόνια, με δύο πολέμους στη γειτονιά μας, με ευρύτερη γεωπολιτική ανασφάλεια, με μεγάλα ζητούμενα που πρέπει να οριοθετηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, νομίζω ότι δεν είναι ώρα για πειραματισμούς. Η Ευρώπη χρειάζεται σταθερό χέρι και η Ούρσουλα το έχει αυτό».
«Ο Μιτσκόσκι με αυτά τα μυαλά θα πρέπει να προετοιμαστεί για πολλές εκπλήξεις»
Για το αν βλέπει εκτροχιασμό της ευρωπαϊκής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας όσο η χώρα δεν τηρεί την συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε:
«Έχουμε βάλει τα Βαλκάνια σε μια ευρωπαϊκή τροχιά. Είναι όλες προενταξιακές χώρες. Δεν υπάρχει περίπτωση να ξανανοίξουμε μια πίσω πόρτα στον εθνικισμό στα Βαλκάνια. Η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας θα πρέπει να κάνει δύο πράγματα.
Πρώτον, να διαβάσει πολύ προσεκτικά τη συμφωνία των Πρεσπών. Το είπε και σήμερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Το erga omnes δεν είναι απλώς μια φιλολογική έκφραση. Είναι ένα νομικό αγκωνάρι που κατοχυρώνει τη συνθήκη και αποτρέπει απαγορεύει αυτού του είδους τις τακτικές.
Επειδή μάλιστα ο νέος πρωθυπουργός είναι και μέλος της οικογένειας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, πολύ φιλικά θα τον συμβούλευα να μην ξεκινήσει από τα Σκόπια να έρθει σε μια Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Με αυτά τα μυαλά θα πρέπει να προετοιμαστεί για πολλές εκπλήξεις, δυσάρεστες αν έρθει με αυτή τη νοοτροπία και με αυτή την πρακτικ